A mai t√ľntet√©s rem√©nyteli volt. Ilyesmit utolj√°ra a di√°kt√ľntet√©sekrŇĎl √≠rtam, de azokban, mint az elm√ļlt √©vekben oly sok dologban, csal√≥dnom kellett √©s ut√°na m√°r csak a ki√°br√°ndults√°g maradt. Ezt a ki√°br√°ndults√°got √©reztem a v√°laszt√°sok idej√©n, a netad√≥s t√ľntet√©sekkor √©s szinte mindig, amikor felmer√ľlt az, hogy valamely t√°rsadalmi csoport ki√°llna a korm√°nnyal szemben.

Ma sem akarta elmenni t√ľntetni. Nem az√©rt, mert nem √©rtek egyet a tan√°rok k√∂vetel√©seivel, nem is a rossz idŇĎ zavart (voltam m√°r rosszabb idŇĎben is t√ľntet√©sen), hanem csak egyszerŇĪen √ļgy gondoltam, hogy nincs √©rtelme. V√©g√ľl m√©gis √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy elk√≠s√©rem ap√°mat, mert az oktat√°s azon √ľgyek egyike, ami√©rt √ļgy gondolom, hogy minden k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt ki kell √°llni.

M√°r az is meglepett, hogy ennyien voltunk, hiszen mind az idŇĎpont, mind az idŇĎj√°r√°s szerencs√©tlen volt, r√°ad√°sul az elm√ļlt napokban a korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ nagyon igyekezett, hogy a k√∂vetel√©sek jogoss√°g√°t megk√©rdŇĎjelezze √©s a t√ľntetŇĎk hiteless√©g√©t megk√©rdŇĎjelezze. Ennek ellen√©re (vagy √©ppen ez√©rt) m√©gis sokan voltunk (az egyetlen becsl√©s, amit olvastam harmincezerrŇĎl sz√≥lt, de a t√∂megben √°llva tippelni sem tudn√©k). Ami viszont enn√©l is nagyobb meglepet√©s volt, az a besz√©dek tartalma √©s az, ahogy erre a t√∂meg reag√°lt. Ez egy √≠zig-v√©rig baloldali t√ľntet√©s volt, ahol a sz√≥nokok jelentŇĎs r√©sze a legalapvetŇĎbb baloldali √©rt√©keket k√©rte sz√°mon a korm√°nyon √©s ahol legal√°bb annyira fontos volt a tan√°rok k√∂vetel√©seinek t√°mogat√°sa, mint amennyire a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°rsadalmi csoportok k√∂z√∂tti szolidarit√°s fontoss√°g√°nak kiemel√©se. Tan√°rok, eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k, k√∂zszolg√°lati dolgoz√≥k, a szoci√°lis szf√©ra k√©pviselŇĎi √©s m√©g sokan m√°sok k√∂z√∂sen √°lltak ki √©s mutatt√°k meg, hogy nem hagyj√°k, hogy a korm√°ny a szok√°sos taktik√°j√°t haszn√°lva megossza ŇĎket.

Persze volt m√°r olyan, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°rsadalmi csoportok k√∂z√∂sen t√ľntettek (maga S√°ndor M√°ria is megeml√©kezett arr√≥l, hogy egyszer m√°r felsz√≥lalt a pedag√≥gusok rendezv√©ny√©n), de ilyen sz√©les √∂sszefog√°st (a csatlakoz√≥ szervezetek list√°ja itt el√©rhetŇĎ) r√©g l√°thattunk. A harag √©s az elkeseredetts√©g k√©zzelfoghat√≥ √©s rem√©nyteli, hogy az emberek merik hallatni a hangjukat (ne feledj√ľk, a tan√°roknak √©s a k√∂zszf√©r√°ban dolgoz√≥knak van mit kock√°ztatniuk azzal, hogy ki√°llnak), rem√©nyteli az is, hogy az emberek nem csak saj√°t nyomorukra √©rz√©kenyek, hanem egyre jobban √©szreveszik, hogy a Fidesz tev√©kenys√©ge mindenkinek k√°ros.

Advertisement

Fontos, hogy ezt sose t√©vessz√©k szem elŇĎl a t√ľntetŇĎk √©s fontos, hogy azok a szervezetek, akik most a szolidarit√°sukr√≥l biztos√≠tott√°k egym√°st, akkor is √≠gy j√°rjanak el, ha esetleg valamelyik√ľknek k√©sŇĎbb kedvezne a korm√°nyzat, ugyanis k√ľl√∂n-k√ľl√∂n ezek a szereplŇĎk gyeng√©k. A Fidesz nagyon j√≥l √©rt ahhoz, hogy egy-egy el√©gedetlenkedŇĎ csoportot eln√©m√≠tson (sokszor - l√°sd a di√°kmozgalmak elhal√°s√°t - ehhez nem is kell m√°st tenni√ľk, mint kiv√°rniuk), azonban ha ennyi k√ľl√∂nb√∂zŇĎ csoport egym√°s √©rdekei√©rt egyform√°n ki√°ll, akkor azzal szemben tehetetlenn√© v√°lnak.

Ňźszint√©n rem√©lem, hogy a j√∂vŇĎben ak√°r a Pedag√≥gusok Szakszervezet√©nek, ak√°r m√°s szakszervezetnek, mozgalomnak, csoportnak siker√ľl tov√°bbi olyan t√ľntet√©seket szerveznie, amin ilyen sz√©les √∂sszefog√°s van, ugyanis ilyenek n√©lk√ľl a mai csak egy lesz a sok √©rtelmetlen megmozdul√°s k√∂z√ľl. Ňźszint√©n rem√©lem azt is, hogy a mai t√ľntet√©st t√°mogat√≥ szervezetek √©s azok a csoportok, akiket k√©pviselnek tov√°bbra is kitartanak √©s t√©nyleg k√©szek elmenni a v√©gsŇĎkig, mert hi√°ba fenyegetnek sztr√°jkkal, vagy b√°rmilyen tov√°bbi ellenkez√©ssel, ha azt√°n ettŇĎl el√°llnak (ahogy a pedag√≥gusok sajnos ezt kor√°bban m√°r megtett√©k). √Čs v√©gezet√ľl, ŇĎszint√©n rem√©lem, hogy az a szolidarit√°s, amirŇĎl a t√ľntet√©sen sz√≥ volt, nem fog eltŇĪnni, ugyanis szolidarit√°s, egym√°s ir√°nti √©rz√©kenys√©g √©s √∂sszefog√°s n√©lk√ľl semmit nem lehet megv√°ltoztatni.

Advertisement

(A képet a PSZ Facebook oldaláról loptam.)