√ögy egy hete ker√ľlt fel a YouTube-ra egy vide√≥, amiben az√©rt kamp√°nyolnak, hogy a magyar szinkron (sŇĎt! Magyar Szinkron) is ker√ľlj√∂n be a Hungarikumok GyŇĪjtem√©ny√©be.

Hogy mi a hungarikum (Hungarikum!) √©s mennyi √©rtelme van neki, arr√≥l nem √≠rn√©k (m√°r csak az√©rt sem, mert Uj P√©ter m√°r tavaly ny√°ron megtette ezt), ahogyan a Magyar Szinkron √°llapot√°r√≥l sem (ez√ļton is szeretn√©m kifejezni h√°l√°mat a MOM Parknak, hogy legal√°bb n√°luk lehet eredeti nyelven filmeket n√©zni), viszont az Alternat√≠va szerkesztŇĎs√©ge √ļgy gondolta, hogy a Hungarikum Bizotts√°g figyelm√©be aj√°nl m√©g p√°r jellegzetesen Magyar Tal√°lm√°nyt.

1. Fornetti - turkáló - 100 forintos bolt szentháromság

Advertisement

M√°r √∂nmag√°ban az is v√©tek, hogy a Fornetti m√©g nem ker√ľlt fel a Hungarikumok List√°j√°ra, azonban abban is biztosak vagyunk, hogy a Fornetti nem csak a Magyar Gasztron√≥mia csillog√≥ √©kk√∂ve, hanem egy a fent eml√≠tett m√°sik k√©t int√©zm√©nnyel egy√ľtt egy olyan k√ľl√∂nleges turisztikai l√°tv√°nyoss√°gnak a r√©sze, ami m√°shol a vil√°gban nem lenne k√©pes l√©trej√∂nni.

2. KDNP és SZDSZ

Advertisement

B√°r az ut√≥bbi m√°r nem l√©tezik, de mi biztosak vagyunk benne, hogy meg√©rdemli a Posztumusz Hungarikum minŇĎs√≠t√©s√©t, hiszen a KDNP-n k√≠v√ľl csak nekik siker√ľlt alig kimutathat√≥ t√°mogat√°s mellett bizonyos k√©rd√©sekben mark√°nsan meghat√°rozni egy-egy korm√°ny ir√°nyvonal√°t. Ez pedig l√°ssuk be, olyan teljes√≠tm√©ny, aminek helye van a Nemzeti √Črt√©kt√°rban.

3. Németh Szilárd tarkója

Advertisement

Igen, tudjuk, hogy egy tark√≥ nem olyan nagy sz√°m, de ne menj√ľnk el sz√≥ n√©lk√ľl amellett, hogy ez a tark√≥ val√≥ban a semmibŇĎl indult √©s ma m√°r egy Rezsibiztost √©kes√≠t!

4. 200 forintos pizzaszelet

Advertisement

Ki v√°gyna currywurstra vagy fish & chipsre, ha 200 forint√©rt kaphat egy adag t√©szt√°t ketchuppel √©s trappista sajttal? A magyar gasztron√≥mia r√©g nem a guly√°sr√≥l √©s a kolb√°szr√≥l sz√≥l, hanem arr√≥l, hogy hogyan lehet min√©l olcs√≥bban megetetni a Bulinegyed N√©p√©t √ļgy, hogy m√°snap ne kelljen t√∂meges √©telm√©rgez√©stŇĎl tartani.

5. Szovjet pezsgŇĎ

Advertisement

M√°r az is k√ľl√∂n√∂s, hogy a T√∂rley nem szerepel a list√°n, az azonban egyenesen felh√°bor√≠t√≥, hogy a rendszerv√°lt√°s ut√°n h√ļsz √©vvel is cirill betŇĪkkel √©s kamu oroszs√°ggal - am√ļgy sikeresen - nyomul√≥ pezsgŇĎ kimaradt.

6. T√ľntet√©skult√ļra

Advertisement

Hol m√°sutt a vil√°gon pr√≥b√°ln√°nak alig t√≠zezer fŇĎs t√ľntet√©seket t√∂megmozdul√°snak titul√°lni? Hol lenne az lehets√©ges m√©g a vil√°gon, hogy a feld√ľh√∂d√∂tt t√∂meget ad√≥hivatalnokok t√ľzelj√©k? √ögy l√°tszik, a Magyar Elme ebben is vil√°gsz√≠nvonal√ļt alkotott, hogy a sz√≥nokok esetenk√©nt megmosolyogtat√≥ ruhat√°r√°t m√°r ne is eml√≠ts√ľk.

7. √ĀF√Ā-s sz√°mla

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Képek: index.hu, 444.hu, ittivott.blogspot.hu, internet

Tetszik amit csinálunk? Kövessetek minket Facebookon és ask.fm-en, valamint csekkoljátok le a blog.hu-s oldalunkat is.

Advertisement