je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

5+1 JÓ cikk az augusztus 15-i Heti Válaszból

Illustration for article titled 5+1 JÓ cikk az augusztus 15-i Heti Válaszból

Sokan – köztük én is – meglehetősen ferde szemmel olvasták az augusztus 15-i Heti Válasz nyitóanyagát, Bódis András „Soros, nyiss nekem tért…” című összefoglalóját. A cikk lényege, hogy rengeteg baloldalhoz köthető civil szervezetet nevez meg, amelyekhez valamilyen úton-módon csurrant-cseppent egy-két Soros-dollár. A cikk hangulata egészen agitpropos lett, és sajnos többször is előkapja azt a – reményeim szerint csak – félreértett Scruton-mondatot, amelyben arról szólt a neves konzervatív politika-filozófus, hogy a Soros-hálózat tevékenysége miatt lehet Magyarország fasizálódásáról olvasni a külföldi sajtóban. És akkor még a Civil Összefogás Fórum kormányközeli forintosairól sem esett szó…

Advertisement

No de nem szabad igazságtalannak lenni, mert a Heti Válasz ezen lapszáma – ezt a cikket (és még néhányat félig-meddig) leszámítva – egészen pompásan sikerült – ami azért is meglepő, mert az utóbbi időben több anyaguk is könnyű támadási felületet nyújtott. Nehéz volt, de azért összeállítottam egy 5+1-es listát (hagyományainkhoz méltó módon) ezekből.

1. Zsuppán András: Magyar Detroitok

Anno, a CampusOnline Belföld rovatvezetőjeként kellett szerkesztenem Csitkovics Károly kollégám egyik cikkét (sajnos nem találom az archívumban), amelyben a magyar iparvárosok hanyatlását járta körbe. Hasonlót olvashattam most Zsuppán András tollából is: főként Dunaújváros és Ózd tönkremenetelének járt utána. Aki szereti az urbán témákat, és érdekli, hogy miért lehet az, hogy a két iparváros népessége más-más okokból csökken, az lapozza fel a 16. oldalt.

Advertisement

2. Szőnyi Szilárd: Népek olvasztótégelye?

Nem tudom, hogy a kedves olvasók hogy vannak vele, de engem erőst foglalkoztat a szórványmagyarság ügye. Örömmel olvastam például Lukács Csaba Facebook-bejegyzéseit, amelyeket dél-amerikai útján osztott meg a nagyvilággal, többek közt az ottani szórvány sorsáról. Nos, Szőnyi a cikkében egy észak-amerikai esetet mutat be: a New Jersey-i New Brunswick magyar katolikus közösségének azon problémáját, hogy össze akarják vonni őket egy mexikói és egy lengyel közösséggel. Mondani sem kell, a szórványban az egyház az identitás megtartásának az egyik legfontosabb pillére, így igen komoly a gond. A nyitókép pedig egyenesen zseniális: egy ’93-as fotó, amelyen magyar népviseletben sétálnak afroamerikai lányok az utcán.

Advertisement

3. Rajcsányi Gellért: Közös piac

Láttam-tudom, hogy eme cikk milyen körülmények között készült el, mégis összeszedett és lényegretörő. Azt a problematikát taglalja, hogy az EU-nak egyszerre érdeke az USA-hoz való „hozzáláncoltatása” – ezt szabad-kereskedelmi egyezmény révén próbálják kivitelezni –, ugyanakkor a megfigyelési botrány és egyéb ügyek folyton nyilvánvalóvá teszik, hogy pisis kissrácok vagyunk az amerikaiakhoz képest. A kulcsmondatot még muszáj kiemelnem és egy linkkel kiegészítenem: „Európa és Amerika kapcsolatán a nyugati civilizáció sorsa múlik a felemelkedő ázsiai nagyhatalmak korában”.

Advertisement

4. Stumpf András: Újra dübörög a banda – Frenreisz Károly-interjú

Lehet, hogy elfogult vagyok, de Stumpf András interjúi szerintem a mai magyar újságírószakma csúcstermékei közé tartoznak, ezúttal is remekelt. Frenreisz pedig vicces és sztorizós interjúalanynak bizonyult, hiszen megtudhattuk tőle, hogy még bátyját, Latinovits Zoltánt is meg tudta fertőzni a rock&roll-al, valamint kiderült az is, hogy magától nem ír dalokat, csak megrendelésre és határidőre. Jah és nem hallott a Barackfáról – maxiriszpekt.

Advertisement

5. Laky Zoltán: Igény, az van rá

Húsvétkor jártam Lengyelország déli részén, ahol többhelyütt is szembesültem a helyi zsidóság ott is mostoha sorsával. Kazimierz, a krakkói zsidónegyed egészen magával ragadott, mert érződött rajta az élő történelem és a holokauszt utáni üresség egyaránt. Laky cikkéből pedig az derül ki, hogy az új varsói zsidó múzeum hogyan próbál ez ellen a vissza-visszatérő asszociáció ellen tenni. Merthogy Lengyelországban virágzik a zsidó kultúra, és ennek üzenetét már világszerte egyre több helyre kívánják eljuttatni.

Advertisement

5+1. Élő Anita: „Az őrült? Az egy másik Nagy Viktor” – Nagy Viktor-interjú

Ez az ember egyszerűen zseniálisan védte végig a barcelonai vizes vb-t, és most láttuk igazán, hogy miként hergeli magát: pimaszkodik az ellenfél játékosaival. Élő Anita interjújából persze kiderül, hogy a világbajnok kapus, Nagy Viktor nem egészen ilyen a pályán kívül, valamint arra is fény derül, hogy miért csak most, túl a századik válogatott meccsén kapja fel a fejét mindenki a neve hallatán. Ráadásul azt is megtudjuk, hogy mi volt Benedek új edzési módszere, amely Nagynak is nagyon sokat segített a felkészülés alatt.

Advertisement

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter