√Čn eszm√©letlen√ľl √∂r√ľltem, mikor meghallottam, hogy Alf√∂ldi R√≥bert fog rendezni egy Istv√°n, a kir√°lyt. Nem az√©rt, mert Alf√∂ldi hatalmas rajong√≥ja vagyok, nem is lehetn√©k, egy darabj√°t sem l√°ttam. (Hamar vil√°goss√° tenn√©m, hogy sz√≠nikritikus sem vagyok, az elm√ļlt √∂t √©vben csak amatŇĎr t√°rsulatok ismeretlen darabjait l√°ttam, mint valami hipszter.) Az√©rt √∂r√ľltem, mert egy√©rtelmŇĪ volt, hogy nem valami egyszerŇĪ kis remake fog sz√ľletni ebbŇĎl: lehet, hogy ut√°lni fogom, mint az √°llat, lehet hogy kir√°ly lesz, de az biztos, hogy nem lesz unalmas. Az Alf√∂ldi nyak√°ba szakajtott foscunami is elŇĎre megj√≥solhat√≥ volt, igaz√°n sz√©p p√©ld√°it gyŇĪjthett√ľk √∂ssze a v√©gletekig sz√°nalmas szalonbuziz√°snak.

Sz√≥ljunk elŇĎsz√∂r arr√≥l, ami j√≥.

Alf√∂ldi szerintem alapvetŇĎen kiv√°l√≥an ny√ļlt a darabhoz: olyan, az eredetiben csak implik√°lt dolgokat hozott elŇĎt√©rbe, mint a Vecellin/Gizella-, vagy az Istv√°n/R√©ka-rom√°nc. J√≥ h√ļz√°s G√©za szerepeltet√©se az elej√©n √©s √∂sszevon√°sa a Kr√≥nik√°s karakter√©vel. A legt√∂bb jelenet koreogr√°fi√°ja sokkal √∂tletesebb √©s izgalmasabb, mint az eredetiben, eg√©szen megr√°z√≥ p√©ld√°ul a csata, vagy a Kr√≥nik√°ssal √©rkezŇĎ gyerekek jelenete, rendk√≠v√ľl sokatmond√≥ az Unom a politik√°t v√©ge, a darab v√©g√©n koron√°ba z√°rt nemzet pedig megint csak el√©g hat√°sos, persze az √©rtelmez√©srŇĎl hosszasan lehetne vitatkozni. √Ėr√∂kre megmarad a spanglit sz√≠v√≥ Nov√°k P√©ter meg a Trabanton √©rkezŇĎ Nagy-Varga p√°ros, szerintem ez ut√≥bbi rendk√≠v√ľl sz√≥rakoztat√≥ volt. √Ėsszess√©g√©ben nekem t√∂bbet magyar√°zott meg az t√∂rt√©n√©sekbŇĎl Alf√∂ldi verzi√≥ja, mint az eredeti, valahogy jobban √∂ssze vannak k√∂tve az esem√©nyek. Mennyivel jobb p√©ld√°ul a G√©za s√≠rja mellŇĎl Istv√°nt f√©lbeszak√≠t√≥ Kopp√°ny, mint az eredetiben valahonnan egyszer csak elŇĎbukkan√≥ megfelelŇĎje?

V√°rhat√≥ volt persze, hogy Alf√∂ldi az egyh√°zzal kezdeni fog valamit, ami a Magyar H√≠rlap-Heti V√°lasz tengelyt √©ktelen buziz√°sokra fogja sarkallni. A v√∂r√∂s keresztet hurcol√°sz√≥ Darth Sidiousok √©s az FBI-√ľgyn√∂knek √∂lt√∂ztetett papok t√©nyleg el√©g meredekek voltak, nem is besz√©lve a keresztap√°nak be√°ll√≠tott lila kesztyŇĪs, mercis Asztrikkal. AlapvetŇĎen szerintem ezzel sincs baj, √©rdekes sz√≠nt vihetne Asztrik karakter√©be, √©s nem is t√°madja az egyh√°zat. EgyszerŇĪen arr√≥l van sz√≥, milyen √©lm√©ny lehetett √Ārp√°d szabad n√©p√©nek az orsz√°gba √©rkezŇĎ furcsa, √©s tal√°n kicsit szekt√°s dolognak tŇĪnŇĎ egyh√°z a maga ezer √©v alatt kifejlŇĎd√∂tt szab√°lyaival. Ugyanez √°ll a n√©met katon√°kra, a g√©ppusk√°s nindzs√°kat azonban - bevallom - csak k√∂zepesen √©rtettem.

