je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled A Magyar Nemzet leleplezi a zöldnek álcázott liberálisokat

A Magyar Nemzet mai számában Buzna Viktor, a liberális összeesküvések nagy kedvelője lerántotta a leplet a 6. Zöld Nyári Egyetemről. A fesztivál esetében Buzna szerint a "zöld" jelző igazából csak álca, és "valójában Európa liberális politikai erőinek egyik legnagyobb találkozóját szervezik Magyarországon". Minderre pedig elsődlegesen abból következtetett az újságíró, hogy a rendezvény támogatói között megtalálta Rui Tavares nevét is. Hogy nehogy zavar legyen az erőben, azt természetesen már nem tette hozzá a szerző, hogy Tavares egy zöldpárti politikus.

Advertisement

Ahogy a fesztivál múltjáról se nagyon beszél Buzna, pedig már hatodik alkalommal kerül megrendezésre az eddig Ökopolitikai Nyári Egyetem név alatt futó tábor. Ugyan megemlíti, hogy a Bajnai-körből szinte kizárólag PM-es politikusok vannak a szervezők között, de hozzáteszi rögtön, hogy felbukkan Gulyás Márton neve is, "aki hangos kormányellenes kirohanásairól vált közismertté". Hát igen: csak azért amellett se menjünk el szó nélkül, hogy Gulyás már tavaly is ott volt a nyári egyetemen.

Ahogy Vitézy Dávid, Kovács Gergő, Bodoky Tamás és Ángyán József is. Vagy akkor még nem Európa liberálisainak zöldre festett találkozójáról volt szó? Pedig tavaly is szóba kerültek nem konkrétan az ökopolitika tárgykörébe tartozó témák is - miként 2010-ben szintúgy, amikor magam is ellátogattam a nyári egyetemre. Szó volt fenntartható fejlődésről, voltak workshopok, meg minden, ami egy ilyen tábor esetében felmerülhet.

Advertisement

Való igaz: azóta szakadt az LMP, és úgy tűnik, a PM-közeli arcok viszik tovább a nyári egyetemet. Hogy esetükben csak álca lenne a "zöld" jelző, hogy valójában csak liberális összeesküvők lennének: ez a vád már 2010-ben is unalmas volt, amikor sokan az LMP-t az SZDSZ reinkarnációjaként akarták elképzelni. Mindezt pusztán azért, mert a bevett sémáktól az egyszeri választópolgár nem tud elszakadni, és olyan alapvető dolgok értelmezése sem megy neki, mint egy politikai program.

Frissítés: Azóta a Fidesznek is sikerült reagálnia, megróván az Együtt-PM-eseket, amiért közösen fesztiváloznak Rui Tavares-sel "az európai liberálisok Magyarországra tervezett fesztiválján". Nos, Hoppál Péter szóvivőnek nem is kellene olyan messzire mennie a kritikával: a fesztiválon ugyanis a hírek szerint ott lesz Tőkés László is, "aki ökonómia-autonómia témában lesz beszélgetőpartnerünk". Lehet, Tőkést elfelejtette értesíteni a Fidesz, hogy a Tavares-jelentést fogja megünnepelni azzal, hogy ökonómia-autonómia kérdésekben megnyilvánul az idei Zöld Nyári Egyetemen.

Advertisement

(A fotón liberális összeesküvők álcázzák magukat zöldnek egy korábbi ökopolitikai nyári egyetemen.)

Ha nem akarsz lemaradni semmiről sem, kövesd az Alternatívát a Facebookon!

Share This Story

Get our newsletter