Vagy legalábbis az ő kisszerűségük a felháborítóbb, szemben a családonként tíz-húsz koncessziós jogot szerző Fidesz-haverokkal - fideszes és Fidesz-közeli véleménynyilvánítók szerint. Nálunk Bukovics Martin írt már a saját hozzáértésükről győzködő trafikosokról, Herizonford pedig a rendszer legnagyobb bűnéről: arról, hogy az egyszerű kiszolgálók ellen hangolja a járókelőket, a vásárlókat. Miközben persze nyilván nem az lesz a mutyista, aki benn ül a boltban ahelyett a nyertes helyett, aki nulla tapasztalattal két boltot nyert Veszprémben, egyet Városlődön, egyet pedig Nádasladányban. A fideszes magyarázkodások azonban inkább a korábbi dohánykereskedők kisszerűségét hangsúlyoznák ki, azzal a kimondatlan nehezteléssel, hogy egyesek képesek visítozni akkor, amikor kifosztják őket. Mit sipítoztok, fáj már tőletek a fejem - rónák meg a dohányboltos Mari nénit, aki nem rest azon rinyálni, hogy húsz éves tapasztalattal egy "sajnáljuk, ön most nem nyert"-szintű válasszal lett megfosztva korábbi megélhetésétől.

"Komoly tanulmányokat lehet majd írni néhány évtized múltán arról, hogy Magyarországon egy trafikjog megnyerése és vele párhuzamosan egy dohánybolt megnyitása majdnem polgárháborúba torkollott. Aki a tanulmányt fogja írni, nagyokat nyerít majd azon, hogy a jó magyarok akkori kisszerűsége rossz hasonlattal élve mennyire gigantikus volt." - emígy a felütés Seszták Ágnes Nyamvadó cigarettavég című publicisztikájában, mely a Magyar Nemzet július 18-ai számában jelenhetett meg.

Ezek után Seszták kitér a Fideszre is, aminek "elvi álláspontja nemcsak érthető és támogatandó, de több is volt már, mint időszerű" - hát a dohányzást vissza kell szorítani, kérem, az mégsem megy már, hogy egy legálisan árusítható terméket ott és abban a boltban vegyen meg az ember, ahol neki éppen jól esik! Sor kerül aztán még az ellenzék nyúzására ("a trafikmutyinak nevezett balfogáson való nyáladzás kitart a választásokig"), illetve a biztonság kedvéért egy apró részhiba beismerésére is: hát milyen dolog már, hogy jégkrémet és energiaitalokat is lehet árulna ezekben a boltokban?! Ez a valódi, fő probléma!!!

Advertisement

Akik az MSZP ennél nagyságrendekkel kevesebb ember mindennapi életét érintő mutyijait rágták naphosszat, azok most az orrukat húzva lépnének már túl a trafikügyön: hát tényleg ilyen kicsiségekért kell folyvást fesztiválozni?! Hogy a Fidesz állítólag beültetett ezt meg azt a Nemzeti Dohányboltokba? Nem mindegy: ha bemegy az ember, Mari néni helyett majd Józsi bácsit találja ott, megszokja őt is hamar!

De akiket meg egy kicsit is bosszant a trafikügy, azok is maximum a benn ülő Józsi bácsira lesznek dühösek - esetleg nagyokat fogadkoznak, hogy ők sosem teszik be a lábukat Nemzeti Dohányboltba. Jövő tavasszal pedig szépen, rendben leszavaznak a Fideszre.

Advertisement

Pedig az igazi bűnösök azok, akik klientúraépítés kedvéért feldúltak egy teljes ágazatot, ebből élő családok sokaságát lehetetlenítették el, és a legálisan árusítható termék területi eloszlását tették annyira egyenlőtlenné, hogy míg Herenden egyetlen helyen lehet dohányt kapni, addig a Pozsonyi úton 500 méteren belül találunk öt Nemzeti Dohányboltot is.

Nem azzal van a fő gond, hogy lehet benn jégkrémet is kapni, esetleg hogy éjszaka alkohol is kapható: maga az elképzelés, az átalakítás ténye rossz, és ezt nem lehet helyretenni semmiféle apró változtatásokkal. Egyébként megnyugodhat Seszták Ágnes: az ellenzék is csak annyira képes jelenleg, hogy egy ismételt újraosztást követeljen, ahelyett, hogy a rendszer teljes eltörlését tartaná kívánatosnak. De hát ki is kívánna egy már felállt rendszert teljes egészében megbolygatni? A legfőbb probléma pedig ez: a kormány bármiféle nyugodt átmenetet elképzelhetetlenné tett, miközben azért a vak is láthatja, hogy a szisztémát úgy, ahogy van, vissza kellene állítani a korábban működőre.

Advertisement

De megszólalt Deutsch Tamás is: a fideszes politikus szintén a probléma kisszerűségét igyekszik ecsetelni, hogy aztán gondolatait oda futtassa ki: a trafikok elrablása semmi ahhoz képest, hogy Gyurcsány és Bajnai alatt "nem volt iskola (mert bezárattátok), nem volt posta (mert bezárattátok), nem volt vonatközlekedés (mert a vasútvonalakat megszüntettétek)". Deutsch is a szokott módon oldaná hát fel a feszültséget: ti többet loptatok, most mit akartok?!

És épp ebből van már untig elege az embernek. Ebből a "ti"-ből. Nem, kedves Deutsch Tamás, nem vagyunk a "ti", ahogy nem is fogunk kedélyesen elvitatkozni azon, hogy éppen melyikünk lopja a nagyobbat, és melyikünk a királyabb arc. Elloptátok Mari néni trafikját, aztán kisszerű nyavalygóként állítottátok be őt, amiért jó esetben alkalmazottként tovább dolgozhatott a korábbi üzletében? Príma, remélhetőleg az elszámoltatás titeket is elér egyszer - és aztán, ha jól járunk, a szocialistákkal és az egész ancien régime-mel együtt mentek a levesbe, hogy aztán végre tényleg tisztességesebb politikusok, valóban fiatal demokraták vehessék át a terepet.

Advertisement

Aztán mehettek majd Kötcsére siratni az elvesztett hatalmat, illetve a szárszóiakat köpködni, hogy bár a ti pikniketek is vállalhatatlan, de azért a szárszóiaké egy fokkal vállalhatatlanabb.