A Kettős Mérce és a hvg is beszámolt már arról, hogy a Budapest Rendőrfőkapitányság felmentette a márciusban a Fidesz-székházát elfoglalókat elhurcoló pártaktivistákat.

Igen, a határozat ugyanis első lépésként megkülönböztet a székházzal szerződéses viszonyban álló őrző-védő céget és a helyszínre érkező "Fidesz-aktivistát" (utóbbiak vittek ki több diákot az épületből) és indoklásuk szerint mindkétfajta védőnek joga volt intézkedni, elhurcolni a tüntetőket a lépcsőről.

És hogy miért? A határozat szerint azért, mert egy EP-képviselő segélykérő telefonhívást intézett nekik, és ez innentől jogos birtokvédelem, illetve azért, mert az Fidesz-székház érintett részén tartózkodni állítólag életveszélyes volt, a tanúvallomások szerint egyes munkatársak még könyörögtek is a diákoknak, ne kockáztassanak egy komolyabb vakolatomlást és a testi épségüket:

Advertisement

Az elutasítás indoklása mondhatni a főszöveghez méltóan epikus:

Advertisement

Az iratból több tanulság is körvonalazódni látszik:

1. A lakossági segítségkérés nem feltétlenül jelenti a rendőrség kihívását, legalábbis ha a Fideszről van szó.

Advertisement

2. Akármelyik pártszimpatizáns cselekedhet ilyen esetben, ha épp így ítéli meg, nem kell vagyonőrnek lennie.

3. Ebben az ügyben már szó sincsen a Fidesz által eredetileg emlegetett garázdaságról, rongálásról (egy helyen említik csak, hogy a tüntetők "betörték" ?? az ajtót) ehelyett éppen a tüntetők testi épségét féltették a székház dolgozói.

Advertisement

4. A dokumentum annyira abszurd, hogy feltételeznünk kell: a Fideszre, mint szervezetre egyszerűen teljesen más jogrend vonatkozik, mint bárki másra.

A TELJES DOKUMENTUM LETÖLTHETŐ INNEN.