je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

„Amerikát jobban érdekli a profit, mint az emberi jogok”

Illustration for article titled „Amerikát jobban érdekli a profit, mint az emberi jogok”

Kisebb vihart kavart (a biliben) Stumpf András Schiffer-interjúja, amely a július 11-i Heti Válaszban jelent meg – mi is foglalkoztunk vele itt, itt, itt és itt. No de nem szabad elmenni amellett, hogy volt egy – külpolitikai iránt is érdeklődők számára – igazán élvezetes Stumpf-interjú is (igen, egy szám, két interjú).

Advertisement

Az amerikai Kongresszus Helsinki Bizottságának társelnöke, a hazai jobboldali sajtóban már többször „barátként” citált Christopher H. Smith-t ezúttal is kérdezte magyar ügyekről Mr. Stumpf, de az igazán izgalmas részek nem ezek voltak. A meglehetősen furcsa, néhol függő beszéddel, néhol hagyományos interjú formátummal operáló cikkből (16-18. o.) ugyanis kiderül, hogy az USA-ban is hasonlóan pártalapon dőlnek el az egyes ügyek, mint itthon.

Advertisement

De lesújtó volt a véleménye a republikánus honatyának a demokrata kabinet külügyi és nemzetbiztonsági ügyeivel kapcsolatban is:

„Tom Meliát ([kiafaszaza] Thomas Melia, amerikai külügyi helyettes államtitkár – a szerk.) például alig egy hete hallgattuk meg Szíriával kapcsolatban. Mit mondjak, szánalmas teljesítményt nyújtott. Miközben az örményeket üldözik, a vallásuk miatt vadásznak rájuk, mindez nem jut el Meliához és csapatához. Vagy tíz kérdésre nem tudott válaszolni.”

Advertisement

Smith – aki republikánusként (!) számít az emberi jogok élharcosának – tehát lényegében azt állítja, hogy az amerikai külügy inkompetens, nincsenek birtokában kardinális információk. Aztán a megfigyelési botrányra terelődik a szó:

„A Snowden-ügyben ugyanannyi kérdésem van, mint mindenki másnak, én sem látok tisztán.”

Advertisement

Na de tekeredjünk vissza kicsit az emberi jogok felé is, mert ennek kapcsán is van egy megfontolandó gondolata Smith-nek:

„Bill Clinton volt, aki 1994 május 26-án kettétépte a papírt, amely a kereskedelmet az emberi jogok érvényesüléséhez kötötte. Kína akkor levonta a következtetést: Amerikát jobban érdekli a profit, mint az emberi jogok.”

Advertisement

Na jóóó, a végére azért egy kis magyar vonatkozású idézetet is betűzök – amire amúgy a Heti Válasz kihegyezte az egész cikket:

„Orbán Viktor gyűlöli az antiszemitizmust. Ugyanúgy gyűlöli, ahogy én. Minél jobban szemügyre vettem az itteni helyzetet, annál egyértelműbbé vált, hogy megalapozatlan rágalmakkal illetik, csupán azért, mert ezzel a kegyetlen váddal akarják hitelteleníteni.”

Advertisement
Illustration for article titled „Amerikát jobban érdekli a profit, mint az emberi jogok”

Share This Story

Get our newsletter