je suis Charlie

Az ancien régime szabotázsa az új rend ellen

Nem vagyok az oktatáspolitika szakértője, de az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkárának, Sipos Imrének a levele nálam is kicsapta a biztosítékot. A régi rend őrei az új rend ellenében?

Történt ugyanis, hogy az iskolák a régi szokáshoz hűen elkezdték kiosztani a tankönyveket a szülőknek a nyári szünet utolsó hetében. Csakhogy, az államtitkárságon úgy vélték, hogy ez mégsem a legjobb ötlet, osszuk ki inkább a tankönyveket az első tanítási napon – gondolhatták, majd küldtek erről egy levelet. Ám ez a Magyar Posta áldásos tevékenysége révén nem érkezett meg időben minden iskolába, így megesett az a gyalázat, hogy a Párt utasításaival ellentétesen megkezdték a tanszerek kiosztását.

Advertisement

Így aztán a helyettes államtitkár úr ismét billentyűzetet ragadott, mert mégiscsak meg kell védeni a pár napja még nem is létező ötletet, az első napos könyvosztást. A címzett Marekné Pintér Aranka igencsak meglepődhetett és szívéhez kaphatott – örömében vagy bánatában? – hogy mégiscsak visszatért a kádárjóska. Mert a levél – amelyben annak rendje és módja szerint lebarmolja a renitenskedő asszonyságot a helyettes államtitkár elvtárs – utolsó mondata így hangzik:

A szülői panaszok megalapozottak, miszerint a régi rend szerinti logika mentén történő tankönyvátadás az új ellátási rend tudatos, vagy nem tudatos akadályozásához, szabotálásához vezet.

Azaz aki az ancien régime, a régi rend – azaz a szülőknek való tankönyvátadás, amely Sipos szerint panaszokat váltott ki a szülőkből – mellett áll ki az új, pártunk és kormányunk által meghatározott rend ellen követ el szabotázst. S ezzel bizony valóban a kommunista retorika rögös ösvényeire lépett pártunk és kormányunk, hiszen ahogy azt a Magyar Narancs gyorsreagálású hadteste, a Villámnarancs (miaf***?) összefoglalta, a szabotázs nem jelent mást, mint „ellenséges, politikai célzatú kártevés, amelynek célja: a munkafolyamat tervszerű bénítása, akadályozása; teljes munkamegtagadás vagy látszatra végzett munka”, ésatöbbi, ésatöbbi.

Komolyan visszafordítottuk az idő kerekét, ahol a szemellenzős párthívek már csak a pártsajtót olvassák (vagy a párt „nem hivataloskiadványait), a kormányzat pedig belső ellenzék után kajtat, egrecírozza a munkásságot és közveszélyes munkakerülők után kajtat? Bármely alakulat is van éppen kormányon? Nyilván nem, de ahhoz, hogy ebben a hitemben meg tudjak (tudjunk sok ezren) maradni, talán le kéne állni az ilyen kommunikációval.

Advertisement

[Kép: Pécsi Stop]

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story