Fenti k√©pet osztotta meg Facebook-oldal√°n a 168 √ďra, ezzelszembenat√©nyaz-felvil√°gos√≠t√°sa alatt ezzel a sz√∂veggel: "K√©p√ľnk√∂n: A k√©tarc√ļ Orb√°n. A korm√°ny propagandist√°i a baloldali - t√∂nkre retus√°lt - fot√≥t tett√©k a Nemzeti Konzult√°ci√≥ k√≠s√©rŇĎ level√©be. A jobboldali az igazi Orb√°nt √°br√°zolja. Ez az Economistban jelent meg."

Az am√ļgy klassz kis interj√ļi miatt v√°s√°rl√°sra √©rdemes 168 √ďra (legut√≥bbi sz√°mban p√©ld√°ul Hadh√°zy √Ākost, Tarl√≥s Istv√°nt, Gabriele Zimmer-t, T√≥bi√°s J√≥zsefet √©s B√≠r√≥ Kriszt√°t is k√©rdezik) Facebook-oldala idŇĎnk√©nt olyan, mintha egy elvakult Orb√°n-ellenes honpolg√°r posztolgatna a saj√°t √ľzenŇĎfal√°ra. A mulats√°gos m√©mek n√°luk szinte mindennaposak (legut√≥bb a Nemzeti Sz√≠nh√°z trafikos√≠t√°s√°t osztott√°k meg), j√ļlius 10-√©n p√©ld√°ul egy ilyen k√©pet raktak ki az oldalra, "bolond lyukb√≥l a keleti sz√©l se f√ļj"-fel√ľt√©ssel:

Olykor am√ļgy az ATV Facebook-oldala is hajlik hasonl√≥, felett√©bb humoros kontentek tov√°bboszt√°s√°ra (pl. a Vakkomondor blog posztjainak rekl√°moz√°s√°ra), de a 168 √ďra √©len j√°r a nemvicces, helyenk√©nt rendk√≠v√ľl sz√≠nvonaltalan viccess√©gek k√∂zszeml√©re t√©tel√©ben. A nyit√≥ k√©p p√©ld√°ul az egyik legideges√≠tŇĎbb, sajnos el√©g gyakori √°llampolg√°ri szok√°sra vil√°g√≠t r√°: a politikusok k√ľlsŇĎ jegyek alapj√°n t√∂rt√©nŇĎ d√©moniz√°l√°s√°nak, lej√°rat√°s√°nak k√≠s√©rlet√©re.

A "k√©tarc√ļ Orb√°n"-k√©p k√∂r√ľlbel√ľl egy szinten van a minisztereln√∂k testmagass√°g√°ra, testalkat√°ra, v√©lt sz√°rmaz√°s√°ra val√≥ utalgat√°ssal, melyekre egy√©bk√©nt ironikus m√≥don mindig olyanok c√©lozgatnak, akik a megb√©lyegz√©s, az intolerancia √©s a rasszizmus √°d√°z ellens√©g√©nek tartj√°k magukat. Egy am√ļgy sz√≠nvonalas hetilap Facebook-oldala meg ne posztoljon m√°r olyan m√©meket, mint amilyeneken a minden politikust b√∂rt√∂nbe csukni √≥hajt√≥, nem t√ļl szofisztik√°lt gondolatvil√°g√ļ √°llampolg√°roknak szok√°sa kacar√°szni.

Advertisement

B√≥nuszk√©nt pedig itt van m√©g egy k√©p, amelyet az Ez a Mi Haz√°nk nevŇĪ, az 1000 le√ľt√©s blogb√≥l kinŇĎtt Facebook-oldalnak siker√ľlt megosztania "Az Ember, Aki Sosem Hazudik" c√≠m alatt. Pedig nevezett blog is igen sz√≠nvonalas bejegyz√©sekkel szokott olykor-olykor szolg√°lni.

Advertisement

Ha nem akarsz lemaradni semmirŇĎl sem, k√∂vesd az Alternat√≠v√°t a Facebookon!