je suis Charlie

Akik nincsenek ott a címlapokon

Többször is kiabálva ébredt egy-egy rémálmából, összetépte az orvosi papírokat és rettegett attól, hogy megvakul. Mindezidáig ezeket sikerült megtudnunk a Germanwings-gép másodpilótájáról, aki százötven ember haláláért felelős, miután feltehetően szándékosan állította földbe a Barcelonából Düsseldorfba tartó gépet. Minden esély megvan rá, hogy továbbra is cikkek garmadája fogja keresni az indítékait, igyekszik majd bemutatni kétségbeejtő múltját, reményeit, őrlődéseit. Azt akarta, hogy mindenki megismerje a nevét – szóltak a híradások, és láthatóan célját ezzel el is érte. Képe, neve a címlapokon, sokak szerint még csak gyilkosnak sem szabad nevezni, csupán áldozatnak, és nem meggyilkolt százötven embert, hanem „kiterjesztett öngyilkosság"-ot követett el.

Sajnos, nincs ebben semmi újdonság: a híradások logikája szerint egy-egy brutális merénylet, tömeggyilkosság után mindenki alaposan megismerheti a tömeggyilkos nevét, arcát, jellemét, elborult gondolatait, miközben az áldozatokról jellemzően alig esik szó. Fel tudja bárki is idézni Breivik egyetlen áldozatának is a nevét? Velük szemben a pszichopata, nem sok megbánást tanúsító gyilkos gondolatait azóta is bőven van módunk elemezni.

A mostanihoz hasonló eseteknek pedig se tanulsága, se magyarázata – azon az egyetlenen kívül, hogy ilyen embert egy másodpercre sem szabadott volna felengedni egy gépet vezetni. Ezúttal sem kellett volna ennek megtörténnie, és az esetnek komoly következményei lesznek reményeim szerint, már ami a pilóták ellenőrzését illeti.

Lubitz ott virít minden címlapon, a köztévében már gyártják is a konteókat, az áldozatokról viszont ismét fájóan kevés szó esik. Vannak köztük operaénekesek, iráni sportújságírók és rockzenész lány is. A New York Times összeállítása nyomán alább néhányukról olvashatnak.

Maria Radner

A 34 éves német Radner a wagneri opera feltörekvő csillaga volt, a New York-i Metropolitan Operában debütált 2012 januárjában, méghozzá Az istenek alkonyában. Idén nyáron a Bayreuth-i Fesztiválon énekelt volna A Rajna kincsében és Az istenek alkonyában. Karen Cargill operaénekesnő ekként nyilatkozott róla: „hisztérikus nevetés, rajongás minden Burberry-termék és a Bayern München iránt és a legmelegebb ölelések: ezekre számíthatott az ember minden percben, amit vele töltött el. Hihetetlen zenész volt, akiről úgy érezted, közvetlenül hozzád szól. Csodálatos hangja volt, betöltötte a teret, miként személyiségének melegsége szintúgy beragyogott mindent. És zseniálisan gonosz humora volt, amivel képes volt másokat is megfertőzni." Életművéről Wikipedia-oldalán olvashatnak részletesebben is. Férjével, Sascha Schenkkel és fiukkal, Felixszel utaztak a gépen.

Daniela Ayón Razo & Dora Isela Salas Vázquez

A mexikói Daniela Ayón jógát és meditációt tanított a Karib-tengerparton. Először Amszterdamba repült, hogy ott megünnepelje a 36. születésnapját, majd Barcelonában látogatta meg a barátait. Nővére, Fernanda Rico arról beszélt egy mexikói rádióállomásnak, hogy testvére mindig arról beszélt, „csupán átutazók vagyunk", és „a legteljesebb mértékig kell átélni ezt az életet."

Advertisement

Dora Isela Salas 45 éves vegyész volt, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt költözött Barcelonába, ahol élelmiszertudományból szerzett mester- és doktori fokozatot. Egy élelmiszerbiztonsági cégnél végzett kutatást és fejlesztést. Nővére, Maribel Salas egy rádióinterjúban arról beszélt, „mindig ott volt velünk, hogy segítsen, hol tanácsaival, hol figyelmeztetéseivel."

