A Heti V√°lasz vezetŇĎ anyaga ezen a h√©ten Ablonczy B√°lint h√°rom oldalas cikke Magyarorsz√°g elszigetelŇĎd√©s√©rŇĎl. A Pr√©sben c√≠mŇĪ √≠r√°s fideszes forr√°sokra hivatkozva √≠rja: az oroszbar√°ts√°g √©s az illiber√°lis demokr√°cia propag√°l√°sa miatt a k√∂vetkezŇĎ idŇĎszakban eddigi bar√°tainkra sem sz√°m√≠thatunk. Az Eur√≥pai N√©pp√°rt √©s Lengyelorsz√°g is kih√°tr√°l m√∂g√ľl√ľnk, √©s az orosz szankci√≥k miatt tiltakoz√≥ Csehorsz√°g √©s Szlov√°kia sem fog m√∂g√©nk √°llni. Oroszorsz√°gnak pedig csak addig vagyunk √©rt√©kesek, am√≠g van r√°hat√°sunk az EU-ra.

Ha komolyabb szankci√≥kat vezet be az EU Magyarorsz√°ggal szemben, p√©ld√°ul a szavazati jogunk felf√ľggeszt√©s√©t ‚Äď √≠rja Ablonczy‚Äď, akkor viszont az oroszoknak sem fogunk sokat √©rni. Enn√©l is s√ļlyosabb csap√°s lehet a korm√°nynak, ha Br√ľsszel felf√ľggeszti az uni√≥s forr√°sok foly√≥s√≠t√°s√°t: Magyarorsz√°gon a beruh√°z√°sok 95 sz√°zal√©ka (!) val√≥sul meg r√©szben vagy eg√©szben uni√≥s forr√°sb√≥l. Erre a l√©p√©sre pedig megvan az es√©ly: a demokratikus, √ļn. koppenh√°gai norm√°k betart√°s√°t vizsg√°l√≥, most fel√°ll√≥ test√ľlet elsŇĎ vizsg√°lat√°t Magyarorsz√°ggal kapcsolatban fogja lefolytatni. Ek√∂zben az EU csal√°s elleni hivatala, az OLAF is vizsg√°l√≥dni fog k√ľl√∂nb√∂zŇĎ korrupci√≥gyan√ļs √ľgyekben. Eddig a lapszemle.

A "pragmatikus", kelet fel√© nyit√≥ k√ľlpolitikai gondolkod√°s √©s az illiber√°lis √°llam ki√©p√≠t√©se teh√°t teljesen elszigetelt helyzetbe korm√°nyozta az orsz√°got: az elŇĎzŇĎ ciklusban nyitott √ļjabb √©s √ļjabb frontokkal, a k√∂zelm√ļltban pedig az Oroszorsz√°ghoz t√∂rt√©nŇĎ teljesen ny√≠lt k√∂zeled√©ssel (Paks, D√©li √Āramlat) az utols√≥ kitart√≥ sz√∂vets√©geseit is elmarta maga mellŇĎl a korm√°ny, mik√∂zben a gazdas√°g sem muzsik√°l olyan nagyszerŇĪen. Egy teljesen elszigetelt, sz√∂vets√©gesek n√©l√ľli orsz√°g pedig semmilyen c√©lj√°t nem fogja tudni megval√≥s√≠tani. Ez az ir√°ny csak akkor lesz j√≥, ha a korm√°nyp√°rti √©ceszg√©berek √©s fantaszt√°k √°lma beteljes√ľl, √©s ripsz-ropsz √∂sszeomlik a nyugat.