Nem vagyok az oktat√°spolitika szak√©rtŇĎje, de az EMMI k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r√°nak, Sipos Imr√©nek a levele n√°lam is kicsapta a biztos√≠t√©kot. A r√©gi rend ŇĎrei az √ļj rend ellen√©ben?

T√∂rt√©nt ugyanis, hogy az iskol√°k a r√©gi szok√°shoz hŇĪen elkezdt√©k kiosztani a tank√∂nyveket a sz√ľlŇĎknek a ny√°ri sz√ľnet utols√≥ het√©ben. Csakhogy, az √°llamtitk√°rs√°gon √ļgy v√©lt√©k, hogy ez m√©gsem a legjobb √∂tlet, osszuk ki ink√°bb a tank√∂nyveket az elsŇĎ tan√≠t√°si napon ‚Äď gondolhatt√°k, majd k√ľldtek errŇĎl egy levelet. √Ām ez a Magyar Posta √°ld√°sos tev√©kenys√©ge r√©v√©n nem √©rkezett meg idŇĎben minden iskol√°ba, √≠gy megesett az a gyal√°zat, hogy a P√°rt utas√≠t√°saival ellent√©tesen megkezdt√©k a tanszerek kioszt√°s√°t.

√ćgy azt√°n a helyettes √°llamtitk√°r √ļr ism√©t billentyŇĪzetet ragadott, mert m√©giscsak meg kell v√©deni a p√°r napja m√©g nem is l√©tezŇĎ √∂tletet, az elsŇĎ napos k√∂nyvoszt√°st. A c√≠mzett Marekn√© Pint√©r Aranka igencsak meglepŇĎdhetett √©s sz√≠v√©hez kaphatott ‚Äď √∂r√∂m√©ben vagy b√°nat√°ban? ‚Äď hogy m√©giscsak visszat√©rt a k√°d√°rj√≥ska. Mert a lev√©l ‚Äď amelyben annak rendje √©s m√≥dja szerint lebarmolja a renitenskedŇĎ asszonys√°got a helyettes √°llamtitk√°r elvt√°rs ‚Äď utols√≥ mondata √≠gy hangzik:

‚ÄěA sz√ľlŇĎi panaszok megalapozottak, miszerint a r√©gi rend szerinti logika ment√©n t√∂rt√©nŇĎ tank√∂nyv√°tad√°s az √ļj ell√°t√°si rend tudatos, vagy nem tudatos akad√°lyoz√°s√°hoz, szabot√°l√°s√°hoz vezet.‚ÄĚ

Advertisement

Azaz aki az ancien r√©gime, a r√©gi rend ‚Äď azaz a sz√ľlŇĎknek val√≥ tank√∂nyv√°tad√°s, amely Sipos szerint panaszokat v√°ltott ki a sz√ľlŇĎkbŇĎl ‚Äď mellett √°ll ki az √ļj, p√°rtunk √©s korm√°nyunk √°ltal meghat√°rozott rend ellen k√∂vet el szabot√°zst. S ezzel bizony val√≥ban a kommunista retorika r√∂g√∂s √∂sv√©nyeire l√©pett p√°rtunk √©s korm√°nyunk, hiszen ahogy azt a Magyar Narancs gyorsreag√°l√°s√ļ hadteste, a Vill√°mnarancs (miaf***?) √∂sszefoglalta, a szabot√°zs nem jelent m√°st, mint ‚Äěellens√©ges, politikai c√©lzat√ļ k√°rtev√©s, amelynek c√©lja: a munkafolyamat tervszerŇĪ b√©n√≠t√°sa, akad√°lyoz√°sa; teljes munkamegtagad√°s vagy l√°tszatra v√©gzett munka‚ÄĚ, √©sat√∂bbi, √©sat√∂bbi.

Komolyan visszaford√≠tottuk az idŇĎ kerek√©t, ahol a szemellenzŇĎs p√°rth√≠vek m√°r csak a p√°rtsajt√≥t olvass√°k (vagy a p√°rt ‚Äěnem hivatalos‚ÄĚ kiadv√°nyait), a korm√°nyzat pedig belsŇĎ ellenz√©k ut√°n kajtat, egrec√≠rozza a munk√°ss√°got √©s k√∂zvesz√©lyes munkaker√ľlŇĎk ut√°n kajtat? B√°rmely alakulat is van √©ppen korm√°nyon? Nyilv√°n nem, de ahhoz, hogy ebben a hitemben meg tudjak (tudjunk sok ezren) maradni, tal√°n le k√©ne √°llni az ilyen kommunik√°ci√≥val.

Advertisement

[Kép: Pécsi Stop]

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!