Kisebb vihart kavart (a biliben) Stumpf András Schiffer-interjúja, amely a július 11-i Heti Válaszban jelent meg – mi is foglalkoztunk vele itt, itt, itt és itt. No de nem szabad elmenni amellett, hogy volt egy – külpolitikai iránt is érdeklődők számára – igazán élvezetes Stumpf-interjú is (igen, egy szám, két interjú).

Az amerikai Kongresszus Helsinki Bizottságának társelnöke, a hazai jobboldali sajtóban már többször „barátként” citált Christopher H. Smith-t ezúttal is kérdezte magyar ügyekről Mr. Stumpf, de az igazán izgalmas részek nem ezek voltak. A meglehetősen furcsa, néhol függő beszéddel, néhol hagyományos interjú formátummal operáló cikkből (16-18. o.) ugyanis kiderül, hogy az USA-ban is hasonlóan pártalapon dőlnek el az egyes ügyek, mint itthon.

De lesújtó volt a véleménye a republikánus honatyának a demokrata kabinet külügyi és nemzetbiztonsági ügyeivel kapcsolatban is:

„Tom Meliát ([kiafaszaza] Thomas Melia, amerikai külügyi helyettes államtitkár – a szerk.) például alig egy hete hallgattuk meg Szíriával kapcsolatban. Mit mondjak, szánalmas teljesítményt nyújtott. Miközben az örményeket üldözik, a vallásuk miatt vadásznak rájuk, mindez nem jut el Meliához és csapatához. Vagy tíz kérdésre nem tudott válaszolni.”

Advertisement

Smith – aki republikánusként (!) számít az emberi jogok élharcosának – tehát lényegében azt állítja, hogy az amerikai külügy inkompetens, nincsenek birtokában kardinális információk. Aztán a megfigyelési botrányra terelődik a szó:

„A Snowden-ügyben ugyanannyi kérdésem van, mint mindenki másnak, én sem látok tisztán.”

Na de tekeredjünk vissza kicsit az emberi jogok felé is, mert ennek kapcsán is van egy megfontolandó gondolata Smith-nek:

„Bill Clinton volt, aki 1994 május 26-án kettétépte a papírt, amely a kereskedelmet az emberi jogok érvényesüléséhez kötötte. Kína akkor levonta a következtetést: Amerikát jobban érdekli a profit, mint az emberi jogok.”

Advertisement

Na jóóó, a végére azért egy kis magyar vonatkozású idézetet is betűzök – amire amúgy a Heti Válasz kihegyezte az egész cikket:

„Orbán Viktor gyűlöli az antiszemitizmust. Ugyanúgy gyűlöli, ahogy én. Minél jobban szemügyre vettem az itteni helyzetet, annál egyértelműbbé vált, hogy megalapozatlan rágalmakkal illetik, csupán azért, mert ezzel a kegyetlen váddal akarják hitelteleníteni.”