Még az is lehet, hogy csak vaklárma - de ismét letartóztatták a Burzum egyszemélyes vezetését, Varg Vikernest, ezúttal Franciaországban. A gall farmon pogány hippiként bölcselkedő Vikernest 1993-ban még Norvégiában zárták be, miután 23 késszúrással meggyilkolta a Mayhem-vezér Euronymous-t, állítólag önvédelemből. Ennek ellentmond kissé, hogy az éjszaka kellős közepén ő maga kereste fel az eredetileg Øystein Aarseth névre hallgató zenészt, hogy számon kérje: miért is beszél a háta mögött arról, hogy oda fogja kötözni egy fához, és videóra venni a haláltusáját.

Jellemző a norvég viszonyokra, hogy ezután, bár a maximálisan kiszabható legnagyobb büntetést (21 évet) kapta Vikernes, mégis 16 év után kiengedték, pedig közben még egy szökési kísérlete is volt. Ráadásul egy engedélyezett távollét vezetett idáig, Vargot pedig fegyverek garmadájának társaságában kapták el, amiatt plusz egy évet rávarrtak még. Ennek ellenére öt évvel korábban szabadulhatott, ráadásul úgy, hogy a végén időnként ki is járhatott, de olyannyira, hogy még egy gyereket is csinált közben. Norvégiában ráadásul a börtönök valóban olyanok, mint a kollégiumi szobák (Vikernes pl itt lakott), az egykor black metalban utazó zenész pedig még ki is tudott adni két szintetizátoron készült albumot.

Advertisement

A börtönévek alatt hol náci, hol pogány volt Vikernes - de a gitárt is a feketék hangszerének minősítette, a metalt pedig a drogosok zenéjének, mindezzel megideologizálván a két ambient lemezt. Aztán miután kiengedték, sorra kiadott három gitár segítségével készült metállemezt, melyeket a szaksajtónak szokása volt felülértékelnie, miközben nagyon sok izgalmat sajno nem tartogattak. Vikernes kis családjával együtt egy francia farmra költözött, és a medvékről, illetve a transzcendenciáról mondott okosnak szánt közhelyeket a világhálón. Breiviket elítélte, de persze főként ideológiai okokból, meg azért, mert "a honfitársait gyilkolta".

Mint több helyütt is írták, Vikernes francia felesége valóban tagja egy lövészklubnak, fegyvereket is legális úton szerzett be - de hát teljesen érthető, hogy ha a hatóságok gyanakodnak akkor, amikor egy gyilkosságért éveket ülő, korábban templomokat is felgyújtó félőrült lőszereket halmoz fel.

Advertisement

Egyébként, bár sokan vallják az ellenkezőjét, Vikernes zenéje már rég nem volt ugyanaz, mint a dicső kilencvenes évek elején. Ambient lemezei is érdekesek voltak egyébként, de legutóbbi, Sôl austan, Mâni vestan című lemeze már hiába kísérletezett ismét az elektronikával, a végeredmény már dögunalom volt. Vikernes ráadásul arra is vetemedett, hogy korábbi számait egy válogatás keretében "felújította", azaz meggyalázta: a korábbi tűz, ifjúkori frusztráció okozta düh elveszett, maradt egy harmatos kísérlet a könnyű pénzszerzésre.

Nem lennék meglepve akkor sem, ha a hitéről, ideológiájáról már mindent és mindennek az ellenkezőjét is állító Vikernes valóban merényletet szervezett volna. Amilyen gyengére sikeredtek az újabb lemezei, érthető lenne, ha azzal igyekezne megint csak kompenzálni, hogy megpróbálja eljátszani a világ királyának szerepét.