je suis Charlie
je suis Charlie

A Rogán-ügy nem ügy, legalábbis a jobboldalon

Illustration for article titled A Rogán-ügy nem ügy, legalábbis a jobboldalon

Az elmúlt hónapokban Simon Gábor folyt a csapból is. Az MNO robbantotta az ügyet, ami aztán tulajdonképpen a teljes jobboldali, baloldali és oldalaktól független médiumokat uralta. Ha rákeresünk, jól láthatjuk, hogy a neves online lapok mellett kimerítően foglalkozott az üggyel a NOL, a Népszava, valamint a baloldalhoz így-úgy köthető médiumok nagy része is. Azzal persze nem tudnak versenyezni, hogy a Magyar Nemzet valahonnan megkapja a nyomozati anyag jó részét, de megtették a magukét. Írtak róla.

Advertisement
Illustration for article titled A Rogán-ügy nem ügy, legalábbis a jobboldalon

Mindez nem tűnik nagy dolognak, kivéve akkor ha összevetjük azzal, ahogy szinte a teljes jobboldali média ignorálja Rogán Antal napokban kibukó – legalábbis rendkívül gyanús – ingatlanügyeit. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis most frissítette a vagyonnyilatkozatát néhány új tétellel, tehát eddig – mondhatni – eltitkolta a tulajdonában lévő ingatlanvagyon nagyságát. Az ellenzék persze rögtön lecsapott a történetre, mára ki is számolták, hogy Rogán fizetéséből szerintük még a napi megélhetésre is nehezen futná manapság. De ez a mi szempontunkból jelenleg mindegy is, felderíti majd baloldali média, meg a magyar sajtó azon szerencsésebb része, ahová nincs bekötve semmilyen színű párttelefon.

Advertisement
Illustration for article titled A Rogán-ügy nem ügy, legalábbis a jobboldalon

A szégyenletes az, ahogy a jobboldalhoz így-úgy köthető média, valamint a nem igazán független közmédia mélyen hallgat az egész történetről, mintha nem történt volna semmi. A puszta tényeket sem próbálták közönségük elé tárni így a választás előtti héten. A Simon-ügyben gyanúsan jól informált MNO hallgat; az MTI lehozta az első sajtótájékoztatót, amit a Hírlap is megírt, azóta csendben vannak; a baloldalt akármilyen módon dehonesztáló, legkisebb hülyeséget is átlag négy perces blokkban feldolgozó közhíradó sem érezte elég erősnek az anyagot.

Advertisement

Az MTI ráadásul nem csak simán hallgat, hanem még amikor rákérdez az Index,hogy miért nem voltak ott a sajtótájékoztatón, ilyet ír vissza, hogy: „az MTVA nem áll kommunikációs kapcsolatban az Indexszel, amíg az egyik újságírónk nyilvánosan meg nem követi az ő egyik műsorvezetőjüket egy korábbi üggyel kapcsolatban, még akkor is, ha azt a pert az MTVA elvesztette". Gyönyörű.

Illustration for article titled A Rogán-ügy nem ügy, legalábbis a jobboldalon
Advertisement

A Simon-ügy jól megmutatta, hogy a baloldali sajtó legalább még alapjáraton funkcionál, azaz tájékoztatja az olvasóit az ország-világ kisebb-nagyobb eseményeiről. Ha választás előtt vagyunk, ha a szívükhöz közel álló oldalt szopatják szárazon, megírták. Nem egy kinyíló pittypang, de ha ez van, ez van. Régóta tudjuk, s mostantól újabb példával bizonyíthatjuk viszont, hogy a jobboldalon és a közmédiában a szabad sajtó, mint olyan, nem működik.

Azért remélem Rogán Antal majd vissza tudja valahogy hozni az otthonteremtési támogatást. Ő már csak tudja, hogy nem megy az olyan könnyen.

Advertisement

(nyitókép: repavvalleszurtnyul.tumblr; többi: sutyerak.tumblr)

Share This Story

Get our newsletter