Tavaly decemberben a drogmaffi√°val riogat√≥ korm√°ny kapcs√°n ezeken a has√°bokon tettem fel a k√©rd√©st: azt√°n j√∂vŇĎ h√©ten ki lesz a mumus? A Habony-mŇĪvek hamar megtal√°lta a t√∂k√©letes v√°laszt: a gazdas√°gi migr√°nsok. N√©zz√ľnk ennek kicsit ut√°na.

Parlamenti vitanapot szervez a Fidesz a gazdas√°gi migr√°nsokr√≥l: az lesz a c√≠me, hogy Magyarorsz√°gnak nincs sz√ľks√©ge meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥kra. √ćgy, kijelentŇĎ m√≥dban. J√≥ kis vita lesz ez, m√°r l√°tom, a Fidesz elŇĎre k√∂z√∂lte az uk√°zt, ehhez lehet igazodni. Na mindegy. A tavalyi √©v jelentŇĎs r√©sz√©t azzal t√∂lt√∂ttem, hogy a Kom√°romy-√∂szt√∂nd√≠j segedelm√©vel ut√°naj√°rtam a menek√ľlt√ľgynek Magyarorsz√°gon. H√°rom cikkben foglalkoztam a t√©m√°val, azt√°n m√©g egy-kettŇĎben azzal, hogy tavaly ny√°ron Orb√°n Viktor elkezdett erŇĎsen foglalkozni a t√©m√°val.

Tiszt√°n eml√©kszem r√°, hogy 2013 ŇĎsz√©n az √∂szt√∂nd√≠j-p√°ly√°zatot b√≠r√°l√≥ bizotts√°g elŇĎtt azzal √©rveltem a t√©ma fontoss√°ga mellett, hogy ugyan most m√©g kevesen besz√©lnek r√≥la, de a hat√°rt pap√≠rok n√©lk√ľl √°tl√©pŇĎ menek√ľltek sz√°m√°nak megugr√°sa ilyen vagy olyan szempontb√≥l hamarosan fontos t√©ma lesz Magyarorsz√°gon. √Čn elsŇĎ sorban azt akartam vizsg√°lni, hogy v√°ltozik-e Magyarorsz√°g tranzitorsz√°g-jellege, √©s t√∂bben akarnak majd esetleg itt maradni. Arra csak f√©lve gondoltam, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz propagandag√©pezete megtal√°lja a t√©m√°t.

√Čs h√°t meg is tal√°lta. A Fidesz propagand√°j√°nak √°lland√≥an sz√ľks√©ge van ellens√©gre. A multik (legyŇĎzve), baloldal (legyŇĎzve), rezsid√©mon (legyŇĎzve), Br√ľsszel (r√©szben legyŇĎzve) √©s a civil szervezetek (folyamatban) ut√°n, a tavaly √©v v√©gi n√©pszerŇĪs√©gveszt√©s idej√©n szinte k√©ts√©gbeesetten kereste a korm√°ny a kit√∂r√©si pontot, az √ļj ellens√©get, amitŇĎl Orb√°n Viktor megv√©dheti a Magyar Csal√°dokat. ElŇĎsz√∂r a drogmaffia ker√ľlt ter√≠t√©kre, de ez akkor baroms√°g volt, hogy m√©g a soros csatlakoz√°ssal a k√∂zm√©di√°ra k√∂t√∂tt v√°laszt√≥polg√°r sem nagyon tudott mit kezdeni vele.

Advertisement

√Čs akkor hirtelen szinte minden √∂sszej√∂tt. Orb√°n egy√©bk√©nt is pedzegette m√°r a t√©m√°t, azt√°n j√∂tt az ISIS meg a Charlie Hebdo elleni t√°mad√°st k√∂vetŇĎ vita iszl√°mr√≥l, migr√°ci√≥r√≥l √©s Eur√≥pa √©rt√©keirŇĎl. Egy finom kis √°lkereszt√©ny alapokra helyezett xenof√≥b gyŇĪl√∂let- √©s hangulatkelt√©s pedig h√°t sem a magyar t√°rsadalomt√≥l, sem a FidesztŇĎl nem √°ll messze. R√°ad√°sul az eg√©szet ki lehet vinni az eur√≥pai sz√≠nt√©rre is, teh√°t egy √ļjabb r√°z√≥s √ľgy bajnoka lehet Orb√°n Viktor. T√∂k√©letes. L√°ssuk, mirŇĎl is van sz√≥ igaz√°b√≥l.

