Ami√≥ta megtudtam, hogy nem volt f√ľlkeforradalom, iszonyat bizonytalan vagyok. A f√ľlkeforradalmat maga Orb√°n Viktor jelentette be a v√°laszt√°si gyŇĎzelem √©jszak√°j√°n, beleker√ľlt a Nenyibe, ott d√≠szeleg elvileg minden k√∂z√©p√ľletben, hogy forradalom t√∂rt√©nt, errŇĎl besz√©lt akkor ugye Szijj√°rt√≥t√≥l Matolcsyig minden korm√°nyk√∂zeli figura. Azt√°n most meg OV egy mondattal elt√ľntette a magyar n√©pnek ezt a jelentŇĎs pillanat√°t: kicsit √ļgy √©rzem magam, mint ahogy az egyszeri ember akkor √©rezhette mag√°t, amikor Pozsgay hasonl√≥ m√≥don hirtelen forradalmat kre√°lt '56-b√≥l. Ha viszont nem volt forradalom, akkor az az√≥ta folyamatosan tart√≥ szabads√°gharc esem√©nyei √©s szereplŇĎi is k√©rd√©sess√© v√°lnak.

1. Elm√ļlt nyolc √©v

Minden es√©ly megvan r√°, hogy a sokat emlegetett elm√ļlt nyolc √©v, melyben a szocialista korm√°nyok √°ll√≠t√≥lag annyira lerombolt√°k az orsz√°got, hogy m√°ig nem siker√ľlt rendbe tenni, na ez a nyolc √©v nem is t√∂rt√©nt meg. Ki tudja most m√°r? Az elm√ļlt nyolc √©v egy√©bk√©nt is mindig gyan√ļs volt, mert m√°r h√°rom √©ve van, hogy elm√ļlt.

Advertisement

2. Gyurcsány-Bajnai szövetség

L√°ssuk be: nincs sok bizony√≠t√©k r√°, hogy l√©tezne a d√©k√°s Gyurcs√°ny Ferenc √©s az Egy√ľtt-PM-et vezetŇĎ Bajnai Gordon sz√∂vets√©ge. Persze Bajnai minisztere volt Gyurcs√°nynak, majd v√°ltotta a minisztereln√∂ki sz√©kben, de sosem tŇĪnt √ļgy, hogy nagyon sz√∂vets√©gben lenn√©nek. FŇĎleg nem most, amikor GyF k√©nytelen k√ľl√∂n indulni, mivel Bajnai √©s Mesterh√°zy √ļgy baszta ki a sz√∂vets√©gbŇĎl, ahogy macsk√°t szarni szok√°s. A sokat emlegetett Gyurcs√°ny-Bajnai sz√∂vets√©g teh√°t el√©g es√©lyes arra, hogy Orb√°n Viktor valamikor visszavonja.

Advertisement

3. Bajnai-g√°rda

Ha kider√ľl, hogy Bajnai-g√°rda sem volt, akkor √©n vil√°gg√° megyek. A Bajnai-g√°rda a korm√°nyp√°rti k√∂zlem√©nyek legkir√°lyabb szereplŇĎje: nem tudjuk, kiket takar, mi k√∂z√ľk van Bajnaihoz, csak annyit, hogy erŇĎszakosak, terrorist√°k √©s legal√°bbis egy szinten vannak a sz√©lsŇĎjobbos radik√°lisokkal. Legut√≥bb p√©ld√°ul az sem der√ľlt ki, hogy mit csin√°ltak. Ilyen h√°tt√©rrel nem csod√°lkozn√©k, ha Orb√°n Viktor kijelenten√©: Bajnai-g√°rda m√°rpedig nincs is, ahogy boszork√°nyok sincsenek.

Advertisement

4. Az Orbán-kormány elleni összehangolt nemzetközi támadás

Matolcsy Gy√∂rgy 2012 v√©g√©n jelentette be, hogy siker√ľlt elh√°r√≠tani az Orb√°n-korm√°ny megbuktat√°s√°ra sz√∂vetkezŇĎ "valakiket". A t√°mad√°s egyik cs√ļcspontja bizony√°ra a kiv√©nhedt '68-as rendbont√≥, Daniel Cohn-Bendit √∂nmaga par√≥di√°j√°ba fordul√≥ kirohan√°sa volt az EP-ben, mik√∂zben a rendk√≠v√ľl m√©rvad√≥ Heller √Āgnes, Konr√°d Gy√∂rgy √©s sokan m√°sok a k√ľlf√∂ldi m√©di√°n kereszt√ľl t√°madt√°k, felteszem a "magyar csal√°dokat". Most m√°r nem is vagyok benne olyan biztos, hogy ez a t√°mad√°s megt√∂rt√©nt. Ki tudja?

Advertisement

5. A jobban teljesítés

Na az√©rt mindennek van egy hat√°ra. Ha Magyarorsz√°g nem teljes√≠t jobban, akkor √©n j√∂vŇĎre a Schmuck Andorra fogok szavazni.

Advertisement

+1 Viviane Reding

√ögy √©rtem: l√°tta m√°r valaki ezt a nŇĎt √©lŇĎben? Mert √©n nem. Nem lepŇĎdn√©k meg r√≥la, ha kider√ľlne, hogy az eg√©sz nŇĎ nem is l√©tezett, csak rosszul eml√©ksz√ľnk.

Advertisement

Szerintetek mirŇĎl der√ľlhet m√©g ki, hogy nem is √ļgy t√∂rt√©nt, ahogy azt mi gondoljuk?