je suis Charlie

A nyavalygó kiskereskedők felelősek trafikügyben!

Vagy legalábbis az ő kisszerűségük a felháborítóbb, szemben a családonként tíz-húsz koncessziós jogot szerző Fidesz-haverokkal - fideszes és Fidesz-közeli véleménynyilvánítók szerint. Nálunk Bukovics Martin írt már a saját hozzáértésükről győzködő trafikosokról, Herizonford pedig a rendszer legnagyobb bűnéről: arról, hogy az egyszerű kiszolgálók ellen hangolja a járókelőket, a vásárlókat. Miközben persze nyilván nem az lesz a mutyista, aki benn ül a boltban ahelyett a nyertes helyett, aki nulla tapasztalattal két boltot nyert Veszprémben, egyet Városlődön, egyet pedig Nádasladányban. A fideszes magyarázkodások azonban inkább a korábbi dohánykereskedők kisszerűségét hangsúlyoznák ki, azzal a kimondatlan nehezteléssel, hogy egyesek képesek visítozni akkor, amikor kifosztják őket. Mit sipítoztok, fáj már tőletek a fejem - rónák meg a dohányboltos Mari nénit, aki nem rest azon rinyálni, hogy húsz éves tapasztalattal egy "sajnáljuk, ön most nem nyert"-szintű válasszal lett megfosztva korábbi megélhetésétől.

Advertisement

"Komoly tanulmányokat lehet majd írni néhány évtized múltán arról, hogy Magyarországon egy trafikjog megnyerése és vele párhuzamosan egy dohánybolt megnyitása majdnem polgárháborúba torkollott. Aki a tanulmányt fogja írni, nagyokat nyerít majd azon, hogy a jó magyarok akkori kisszerűsége rossz hasonlattal élve mennyire gigantikus volt." - emígy a felütés Seszták Ágnes Nyamvadó cigarettavég című publicisztikájában, mely a Magyar Nemzet július 18-ai számában jelenhetett meg.

Ezek után Seszták kitér a Fideszre is, aminek "elvi álláspontja nemcsak érthető és támogatandó, de több is volt már, mint időszerű" - hát a dohányzást vissza kell szorítani, kérem, az mégsem megy már, hogy egy legálisan árusítható terméket ott és abban a boltban vegyen meg az ember, ahol neki éppen jól esik! Sor kerül aztán még az ellenzék nyúzására ("a trafikmutyinak nevezett balfogáson való nyáladzás kitart a választásokig"), illetve a biztonság kedvéért egy apró részhiba beismerésére is: hát milyen dolog már, hogy jégkrémet és energiaitalokat is lehet árulna ezekben a boltokban?! Ez a valódi, fő probléma!!!

Akik az MSZP ennél nagyságrendekkel kevesebb ember mindennapi életét érintő mutyijait rágták naphosszat, azok most az orrukat húzva lépnének már túl a trafikügyön: hát tényleg ilyen kicsiségekért kell folyvást fesztiválozni?! Hogy a Fidesz állítólag beültetett ezt meg azt a Nemzeti Dohányboltokba? Nem mindegy: ha bemegy az ember, Mari néni helyett majd Józsi bácsit találja ott, megszokja őt is hamar!

De akiket meg egy kicsit is bosszant a trafikügy, azok is maximum a benn ülő Józsi bácsira lesznek dühösek - esetleg nagyokat fogadkoznak, hogy ők sosem teszik be a lábukat Nemzeti Dohányboltba. Jövő tavasszal pedig szépen, rendben leszavaznak a Fideszre.

Advertisement

Pedig az igazi bűnösök azok, akik klientúraépítés kedvéért feldúltak egy teljes ágazatot, ebből élő családok sokaságát lehetetlenítették el, és a legálisan árusítható termék területi eloszlását tették annyira egyenlőtlenné, hogy míg Herenden egyetlen helyen lehet dohányt kapni, addig a Pozsonyi úton 500 méteren belül találunk öt Nemzeti Dohányboltot is.

Nem azzal van a fő gond, hogy lehet benn jégkrémet is kapni, esetleg hogy éjszaka alkohol is kapható: maga az elképzelés, az átalakítás ténye rossz, és ezt nem lehet helyretenni semmiféle apró változtatásokkal. Egyébként megnyugodhat Seszták Ágnes: az ellenzék is csak annyira képes jelenleg, hogy egy ismételt újraosztást követeljen, ahelyett, hogy a rendszer teljes eltörlését tartaná kívánatosnak. De hát ki is kívánna egy már felállt rendszert teljes egészében megbolygatni? A legfőbb probléma pedig ez: a kormány bármiféle nyugodt átmenetet elképzelhetetlenné tett, miközben azért a vak is láthatja, hogy a szisztémát úgy, ahogy van, vissza kellene állítani a korábban működőre.

Advertisement

De megszólalt Deutsch Tamás is: a fideszes politikus szintén a probléma kisszerűségét igyekszik ecsetelni, hogy aztán gondolatait oda futtassa ki: a trafikok elrablása semmi ahhoz képest, hogy Gyurcsány és Bajnai alatt "nem volt iskola (mert bezárattátok), nem volt posta (mert bezárattátok), nem volt vonatközlekedés (mert a vasútvonalakat megszüntettétek)". Deutsch is a szokott módon oldaná hát fel a feszültséget: ti többet loptatok, most mit akartok?!

És épp ebből van már untig elege az embernek. Ebből a "ti"-ből. Nem, kedves Deutsch Tamás, nem vagyunk a "ti", ahogy nem is fogunk kedélyesen elvitatkozni azon, hogy éppen melyikünk lopja a nagyobbat, és melyikünk a királyabb arc. Elloptátok Mari néni trafikját, aztán kisszerű nyavalygóként állítottátok be őt, amiért jó esetben alkalmazottként tovább dolgozhatott a korábbi üzletében? Príma, remélhetőleg az elszámoltatás titeket is elér egyszer - és aztán, ha jól járunk, a szocialistákkal és az egész ancien régime-mel együtt mentek a levesbe, hogy aztán végre tényleg tisztességesebb politikusok, valóban fiatal demokraták vehessék át a terepet.

Advertisement

Aztán mehettek majd Kötcsére siratni az elvesztett hatalmat, illetve a szárszóiakat köpködni, hogy bár a ti pikniketek is vállalhatatlan, de azért a szárszóiaké egy fokkal vállalhatatlanabb.

Share This Story