1. A probl√©ma elsŇĎ sorban nem Magyarorsz√°g probl√©m√°ja

Advertisement

Azt mondja a Rog√°n Antal, hogy ‚ÄěMagyarorsz√°gon nem indokolt a gazdas√°gi menek√ľltek be√°raml√°sa, az, hogy Magyarorsz√°g magyar akar maradni, teljesen norm√°lis felfog√°s‚ÄĚ. Akkor kezdj√ľk itt: Magyarorsz√°gra nem √°ramol be semmif√©le gazdas√°gi menek√ľlt. Pontosabban be√°ramlik, csak azt√°n ki is √°ramlik, mert az √©g vil√°gon senki nem akar itt maradni. Persze, ez is Eur√≥pa, meg minden, de ezek a nyomor elŇĎl menek√ľlŇĎ emberek N√©metorsz√°gba, Franciaorsz√°gba vagy a Skandin√°v orsz√°gokba tartanak. Semmi oka Magyarorsz√°gnak att√≥l f√©lni, hogy hirtelen t√∂bb t√≠zezer koszov√≥i alb√°n akarja majd pucolni a v√©c√©inket. Senki nem akar itt v√©c√©t sem takar√≠tani.

2. A kormány szakpolitikai szinten egészen konkrétan támogatja a gazdasági bevándorlást

Advertisement

A most teret nyert retorik√°val szemben a Bel√ľgyminiszt√©rium √°ltal k√©sz√≠tett, Orb√°n Viktor √°ltal al√°√≠rt, nyolc √©vre sz√≥l√≥ Migr√°ci√≥s Strat√©gia kimondottan t√°mogatja a gazdas√°gi bev√°ndorl√°st, persze csak a leg√°lis form√°j√°t. Id√©zem: ‚ÄěMagyarorsz√°g a ter√ľlet√©n megjelenŇĎ migr√°ci√≥ szab√°lyoz√°sa √©s ellenŇĎrz√©se sor√°n t√°mogatja a leg√°lis migr√°ci√≥ minden form√°j√°t, jogi eszk√∂zei r√©v√©n lehetŇĎs√©get biztos√≠t a huzamos idejŇĪ tart√≥zkod√°sra, a leteleped√©sre, a magyar √°llampolg√°rs√°g megszerz√©s√©re (honos√≠t√°sra)‚ÄĚ. Egy m√°sik alapelv szerint Magyarorsz√°g ‚Äěhat√©kony kommunik√°ci√≥val elŇĎseg√≠ti, hogy a t√°rsadalom tagjai hiteles inform√°ci√≥hoz jussanak a migr√°ci√≥s folyamatokr√≥l, √©s ez√°ltal cs√∂kkenjenek az e folyamathoz kapcsol√≥d√≥ elŇĎ√≠t√©letek‚ÄĚ. Ez ut√≥bbi el√©g j√≥l megy!

Advertisement

3. Hirtelen milyen sok lett az intézkedés!

Advertisement

H√©tfŇĎn GyŇĎrben 250 √∂sszesen pedig 350 pap√≠rok n√©lk√ľli hat√°r√°tl√©pŇĎvel szemben int√©zkedett a B√ĀH. GyŇĎrben el√©g l√°tv√°nyosra siker√ľlt a dolog, a 250 koszov√≥i √≥r√°kig a v√°r√≥teremben volt √∂sszezs√ļfol√≥dva. Ne higgy√ľk, hogy eddig nem voltak a nyugat fel√© tart√≥ vonatokon menek√ľltek. Azt tudjuk, hogy p√©ld√°ul a v√°mosszabadi befogad√≥-√°llom√°s lak√≥inak nagy r√©sze havonta lecser√©lŇĎdik, √©s Toroczkai L√°szl√≥ √°sotthalmi polg√°rmester Facebook-oldal√°n is lek√∂vethetŇĎ, hogy a d√©li hat√°ron √°tl√©pŇĎ menek√ľlŇĎk sz√°ma nem a m√ļlt h√≥napban √©rte el a kritikus szintet. Felt√©telezhetj√ľk, hogy nagyj√°b√≥l hasonl√≥ volumenben voltak teh√°t √©rv√©nyes √ļti okm√°ny n√©lk√ľli emberek a vonatokon. Ezek ut√°n felmer√ľl a k√©rd√©s: eddig mi√©rt nem ellenŇĎrizte, sz√°ll√≠totta le ŇĎket senki? Nyilv√°n az√©rt, mert a hat√≥s√°gok szerint az a j√≥, ha min√©l k√∂nnyebben elmennek innen. Most viszont hirtelen nagy sz√ľks√©g lett az √ļj Nemzeti Probl√©ma demonstr√°l√°s√°ra. ElŇĎ is ker√ľlt hamar p√°r sz√°z ember, akit elŇĎ lehetett √°ll√≠tani.

