je suis Charlie
je suis Charlie

Ágh Attila: Selmeczi se nem szép, se nem okos

Illustration for article titled Ágh Attila: Selmeczi se nem szép, se nem okos

A Corvinus Egyetem politológusa az ATV A tét című, szeptember 18-ai műsorában úgy döntött, hogy illésebb lesz Illésnél, és Selmeczi Gabriella külsejének bírálatával erősíti a Fidesz-szóvivőnő tehetségtelenségére vonatkozó mondanivalóját. Bár Ágh szabadkozott, megjegyezvén, nincs abban a helyzetben, hogy ezt mondja, de azért mégis csak kifejtette álláspontját Selmeczi Gabriella megjelenéséről. Egész pontosan ezt mondta: "El lehet mondani, hogy [Selmeczi] megjelenése is meglehetősen visszataszító, a beszédmodora nem érthető, áttekinthető, és egy szóvivőnek legalább tizenöt panellel kell dolgoznia".

Advertisement

Ezek után Ungvári Tamás szabadkozott kissé, mondván, "egy hölggyel kapcsolatban nem mondanám, hogy visszataszító megjelenésű, mert nem ez a lényeg".

Advertisement

Ágh ugyanakkor ezen állítása miatt a műsor további részében sem kért bocsánatot, nem mondta, hogy sajnálja az elhangzottakat és nem is vonta vissza a külsőre vonatkozó bírálatot. Sőt, kijelentette később, hogy "a tévénézőket sajnálom, mikor Selmeczi megjelenik, mert tudjuk, hogy rossz megjelenéssel és alacsony intellektuális színvonalon fogunk kapni valamit". A korábban mondottakból sejthető, hogy Ágh előbbi esetében ismét Selmeczi külső megjelenésére gondolt.

Azért amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a Méltányosság Politikaelemző Központ politológusa, Szentpéteri Nagy Richard ezek után azon különvéleményének adott hangot, hogy "Selmeczi megjelenése számomra kifogástalan". Persze, rögtön érkezett is a szóvivői munka kritikája, de azért itt legalább annyiban módosult az összkép, hogy Selmeczi bár jól néz ki, de butaságokat beszél.

Advertisement

Nem vagyok nagy híve sem a szenteskedésnek, sem annak a nézetnek, hogy a férfi soha ne illesse dicsérő szavakkal kolléganője, más női partnere külsejét. A nő küllemére vonatkozó negatív megjegyzés már annál ellenszenvesebb, főleg, ha a széles nyilvánosság előtt tétetik - kocsmai sörözések alkalmával azért nyilván lehet szabadabban is fogalmazni, még ha nem is túl szép dolog az ilyesmi. De Illés esetében pont azon ment a (jogos) felhorgadás, hogy milyen dolog már a nő megjelenésére vonatkozó megjegyzések kíséretében bírálni annak szakmai teljesítményét. Ágh Attila pedig pontosan ezt tette.

Amit az Országgyűlésben ülőktől elvárunk, azt nyugodtan számon kérhetjük az egyik országos tévécsatornán megszólaló véleményformálóktól is. Ágh Attila nyilvános bocsánatkéréséig tehát nyugodtan gondoljuk végig, vajon tényleg csak fideszes politikusok játszanak-e rá a társadalomban a nőkkel szemben meglévő sztereotípiákra, vagy esetleg az ATV egy-egy műsorában is legitim lehet több nézőpontból körüljárni azt a fontos kérdést, hogy egy szóvivőnő visszataszító-e vagy sem.

Share This Story

Get our newsletter