Én eszmĂ©letlenĂŒl örĂŒltem, mikor meghallottam, hogy Alföldi RĂłbert fog rendezni egy IstvĂĄn, a kirĂĄlyt. Nem azĂ©rt, mert Alföldi hatalmas rajongĂłja vagyok, nem is lehetnĂ©k, egy darabjĂĄt sem lĂĄttam. (Hamar vilĂĄgossĂĄ tennĂ©m, hogy szĂ­nikritikus sem vagyok, az elmĂșlt öt Ă©vben csak amatƑr tĂĄrsulatok ismeretlen darabjait lĂĄttam, mint valami hipszter.) AzĂ©rt örĂŒltem, mert egyĂ©rtelmƱ volt, hogy nem valami egyszerƱ kis remake fog szĂŒletni ebbƑl: lehet, hogy utĂĄlni fogom, mint az ĂĄllat, lehet hogy kirĂĄly lesz, de az biztos, hogy nem lesz unalmas. Az Alföldi nyakĂĄba szakajtott foscunami is elƑre megjĂłsolhatĂł volt, igazĂĄn szĂ©p pĂ©ldĂĄit gyƱjthettĂŒk össze a vĂ©gletekig szĂĄnalmas szalonbuzizĂĄsnak.

SzĂłljunk elƑször arrĂłl, ami jĂł.

Alföldi szerintem alapvetƑen kivĂĄlĂłan nyĂșlt a darabhoz: olyan, az eredetiben csak implikĂĄlt dolgokat hozott elƑtĂ©rbe, mint a Vecellin/Gizella-, vagy az IstvĂĄn/RĂ©ka-romĂĄnc. JĂł hĂșzĂĄs GĂ©za szerepeltetĂ©se az elejĂ©n Ă©s összevonĂĄsa a KrĂłnikĂĄs karakterĂ©vel. A legtöbb jelenet koreogrĂĄfiĂĄja sokkal ötletesebb Ă©s izgalmasabb, mint az eredetiben, egĂ©szen megrĂĄzĂł pĂ©ldĂĄul a csata, vagy a KrĂłnikĂĄssal Ă©rkezƑ gyerekek jelenete, rendkĂ­vĂŒl sokatmondĂł az Unom a politikĂĄt vĂ©ge, a darab vĂ©gĂ©n koronĂĄba zĂĄrt nemzet pedig megint csak elĂ©g hatĂĄsos, persze az Ă©rtelmezĂ©srƑl hosszasan lehetne vitatkozni. Örökre megmarad a spanglit szĂ­vĂł NovĂĄk PĂ©ter meg a Trabanton Ă©rkezƑ Nagy-Varga pĂĄros, szerintem ez utĂłbbi rendkĂ­vĂŒl szĂłrakoztatĂł volt. ÖsszessĂ©gĂ©ben nekem többet magyarĂĄzott meg az törtĂ©nĂ©sekbƑl Alföldi verziĂłja, mint az eredeti, valahogy jobban össze vannak kötve az esemĂ©nyek. Mennyivel jobb pĂ©ldĂĄul a GĂ©za sĂ­rja mellƑl IstvĂĄnt fĂ©lbeszakĂ­tĂł KoppĂĄny, mint az eredetiben valahonnan egyszer csak elƑbukkanĂł megfelelƑje?

VĂĄrhatĂł volt persze, hogy Alföldi az egyhĂĄzzal kezdeni fog valamit, ami a Magyar HĂ­rlap-Heti VĂĄlasz tengelyt Ă©ktelen buzizĂĄsokra fogja sarkallni. A vörös keresztet hurcolĂĄszĂł Darth Sidiousok Ă©s az FBI-ĂŒgynöknek öltöztetett papok tĂ©nyleg elĂ©g meredekek voltak, nem is beszĂ©lve a keresztapĂĄnak beĂĄllĂ­tott lila kesztyƱs, mercis Asztrikkal. AlapvetƑen szerintem ezzel sincs baj, Ă©rdekes szĂ­nt vihetne Asztrik karakterĂ©be, Ă©s nem is tĂĄmadja az egyhĂĄzat. EgyszerƱen arrĂłl van szĂł, milyen Ă©lmĂ©ny lehetett ÁrpĂĄd szabad nĂ©pĂ©nek az orszĂĄgba Ă©rkezƑ furcsa, Ă©s talĂĄn kicsit szektĂĄs dolognak tƱnƑ egyhĂĄz a maga ezer Ă©v alatt kifejlƑdött szabĂĄlyaival. Ugyanez ĂĄll a nĂ©met katonĂĄkra, a gĂ©ppuskĂĄs nindzsĂĄkat azonban - bevallom - csak közepesen Ă©rtettem.