A j√≥ egy√©ni teljes√≠tm√©nyekrŇĎl sz√≥lva. Stohl Andr√°sban kellemesen csal√≥dtam mint sz√≠n√©szben, de √©nekben sajnos meg sem k√∂zel√≠ti az eredetit, ami az√©rt kicsit f√°j, helyette Nov√°k P√©ter p√©ld√°ul el√©g √ľtŇĎs Kopp√°nyt is tudna adni (torda meg lehetne Ganxsta Zoli, he). Tompos K√°tya alak√≠t√°sa annak ellen√©re tetszett, hogy teljesen m√°shogy √©nekel, mint Sebesty√©n M√°rta, de ezt tal√°n meg lehet bocs√°tani. Iszonyat kir√°ly volt Laborc √©s Torda.

Advertisement

√Čs most arr√≥l, ami rossz volt.

ElŇĎsz√∂r is Feke P√°l Istv√°nja iszonyatosan gyenge volt, b√°r eg√©sz korrekt√ľl √©nekelt. Nem tudom, hogy ez a sz√≠n√©sz hib√°ja, vagy a rendezŇĎ√©, mindenesetre az esem√©nyekkel sodr√≥d√≥, hasmen√©ses arcot v√°g√≥ √∂t√©ves kisfi√ļ egy el√©g √©rdekes √©rtelmez√©se a karakternek, enn√©l az√©rt sokkal t√∂bbet ki lehetett volna hozni ebbŇĎl. Ugyanitt borzaszt√≥ Udvaros Dorottya Saroltja, fŇĎleg az √©nekl√©s. Szinte minden egyes r√©sz f√°jt, ahol ŇĎ megjelent, mivel '83-as Sarolt egyszerŇĪen t√∂k√©letes, zseni√°lis idegbeteg volt, ez meg csak annak egy gyenge kiad√°sa. Itt kell felhoznom Asztrikot: fentebb √≠rtam, hogy izgalmas sz√≠nt adhatott volna a karakternek ez a keresztapa-√©rtelmez√©s, j√≥l el is j√°tszotta L√°szl√≥ Zsolt ezt a dolgot, az √©nekes r√©szek azonban nagyon nem voltak rendben. Nagyon nagyon nem.

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben Alf√∂ldi R√≥bert egy nagyon √©rdekes Istv√°n, a kir√°lyt csin√°lt, √©s nagyon ritk√°n √©reztem, hogy politiz√°lni akar. K√©t ponton ez egy√©rtelmŇĪ volt, az √∂sszes t√∂bbi v√°ltoztat√°s (mint a v√©g√©n a korona, vagy az egyh√°z szerepe) szerintem legink√°bb a darab belsŇĎ dinamik√°j√°ban √©s a t√©nyleges t√∂rt√©n√©sekben √©rtelmezhetŇĎ, nem napjainkban. A k√©t pont, ahol egy√©rtelmŇĪ volt: egyr√©szt a Nagy-Varga-p√°ros b√©kemenetes reg√∂sein√©l (ezen √©n nagyon r√∂h√∂gtem), meg az Unom a politik√°t v√©g√©n. Tal√°n ez az ut√≥bbi jelenet a kulcsa a darab mai politik√°t ves√©zŇĎ vet√ľleteinek. Alf√∂ldi kurv√°ra unja.. √Čn is kurv√°ra unom. Ki nem?

(Kép: szeged.hir24.hu)