Je suis Charlie. Az Alternat√≠va szerkesztŇĎs√©gi posztja a P√°rizsban t√∂rt√©ntekrŇĎl.

*

A tegnapi t√°mad√°s a Charlie Hebdo szerkesztŇĎs√©ge √©s munkat√°rsai ellen egyben az eur√≥pai civiliz√°ci√≥ elleni t√°mad√°s is volt. T√°mad√°s a szabads√°g ellen, t√°mad√°s minden ellen, ami√©rt a vil√°g szabads√°gszeretŇĎ emberei szerint √©rdemes √©lni.

Teljesen √©rtelmetlen most parttalan vit√°kba belemenni multikultir√≥l, bev√°ndorl√≥kr√≥l, vall√°si √©rz√©kenys√©grŇĎl ‚Äď itt nincs helye az olcs√≥ okoskod√°snak. Elvakult terrorist√°k t√°madtak r√° Franciaorsz√°gra, Eur√≥p√°ra, √©s mi nemhogy azt nem √©rtj√ľk, mit l√©phetn√©nk, de szavakkal illetni sem tudjuk a gyal√°zatot.

N√©h√°nyan az olcs√≥ s√∂r mellett m√©g vitatkoznak arr√≥l, hogy t√©nyleg a bev√°ndorl√°s-e az oka mindennek, esetleg csak nem kellene ilyen durva k√©preg√©nyeket rajzolni. Val√≥j√°ban pedig iszonyodunk √©s belegondolni sem mer√ľnk, mi lehet a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s.

Advertisement

Francia t√°rsainkat ma lem√©sz√°rolt√°k n√©h√°ny rajz miatt. Egyik√ľket arra k√©nyszer√≠tett√©k, hogy nyissa ki a gyilkosoknak az ajt√≥t, √©s seg√≠tse ŇĎket abban, hogy meg√∂lj√©k koll√©g√°it √©s bar√°tait. Felfogjuk ezt? Felfogjuk, mik√∂zben szob√°ink meleg√©bŇĎl √≠rjuk a nagyon okos publicisztik√°kat?

Az Iszl√°m √Āllam kor√°bban sem titkolta, mik√©nt √©rn√© el c√©ljait. Moszulban kereszt√©nyeket m√©sz√°roltak, nyugati √ļjs√°g√≠r√≥kat fejeztek le kamer√°k elŇĎtt. Nyugtattuk magunkat, hogy mindez borzaszt√≥ messze van tŇĎl√ľnk.

Advertisement

Itt vannak a munkahely√ľnk elŇĎtt, √©s a bar√°tainkat szeretn√©k lem√©sz√°rolni k√∂zvetlen k√∂zelrŇĎl. Mi√©rt teszik ezt emberi l√©nyek?

Mit tesz√ľnk?

*

Nyugodj√©k b√©k√©ben Charb, Cabu, Honor√©, Tignous, Wollinski √©s a p√°rizsi terrort√°mad√°s √∂sszes √°ldozata, akik helyett√ľnk is fel mertek sz√≥lalni az ellen az ŇĎr√ľlt vil√°g ellen, amiben √©l√ľnk.