Sonja Cercek és Stefanie Tegethoff

Mindketten spanyolt tanítottak a Joseph-König Gimnáziumban, Németországban. A 44 éves Cercek és Tegethoff 16 diákkal tartott hazafelé egy spanyol cserediák-programból. A 10. osztályos tanulók, akik Lubitz tettének áldozatai voltak, ők: Linda Bergjürgen, Elena Bless, Lea Drüppel, Selina Eils, Gina Michelle Gerdes, Ann-Christin Hahn, Julia Hermann, Marleen Koch, Paula Lütkenhaus, Fabio Rogge, Rabea Scheideler, Lea Schukart, Helena Siebe, Steffen Strang, Aline Venhoff, Caja Westermann.

Advertisement

Ariadna Falguera

Falguera egy katalán politikus felesége volt, és egy divatcég megbízásából járt üzleti úton Németországban. Férje, Lluis Juncà a Katalán Republikánus Baloldal egyik magas rangú képviselője.

Advertisement

Asmae Ouahhoud el-Allaoui és Mohamed Tehrioui

A pár csupán múlt szombaton házasodott össze, és Juan José Muestre tisztviselő elmondása szerint Düsseldorfban kívántak letelepedni. A 23 éves Allaouinak spanyol és marokkói állampolgársága is volt, 24 éves férje állampolgársága azonban kérdéses, csak annyi biztos, hogy Marokkóból származott. Maestre elmondása szerint velük együtt egy harmadik utas, a 42 éves Francisco Javier Goñalons is La Llagostából származott.

Advertisement

Carles Milla Misanas

Misanas a Mimasa nevű, különféle berendezéseket gyártó cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, és feltételezhetően az Anuga FoodTec nevű vásárra utazott Németországba. A Mimasa arról számolt be a honlapján, hogy a termékeiket kívánták bemutatni a rendezvényen.

Advertisement

Rogelio Oficialdegui és Manuel Rives Salinas

Mindketten a Delphi nevű autóalkatrész-gyártónak dolgoztak nem messze Barcelonától. Oficialdegui 62 éves volt, és a cégnél eltöltött három évtized után nyugdíjas éveire készült. Az 51 éves Rives 26 éve dolgozott a Delphinek. Mindketten a cég német központjában tartott találkozóra repültek Marie-Pierre Ygrié, a Delphi szóvivőnőjének elmondása szerint.

Advertisement

Yvonne és Emily Selke

Az 58 éves Yvonne Selke európai vakációját töltötte lányával, a 22 éves Emilyvel. Yvonne közel 23 éve dolgozott a Booz Allen Hamiltonnak Washingtonban. „Yvonne fantasztikus munkatárs volt, aki a cégnél azért dolgozott, hogy a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (NGA) munkáját segítse" – nyilatkozta Betty Thompson ügyvezető alelnök. Részben ezen szervezet érdemének tekintették Oszama bin Laden meggyilkolását 2011-ben. A távérzékelési és térképészeti hírszerző szervezet egyben önálló nemzetbiztonsági szolgálatként működik. Lánya örökös tagja volt a cserkészlány-csapatnak, illetve a Drexel Egyetemen tanult zeneipart a LinkedIn-oldala szerint. Az egyetemi lányegyesület, melynek tagja volt, a hét tagjának kiáltotta ki tavaly májusban. A szervezet oldalán akkor nagyszerű barátnak és törődő tagnak nevezték, aki képes mindannyiuk arcára mosolyt csalni.

Advertisement

Gabriela Maumus és Sebastián Grecco

A 28 éves argentin Gabriela, és barátja, Sebastián Spanyolországban töltötték vakációjukat. Maumus a népszerű Buenos Aires-i rockzenekarban, az Asalto al Parque Zoológicóban basszerozott. A csapat zenéjébe itt lehet belehallgatni, elég jónak mondhatóak. A zenekar itt emlékezett meg Gabrieláról és Sebastiánról.

Carol és Grieg Friday

Mindketten Victoriából, Ausztráliából származtak. A 68 éves Carol Friday nővérként dolgozott, 29 éves fia gépészmérnökként. Grieg nem sokkal ezután szeretett volna elkezdeni angol nyelvet oktatni Franciaországban, és együtt eltöltöttek néhány hetet előtte Európában. „Mindketten különleges, kivételes emberek voltak" – írta családjuk egy közleményben.