Advertisement

4. Az a fr√°nya Jobbik!

Advertisement

Teljesen igaza van a Jobbiknak, amikor a parlamenti vitanap kapcs√°n azt mondj√°k, hogy csak egy √ļjabb gumicsontr√≥l van sz√≥, mert arr√≥l van sz√≥. Szeg√©ny Jobbik! Szebb helyeken ez a bev√°ndorl√°s-t√©ma, meg a xenof√≥b hangulatkelt√©s a sz√©lsŇĎjobboldali p√°rtok feladata, elŇĎl√ľk azonban √°lland√≥an elhappolja az √∂sszes j√≥ t√©m√°t ez az Orb√°n Viktor. (Ňźk is √©szrevett√©k ezt, most pr√≥b√°lnak k√∂z√©pre helyezkedni √©s elhappolni p√°r szavaz√≥t Orb√°nt√≥l ‚Äď √ľgyes!)

Advertisement

5. Senki nem tud semmit a k√©rd√©srŇĎl

Advertisement

A Fidesz konkr√©t javaslata az, hogy le kell cs√∂kkenteni a mened√©kk√©rŇĎk k√©relm√©nek elb√≠r√°l√°si idej√©t. Ez t√∂bb m√≥don is lehetne, egyr√©szt a biztons√°gos harmadik orsz√°gok √ļtj√°n. Teh√°t p√©ld√°ul ha valaki Koszov√≥b√≥l j√∂n, ahol nincs polg√°rh√°bor√ļ meg n√©pirt√°s, azt vissza lehetne tenni gondolkod√°s n√©lk√ľl. Mert az √©hhal√°l meg a kil√°t√°stalans√°g biztons√°gos. Na mindegy. M√°sr√©szrŇĎl a Fidesz szeretn√© lecs√∂kkenteni az elb√≠r√°l√°si idŇĎt jogi-adminisztrat√≠v √ļton. Ez meg az√©rt neh√©zkes, mert egy mened√©kk√©relem elb√≠r√°l√°sa az nem valami kis gagyi dolog, hanem egyenk√©nt meg kell vizsg√°lni, hogy az adott ember sztorija igaz-e. Ez nem megy f√©l nap alatt.

A m√°sik probl√©ma, hogy tavaly ny√°ron m√©g Orb√°n sem tudta, hogy kikrŇĎl besz√©l: menek√ľltek-e ezek, vagy gazdas√°gi migr√°nsok, vagy micsod√°k. Fontos a k√ľl√∂nbs√©gt√©tel. Magyarorsz√°g 1989-ben csatlakozott az ENSZ 1951-es menek√ľlt√ľgyi egyezm√©ny√©hez, √≠gy nemzetk√∂zi k√∂teless√©ge a Magyarorsz√°gra √©rkezett, haz√°j√°ban √ľld√∂z√∂tt k√ľlf√∂ldieket a megfelelŇĎ elj√°r√°s ut√°n befogadni. A megfelelŇĎ elj√°r√°s lefolytat√°s√°ig viszont nincs nagyon alapja senkinek meg√°llap√≠tani, hogy ki menek√ľl jogosan √©s ki nem. A megfelelŇĎ elj√°r√°s pedig idŇĎt ig√©nyel. De az√©rt csak v√©gezzen a Sz√°zadv√©g ilyen csod√°latos felm√©r√©seket egy olyan t√©m√°ban, amirŇĎl az √°tlag magyar ‚Äď hogy cs√ļny√°n mondjuk ‚Äď l√≥faszt nem tud.

Advertisement

+1. LETELEPED√ČSI K√ĖTV√ČNY!

Advertisement

Ugye, ugye. Nincs sz√ľks√©g ezekre a gazdags√°gi, iz√©, gazdas√°gi bev√°ndorl√≥kra. A szeg√©nyekre biztos nincs.

Advertisement

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon, vagy kérdezz Ask.fm-en!