je suis Charlie

A városi közlekedés szépségeiről – ha vannak ilyenek – nehéz mit írni. Van, aki úgy gondol erre, hogy áll a körút, az Alkotás utca, a Moszkva Széll Kálmán tér, az Andrássy, meg igazándiból minden. Jövő hónaptól pláne állni fog, mivel a városvezetés ismét megfontoltan és átgondoltan szeptemberben kezd el minden felújítást. Így garantáltan nem csak attól lesz mindenki idegbeteg, hogy szeptember van, dolgozni kell, vége a nyárnak és egyébként is – hanem attól is, hogy reggel nyolctól fél tízig hallgathatja a kedvenc reggeli rádiós műsorát és nézheti az előtte álló autó két féklámpáját, arra várva, hogy leteljen két perc és haladhasson pár métert azért, hogy beragadhasson egy kereszteződésbe és szidhassa mindenki az anyukáját.

Na! Én 2008 óta játszom ezt, mert eddig mindenhová (szó szerint értendő) autóval jártam. Ennek most vége, mert szeretett autóm elromlott és sokba fog nekem ez kerülni, mivel jelenleg sajnos nincsen 400 ezer forintom megcsináltatni.

Advertisement

Valamivel pedig kell járni: sürgősen vásárolnom kellett egy biciklit.

Este fél tizenegykor munkából hazatérve, felcsaptam laptopot, beírtam Google-be a kívánt márkát és a "használt" szót, az első link el is vezetett egy aznap meghirdetett gépre. Másnap reggel a villamoson ülve írtam, hogy nekem kell az a bicikli. Az eladó kedves volt, elhozta azt a munkahelyemre és már aznap azzal jöttem haza.

Nehéz ügy, de el kell ismernem: retardált voltam eddig, hogy mindenhova autóval jártam és nem vettem rá magam előbb a bringa vásárlásra.

Több oka is van, hogy ezt mondom. Egyrészt egy 21 éves majdnem 200 lóerős youngtimerrel vannak problémák, másrészt 10 litert fogyaszt, ami sok – hacsaknem egy multicég fizeti a benzint (havi szinten 40-50 ezer forint)- és ha dugó van, akkor az ember egy kívánatos tárgyban ül és rádiót hallgat. Ha dohányzik is, akkor rágyújt. Így leírva és átgondolva, még sokkal hülyébbnek érzem magam.

Advertisement

Erre lehetne mondani, hogy ott a tömegközlekedés, az gyors, olcsó és a BKK rendesen meg is reformálta a BKV útvonalaira, járataira régen igencsak jellemző eszement nagy káoszt. Ez így rendben is van, de ha valaki utál tömegben állni és elég neki otthonra egy robbanómotoros jármű amivel foglalkoznia kell, az vegyen egy bringát.

Amit a budapesti kerékpáros közlekedésből másfél hét alatt láttam, az maga a nagybetűs Kánaán. Az autósoktól annyira már nem kell tartani, mert láthatóan kezdenek szocializálódni. Elém csak egy figyelmetlen taxis hajtott ki eddig. Persze nincs terhemre a hét évnyi autós rutinom se, mert már ismerem az autók mozgásából fakadó jeleket, így ha egy dilettáns közlekedik előttem, akkor azt azonnal észreveszem és ahhoz mérten cselekszem.

Advertisement

Adok pár tanácsot, ami segíthet abban, hogy ne halj meg az első napodon és jól válassz biciklit.

+ Városba mindenképp acélvázas single speed (egysebességes) biciklit kell venni, mert igénytelen és elnyűhetetlen. Nekem átgondoltan kellett áttételt választanom, mert a Hegyvidéken lakom és a II. kerületben dolgozom, tehát elég sok emelkedővel találkozom, de ha valaki inkább Pesten jár, választhat gyorsabbat is. A bringámon levő konfiguráció 45km/óra körüli sebességnél fogy el és 8-10%-os emelkedőn még fel tudok vele tekerni.

Advertisement

+ Baromi nagy közhely és nem kell magyarázni, de nagyon fontos, hogy legyen mindenki kivilágítva és a fékek fogjanak. Ha esik, ha szürkül, mindig villogjon minden a biciklin, mert (ezt autósként mondom) nagy segítség, ha feltűnően közeledik a másik.

+ Egy nagyon jó lakat kell, hogy ne, vagy legalábbis nagyon nehezen lehessen csak meglopni minket. Erre szerintem nem szabad sajnálni húsz-harmincezer forintokat. Ha ezek megvannak, akkor érdemes fölpattanni és tekerni, mert nagyon jó móka.

Advertisement

Sok-sok pozitívuma van a bicózásnak, ezek közül -a teljesség teljes igénye nélkül- néhány:

+ Talán a legfontosabb, hogy a bringa ötször gyorsabb napközben mindennél. Erre jó példa, hogy 12 perc alatt értem el a Széna térről a Deákra. Mindezt úgy, hogy le volt zárva minden az Ironman-verseny miatt és a Lánchídon csak a gyalogosok közt tudtam haladni. Adott körülmények közt ez kocsival egy minimum fél órás szopóroller lett volna. Példa 2.0: A cirka 6 km-re levő munkahelyemre is 10-13 perc alatt érek be. Ez autóval legalább 25 perc a sok piros lámpa és a sok másik autós miatt. Egyébként ha nincs forgalom, akkor 15 perc. Tíz perc alatt csak akkor lenne teljesíthető a táv, ha az Alkotás utcán kb. 130-cal mennék, hogy átérjek minden lámpán.

Advertisement

Nagyon fontos előnyök, hogy

- tulajdonképpen nincs fenntartási költsége,
- nem kell parkolót keresni és fizetni,
- nem szennyezzük a környezetet,
- elég jó kondija lesz az embernek tőle,
- rettentően menő dolog egy szép bicikli.

Advertisement

Furcsa dolog, de nem igazán veszi észre az ember, hogy milyen szép helyen lakik. Tudtam persze, de a részletekre nem figyeltem soha. Biciklivel meg lehet állni és bámészkodni, csodálkozni, satöbbi.

Advertisement
Advertisement

Sörözés/borozás a belvárosban, vagy bárhol. Persze csak mértékkel, mert az egy dolog, hogy az ember simán meghalhat részegen egy autó alá esve, de ezzel mások egészségére, idegeire és szeretett autójára is veszélyesek lehetünk.

Rá kell szokni az előretervezésre és a logikus pakolásra is, mert kell egy pár dolog amikre adott helyzetben szükségünk lehet. Magam részéről ha eső van (vagy lehet), akkor fürdőnadrág és egy vízhatlan meleg kabát a rajtam, vagy nálam levő cucc, a táskámban pedig mindig van egy váltó nadrág, póló, zokni, alsónadrág. Ha nem esik az eső, akkor póló és nadrág.

Advertisement

Egy közösség része lehet az ember, ahol mindenki érti, mit érez és miért élvezi azt, amit csinál.

Negatívumot nem nagyon tudok mondani azonkívül, hogy én nem tudok éjjel hazajutni biciklivel, mert nem jár sem a fogaskerekű, sem az 59-es villamos. Ha valaki nem az egyik hegyen lakik, akkor annak ez sem jelenthet problémát.

Advertisement

Aki teheti, nézzen utána és még ma vegyen egy biciklit, sokkal jobb lesz az élet.

Ha van jó bringás sztoritok, képetek, videótok, akkor azt kommentben osszátok meg velünk, hogy együtt örülhessünk neki! Lájkoljátok az Alternatíva Facebook-oldalát és kérdezzetek tőlünk bátran az ask.fm-en is!

Share This Story

Get our newsletter