A Magyar Nemzet mai sz√°m√°ban Buzna Viktor, a liber√°lis √∂sszeesk√ľv√©sek nagy kedvelŇĎje ler√°ntotta a leplet a 6. Z√∂ld Ny√°ri EgyetemrŇĎl. A fesztiv√°l eset√©ben Buzna szerint a "z√∂ld" jelzŇĎ igaz√°b√≥l csak √°lca, √©s "val√≥j√°ban Eur√≥pa liber√°lis politikai erŇĎinek egyik legnagyobb tal√°lkoz√≥j√°t szervezik Magyarorsz√°gon". Minderre pedig elsŇĎdlegesen abb√≥l k√∂vetkeztetett az √ļjs√°g√≠r√≥, hogy a rendezv√©ny t√°mogat√≥i k√∂z√∂tt megtal√°lta Rui Tavares nev√©t is. Hogy nehogy zavar legyen az erŇĎben, azt term√©szetesen m√°r nem tette hozz√° a szerzŇĎ, hogy Tavares egy z√∂ldp√°rti politikus.

Ahogy a fesztiv√°l m√ļltj√°r√≥l se nagyon besz√©l Buzna, pedig m√°r hatodik alkalommal ker√ľl megrendez√©sre az eddig √Ėkopolitikai Ny√°ri Egyetem n√©v alatt fut√≥ t√°bor. Ugyan megeml√≠ti, hogy a Bajnai-k√∂rbŇĎl szinte kiz√°r√≥lag PM-es politikusok vannak a szervezŇĎk k√∂z√∂tt, de hozz√°teszi r√∂gt√∂n, hogy felbukkan Guly√°s M√°rton neve is, "aki hangos korm√°nyellenes kirohan√°sair√≥l v√°lt k√∂zismertt√©". H√°t igen: csak az√©rt amellett se menj√ľnk el sz√≥ n√©lk√ľl, hogy Guly√°s m√°r tavaly is ott volt a ny√°ri egyetemen.

Ahogy Vit√©zy D√°vid, Kov√°cs GergŇĎ, Bodoky Tam√°s √©s √Āngy√°n J√≥zsef is. Vagy akkor m√©g nem Eur√≥pa liber√°lisainak z√∂ldre festett tal√°lkoz√≥j√°r√≥l volt sz√≥? Pedig tavaly is sz√≥ba ker√ľltek nem konkr√©tan az √∂kopolitika t√°rgyk√∂r√©be tartoz√≥ t√©m√°k is - mik√©nt 2010-ben szint√ļgy, amikor magam is ell√°togattam a ny√°ri egyetemre. Sz√≥ volt fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©srŇĎl, voltak workshopok, meg minden, ami egy ilyen t√°bor eset√©ben felmer√ľlhet.

Val√≥ igaz: az√≥ta szakadt az LMP, √©s √ļgy tŇĪnik, a PM-k√∂zeli arcok viszik tov√°bb a ny√°ri egyetemet. Hogy eset√ľkben csak √°lca lenne a "z√∂ld" jelzŇĎ, hogy val√≥j√°ban csak liber√°lis √∂sszeesk√ľvŇĎk lenn√©nek: ez a v√°d m√°r 2010-ben is unalmas volt, amikor sokan az LMP-t az SZDSZ reinkarn√°ci√≥jak√©nt akart√°k elk√©pzelni. Mindezt puszt√°n az√©rt, mert a bevett s√©m√°kt√≥l az egyszeri v√°laszt√≥polg√°r nem tud elszakadni, √©s olyan alapvetŇĎ dolgok √©rtelmez√©se sem megy neki, mint egy politikai program.

Advertisement

Friss√≠t√©s: Az√≥ta a Fidesznek is siker√ľlt reag√°lnia, megr√≥v√°n az Egy√ľtt-PM-eseket, ami√©rt k√∂z√∂sen fesztiv√°loznak Rui Tavares-sel "az eur√≥pai liber√°lisok Magyarorsz√°gra tervezett fesztiv√°lj√°n". Nos, Hopp√°l P√©ter sz√≥vivŇĎnek nem is kellene olyan messzire mennie a kritik√°val: a fesztiv√°lon ugyanis a h√≠rek szerint ott lesz TŇĎk√©s L√°szl√≥ is, "aki √∂kon√≥mia-auton√≥mia t√©m√°ban lesz besz√©lgetŇĎpartner√ľnk". Lehet, TŇĎk√©st elfelejtette √©rtes√≠teni a Fidesz, hogy a Tavares-jelent√©st fogja meg√ľnnepelni azzal, hogy √∂kon√≥mia-auton√≥mia k√©rd√©sekben megnyilv√°nul az idei Z√∂ld Ny√°ri Egyetemen.

(A fot√≥n liber√°lis √∂sszeesk√ľvŇĎk √°lc√°zz√°k magukat z√∂ldnek egy kor√°bbi √∂kopolitikai ny√°ri egyetemen.)

Advertisement

Ha nem akarsz lemaradni semmirŇĎl sem, k√∂vesd az Alternat√≠v√°t a Facebookon!