Advertisement

Marina Bandrés López-Belio és Julian Pracz-Bandres

A 37 éves Bandrés szerkesztőként dolgozott, és hét hónapos fiával, Juliannal ült a gépen. Férje, Pawel Pracz arról számolt be: Marina videós és filmes utómunkákon dolgozott, és Manchesterben, Nagy-Britanniában élt hét éve. „Marina a nagybátyja temetése miatt utazott Spanyolországba, a jegyeket pedig az utolsó pillanatban vette meg, mivel minél hamarabb vissza akart térni Manchesterbe, belerázódva ismét a napi rutinba" – nyilatkozta Pawel Pracz.

Advertisement

Paul Andrew Bramley

A 28 éves Bramley az angliai Hullból érkezett, és épp hogy befejezte első évét a César Ritz Főiskolán a svájci Lucerne-ban. Itt szálloda- és vendéglátó-menedzsment szakon tanult. Barátaival töltött némi időt Barcelonában, mielőtt belekezdett volna egy gyakorlatba április elsején. Édesanyja, Carol Bramley szerint „a legjobb fiú volt, ő volt a mindenem."

Advertisement

Oleg Bryjak

Az 54 éves Bryjak Kazahsztánban született, és a Rhein-i Operaház tagja volt Németországban már Az 1996/97-es évadtól kezdve. „Elvesztettük Oleg Bryjakot, aki egy nagyszerű művész és egy nagyszerű ember volt" – jelentette ki közleményében az operaház ügyvezető igazgatója, Cristoph Meyer. A népszerű baritonista tavaly is énekelt a Bayreuth-i Fesztiválon, és idén is fellépett volna ott a szintén a repülőn utazó Maria Radnerrel együtt.

Advertisement

A Deutsche Wellének adott tavalyi interjújában Bryjak arról számolt be: Ukrajnában született édesapját Kazahsztánba száműzték a szovjetek, így ő is ott nőtt fel. Elmondása szerint édesapja korábban a náci Németországban is szenvedett, a II. világháború alatt ott kellett részt vennie kényszermunkában. „A történet pozitív oldala, hogy más rabok gyermekeivel együtt nőhettem fel. Oroszokkal és ukránokkal, lettekkel és grúzokkal, litvánokkal és kazahokkal. Abszolút nemzetköziek voltunk. Szóval lehetetlen lett volna számomra, hogy egyszer csak kijelentsem: az egyik nemzet jobb a másiknál" – nyilatkozta a lapnak Bryjak.

A kazah külügyminisztérium információi szerint három másik kazah utas is volt a gépen: Erbol és Adil Imankulov, illetve Aizhan Isengaliyeva.

Advertisement

Milad Hojjatoleslami és Hossein Javadi

Hojjatoleslami az iráni Tasnim Hírügynökségnél dolgozott, míg Javadi a Vatan-e Emruznál, egy iráni napilapnál. Mindketten sportújságíróként tevékenykedtek, és azért utaztak Barcelonába, hogy a Barcelona és a Real Madrid közti vasárnapi meccsről tudósítsanak. Menetrend szerint a csütörtöki osztrák meccsre utaztak, ahol az iráni futballcsapat játszott Chilével.

Advertisement

María del Pilar Tejada és Luis Eduardo Medrano

A 33 éves Tejada közgazdaságtant tanult Németországban, és kolumbiai jelentések szerint férjét látogatta meg Barcelonában. Medrano 36 éves volt, és az Equatorial Guineánál dolgozott építészmérnökként 2009 óta – közölte a Fundación Universitaria de Popayán nevű kolumbiai egyetem, ahol Medrano is tanult.

Advertisement

Satoshi Nagata és Junichi Sato

A két japán utas közül Nagata a hatvanas, míg Sato a negyvenes éveiben járt. Családjaik nem járultak hozzá, hogy a japán kormány több információt kiadjon róluk.

Advertisement

Fotó: Gyászoló fiatalok a cserediák-programban részt vettek iskolájából. Reuters/Gustau Nacarino

Share This Story