je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled „A mocsok tusványosi sajtósok!”

Tusványos szervezői már harmadik éve mindig ugyanazzal a szöveggel várják a sajtó képviselőit, mint amin csak idén tudott kiakadni kissé a comment:com (meg a 444 is, de hát ők még nem is léteztek tavaly). Íme az említett szöveg:

„Bár manapság az infokommunikációs eszközök fejlődésével majd' mindenki egyszemélyes szerkesztőség (értsd: minden mobiltelefonnal lehet fényképezni), és az alternatív nyilvánosság önjelölt papjai tizenöt másodpercig főoldalas anyagokat posztolnak (olvasd: még egy bloggernek is lehet releváns véleménye), az újságírók mégis fontosak számunkra.

Újságíró többféle van:

- a copypaste annyiban érdekes számunkra, hogy ha elküldi a mélcímét, mi küldünk cserébe közleményt, bemásolhatja, alá is írhatja, ha akarja, nem érdekel minket, a honorból küldjön egy sört.

- a gonzó jó firma, jön, lát, győz, vagy legalábbis azt hiszi. Hát meghagyjuk ebben a hitében, amíg nem minket csesztet.

- a nyaraló újságíró néha igazi átok. Ha már ott vagy, tudósíts, így a szerkesztői direktíva, és a nyaraló újságíró ott van, de semmi kedve a munkához. Teljes együttérzésünkről biztosítjuk, mondunk neki két mondatot, fényképet is adunk neki, már ha mi épp nem nyaralunk (nem fogtok - főszerk. megj.).

- a tudósító a kedvencünk. Tényleg dolgozni jön, és minél nagyobb a médium, amelyet, annál nagyobb a mellénye. Exkluzívot kér, az első sorban veri le a másik tudósító kameráját/diktafonját, nyüzsög, agresszív, úgy véli, a sok politikus mind azért sörözik kétóránál, hogy ő az arcukba tolja a mikrofont. Az ilyent este arról ismerni meg, hogy tajtrészegen fontoskodik, és még véletlenül sem a tábor eseményeiről beszél. Témái a világpolitika számunkra ott és akkor cseppet sem fontos hírei, félóránként frissíti az információit, per tu emleget épp ott és akkor jelen nem lévő politikusokat (államtitkártól felfelé, azon alul senkit nem vesz szájára).

- a profi bejelentkezik Fazakas Imola tusványosi sajtófőnöknél (imolka1 (kukac) yahoo.com, press (kukac) tusvanyos.ro, +40-740117209), regisztrál, és kitűzővel a nyakában felszántja a tábort. Mindenütt ott van, és mindent meg is ír. Tíz sorban.”

Advertisement

A comment:com és a 444 is megsértődött ezen kicsit: míg előbbi szerintflegma píárosok (…) irritáló fölényességgel vágják az arcunkba, mi fán is terem a valódi újságírás”, utóbbi egyenesen odáig megy, hogy „ennyire még mi sem utáljuk az újságírókat”.

Nos, elég szomorú vagyok, hogy a magyar újságírás két igen fontos portáljánál, az Indexnél és a 444-nél is ilyen nehéz felfogású kollégák dolgoznak. A tusványosi sajtósok ugyanis meglehetősen jó tipológiát alkottak, amelyben a legtöbb újságíró magára ismerhet – akinek nem sikerül, az magára vessen.

Advertisement

Persze jogos az a kritika, hogy a tusványosi szellemeskedés flegma, vagy fölényeskedő – de csak azért jogos, mert az iróniába oltott humort nem mindenki tudja érzékelni. Majd mi is felmutatjuk a szarkazmus-táblát, hátha akkor már veszik a lapot.

Illustration for article titled „A mocsok tusványosi sajtósok!”
Advertisement

Bár az is megtörténhet, hogy csak azért nem érzékelték a kedves kollégák, hogy egy humoros(nak szánt), de helytálló jellemzését olvashatták az újságíró-társadalomnak, mert a Tusványos erőteljesen jobboldali(nak elkönyvelt) színezetű közéleti fesztivál? Áh, csak nem, hát ennyire nem lehet politikai szempontból polarizált a magyar újságírás, hogy el sem olvassuk rendesen, de már háborgunk miatta!

Mert mi a flegmaság, fölényeskedés és arrogancia, ha nem az, hogy flegmának és fölényeskedőnek nevezünk valakit, akivel nem egyezik a véleményünk? Tán egy kis öniróniával átgondolva a sajtóregisztrációs felhívást, mindenki magára ismerhet, aki valaha is foglalkozott efféle tevékenységgel…

Advertisement

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter