je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A Hősök Napját véresen komolyan veszik az Egyesült Királyságban

És ez persze nem csak az olyan dolgokon látszik, mint a számomra ,a kintlétem alatt sokáig rejtélyes piros pipacs minden kabáthajtókán, hanem azon a karácsony-szerű hangulaton, amellyel a többnyire persze győztes Birodalom utódállamai a háborúkban elesett hősökre emlékeznek és a veteránokat tisztelik meg. Itt például, miután egy 99 évesen, teljesen egyedül elhunyt és hozzátartozók nélküli volt RAF bombázópilóta gyászjelentése elterjedt az interneten, több száz katona és civil jelent meg búcsúztatásán egy lancashire-i temetőben.

A "Remembrance Day" egyébként éppen számunkra és a németek számára talán nem túl vonzó, mivel november 11., a brit-ausztrál-délafrikai-kanadai emléknap éppen az I. világháborút Németországgal lezáró Versailles-i békeszerződés aláírásának napja. Mindenesetre az a fajta teljesen magától működő, nem hivalkodó tiszteletadás, amit ilyenkor lehet tapasztalni például Angliában, mindenképpen megmutatja legalább azt, hogy akik a "nyugati kultúra halálát" vagy a "nyugati nemzeti identitás krízisét" hirdetik itthon, azoknak biztosan nincsen igazuk.

Advertisement

Az érzelmes hangulat fenntartása érdekében pedig őszintén remélem, hogy szegény Harold bácsi nem pont az én őseim fejére dobálta a bombákat éjszakánként, önkéntes alapon.

Share This Story

Get our newsletter