je suis Charlie
je suis Charlie

Tavaly decemberi beszéd, de aktualitásából mit sem vesztett - Hadházy Ákos szekszárdi ex-fideszes képviselő interpellációja ma is ugyanúgy érvényes, de a beszédben fellelhető gondolatok mindig is azok lesznek.

Advertisement

Hadházy Jézus Krisztusra, illetve az 1956-os hősökre emlékezve beszél olyan emberekről, akik keresték az igazságot, és ki is merték azt mondani. A képviselő úgy véli, őket kellemetlen embereknek is érezhetjük, mert "hülyék voltak, csökönyösek (...), de majd csak beverik a fejüket". Az '56-os mártírok példáját aktualizálva mondja, hogy nem szabad hinnünk saját tévedhetetlenségünkben.

"Ma nincsenek itt orosz tankok, erős katonai szövetség tagjai vagyunk, Magyarországon többpártrendszer és szólásszabadság van, és legyünk büszkék: az erős egyesült Európa tagjaként sok mindentől védve vagyunk. És mégis vannak ellenségeink. (...) A két legnagyobb veszély bennünk, saját magunkban van" - mondja Hadházy, aki itt az egyéni, pénzügyi érdekekre gondol, melyek gyakran felülírják a közösségi érdekeket. Másrészt beszél arról, hogy nem szabad hibára képteleneknek gondolni magunkat (ő itt konkrétan a helyi politikusokra gondol amúgy). Ráadásul még arra is kéri a többi képviselőtársát, hogy figyeljenek oda az ellenzék szavára is.

Advertisement

Helyi képviselőtestületben, de még az Országgyűlésben vagy nagypolitikai rendezvényeken sem gyakran hallunk ennyire nagyszerű, rendkívül szép gondolatokkal teli beszédet, így kiváltképp elismerésre méltó Hadházy Ákos szónoklata. A beszéd jóval a trafikügy kirobbanása előtt történt, így látható az is, hogy a képviselő betartotta a videó leírásában is tett ígéretét: "Az interpelláció megemlékezés, de egyben politikusi (ha egyáltalán az vagyok) hitvallásom is. Mindenképp azon leszek, hogy a hátralevő 2 évben is ezeknek az elveknek megfelelően dolgozzam. Biztos vagyok abban, hogy a Fideszben nagyon sokan értenek velem egyet."

A polgármester, Horváth István egyébként egyetértéséről biztosította Hadházyt, még fél évvel azelőtt, hogy meghazudtolta és megtagadta a képviselőtestületi trafikügyi megbeszélést titokban tartani nem kívánó állatorvos-politikust.

Advertisement

Ráadásként pedig érdemes elolvasni Lengyel László szintén nagyszerű, önkritikus írását a Hócipőről. Sok-sok ilyen baloldali és jobboldali gondolkodóra, közszereplőre lenne szüksége ennek az országnak.

Share This Story

Get our newsletter