A jĂł egyĂ©ni teljesĂ­tmĂ©nyekrƑl szĂłlva. Stohl AndrĂĄsban kellemesen csalĂłdtam mint szĂ­nĂ©szben, de Ă©nekben sajnos meg sem közelĂ­ti az eredetit, ami azĂ©rt kicsit fĂĄj, helyette NovĂĄk PĂ©ter pĂ©ldĂĄul elĂ©g ĂŒtƑs KoppĂĄnyt is tudna adni (torda meg lehetne Ganxsta Zoli, he). Tompos KĂĄtya alakĂ­tĂĄsa annak ellenĂ©re tetszett, hogy teljesen mĂĄshogy Ă©nekel, mint SebestyĂ©n MĂĄrta, de ezt talĂĄn meg lehet bocsĂĄtani. Iszonyat kirĂĄly volt Laborc Ă©s Torda.

És most arról, ami rossz volt.

ElƑször is Feke PĂĄl IstvĂĄnja iszonyatosan gyenge volt, bĂĄr egĂ©sz korrektĂŒl Ă©nekelt. Nem tudom, hogy ez a szĂ­nĂ©sz hibĂĄja, vagy a rendezĆ‘Ă©, mindenesetre az esemĂ©nyekkel sodrĂłdĂł, hasmenĂ©ses arcot vĂĄgĂł ötĂ©ves kisfiĂș egy elĂ©g Ă©rdekes Ă©rtelmezĂ©se a karakternek, ennĂ©l azĂ©rt sokkal többet ki lehetett volna hozni ebbƑl. Ugyanitt borzasztĂł Udvaros Dorottya Saroltja, fƑleg az Ă©neklĂ©s. Szinte minden egyes rĂ©sz fĂĄjt, ahol Ƒ megjelent, mivel '83-as Sarolt egyszerƱen tökĂ©letes, zseniĂĄlis idegbeteg volt, ez meg csak annak egy gyenge kiadĂĄsa. Itt kell felhoznom Asztrikot: fentebb Ă­rtam, hogy izgalmas szĂ­nt adhatott volna a karakternek ez a keresztapa-Ă©rtelmezĂ©s, jĂłl el is jĂĄtszotta LĂĄszlĂł Zsolt ezt a dolgot, az Ă©nekes rĂ©szek azonban nagyon nem voltak rendben. Nagyon nagyon nem.

Advertisement

ÖsszessĂ©gĂ©ben Alföldi RĂłbert egy nagyon Ă©rdekes IstvĂĄn, a kirĂĄlyt csinĂĄlt, Ă©s nagyon ritkĂĄn Ă©reztem, hogy politizĂĄlni akar. KĂ©t ponton ez egyĂ©rtelmƱ volt, az összes többi vĂĄltoztatĂĄs (mint a vĂ©gĂ©n a korona, vagy az egyhĂĄz szerepe) szerintem leginkĂĄbb a darab belsƑ dinamikĂĄjĂĄban Ă©s a tĂ©nyleges törtĂ©nĂ©sekben Ă©rtelmezhetƑ, nem napjainkban. A kĂ©t pont, ahol egyĂ©rtelmƱ volt: egyrĂ©szt a Nagy-Varga-pĂĄros bĂ©kemenetes regöseinĂ©l (ezen Ă©n nagyon röhögtem), meg az Unom a politikĂĄt vĂ©gĂ©n. TalĂĄn ez az utĂłbbi jelenet a kulcsa a darab mai politikĂĄt vesĂ©zƑ vetĂŒleteinek. Alföldi kurvĂĄra unja.. Én is kurvĂĄra unom. Ki nem?

(KĂ©p: szeged.hir24.hu)