A baloldali p√°rtok az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok elŇĎtt harmadik alkalommal is sikeresen mutatt√°k be a Teljes csŇĎd c√≠mŇĪ darabot. Hosszas tanakod√°s ut√°n Falus Ferencet, az Egy√ľtt-PM egy√©bk√©nt is veres√©gre sz√°nt ker√ľleti polg√°rmester-jel√∂ltj√©t tett√©k meg a seregek vez√©r√©nek.

Hamar bebizonyosodott azonban, hogy Falus mester m√©g csak tisztess√©ggel vesz√≠teni sem tud, √≠gy Szigetv√°ri Viktor √©s Gyurcs√°ny Ferenc b√°b√°skod√°sa mellett visszal√©ptett√©k Bokros Lajos jav√°ra, aki tal√°n kev√©sb√© idi√≥ta, viszont legal√°bb mindenki ut√°lja. Mindemellett jobboldali. Bokrost nem is t√°mogatja mindenki: a PM √©s az orsz√°gos MSZP kih√°tr√°lt m√∂g√ľle.

Tarl√≥s Istv√°n m√°r csak egy k√°v√©t k√©r. Mindennek nem lett volna musz√°j √≠gy t√∂rt√©nnie, hiszen a sokat emlegetett EP-v√°laszt√°s eredm√©nyei szerint t√©nyleg meg lehetett volna szorongatni a Fideszt a fŇĎv√°rosban, m√©g a Fidesz-√°ltal megv√°ltoztatott v√°laszt√°si rendszerben is. Vagy lehetett volna emelt fŇĎvel vesz√≠teni. A baloldali hatalmi harc logik√°ja azonban teljesen elvette a teret a mŇĪk√∂dŇĎk√©pes lehetŇĎs√©gek elŇĎl. FotelbŇĎl, ut√≥lag okoskodunk.

1. Egy tapasztalt ker√ľleti polg√°rmester

Advertisement

Lehetett volna ind√≠tani valakit, akinek megvan a tapasztalata, sikeresen vezet egy ker√ľletet, ott van b√°zisa. Ilyen p√©ld√°ul az angyalf√∂ldi T√≥th J√≥zsef. Baloldali, harcedzett √©s feltehetŇĎen nem mond iszonyatosan blŇĎd dolgokat. Nyilv√°n a helyben erŇĎs szocialista polg√°rmesterek is r√°√©reztek arra, hogy ez a buli csak √ļgy tarthat m√©g n√©gy √©vig, ha maradnak ott, ahol vannak.

2. Horv√°th Csaba

Advertisement

√Āll√≠tom, hogy a mindenki √°ltal megv√©t√≥zott Horv√°th, a szocialist√°k budapesti frakci√≥vezetŇĎje jobb baloldali jel√∂lt lett volna, mint Falus vagy Bokros. ElŇĎsz√∂ris: baloldali. M√°sodszor: gondolom csak felszedett n√©mi tud√°st a fŇĎv√°rosi k√∂zgyŇĪl√©sben. Harmadszor: k√©sz√ľlt a szerepre. Negyedszer: hi√°ba bizony√≠totta be sokszor korl√°tolt intellektu√°lis k√©pess√©geit, m√©g mindig v√°llalhat√≥bban csin√°lta volna a kamp√°nyt, mint Falus Ferenc.

Advertisement

3. Tulajdonképpen bármilyen ismert pártpolitikus

Advertisement

Horv√°th ki√ľt√©se ut√°n persze biztos volt, hogy a szocialist√°k nem egyeznek bele egy m√°sik p√°rt ismert arc√°ba. Pedig az Egy√ľtt-PM-es, fiatalabb politikusok k√∂z√ľl lehetett volna v√°logatni. Kar√°csony Gergelyt p√©ld√°ul sim√°n el lehetett volna adni fiatal, lend√ľletes jel√∂ltnek, akin√©l jobbat keresve sem tal√°lhatna a fŇĎv√°ros n√©pe. Tal√°n m√©g Szarvas Kopp√°ny Bendeg√ļz, az ismert ifj√ļ dementor is jobban meg√°llta volna a hely√©t, mint Falus.

4. Egy nŇĎ

Advertisement

Ez a szekci√≥ tulajdonk√©ppen az elŇĎzŇĎ folytat√°sa. Legyen fiatal, ismert p√°rtpolitikus √©s legyen nŇĎ. Kunhalmi √Āgnes val√≥sz√≠nŇĪleg csak a baloldalon tehets√©ges emberek hi√°ny√°ban gyorsul√≥ kontraszelekci√≥ eredm√©nyek√©nt emelkedett ilyen hamar eg√©szen a szocialista p√°rt fŇĎv√°rosi eln√∂ks√©g√©ig,. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl √°ll√≠tom, hogy jobb jel√∂lt lett Falus Ferencn√©l. NŇĎi jel√∂lttel Tarl√≥s is √∂ssze lehetett volna zavarni, √©s alapvetŇĎen teljesen innovat√≠v lett volna Magyarorsz√°gon nŇĎt felelŇĎs poz√≠ci√≥√©rt ind√≠tani.

5. Beállni az LMP-s jelölt mögé

Advertisement

Term√©szetesen ez a legval√≥sz√≠nŇĪtlenebb opci√≥: az kellett volna hozz√°, hogy az LMP ne a jovi√°lis z√∂lds√©gest, hanem a kezdeti h√≠reknek megfelelŇĎen Osztolyk√°n √Āgnest ind√≠tsa a fŇĎpolg√°rmesteri sz√©k√©rt. Vagy legal√°bb egy ismertebb politikusukat. Meg az is kellett volna hozz√°, hogy a baloldali monodr√°ma ne hatalmi harcokr√≥l sz√≥ljon, hanem val√≥ban a v√°ltoz√°sr√≥l, ha m√°r annyira √ļgy gondolj√°k, hogy sz√ľks√©g van r√°. Na mindegy. Osztolyk√°n egyes√≠ti minden fent le√≠rt innovat√≠v k√≠v√°nalmunkat: nem √∂reg kommunista, nem idi√≥ta, van n√©mi politikai tapasztalata √©s nŇĎ. A baloldali p√°rtok t√°mogat√°s√°val sim√°n versenyben lehetett volna Tarl√≥s Istv√°nnal.

+1. Bitó László nappalija

Advertisement

K√©p√ľnk illusztr√°ci√≥. Szerintem ettŇĎl a nappalit√≥l m√°r maga Bit√≥ L√°szl√≥ is f√©l.