je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Az ancien régime szabotázsa az új rend ellen

Nem vagyok az oktatáspolitika szakértője, de az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkárának, Sipos Imrének a levele nálam is kicsapta a biztosítékot. A régi rend őrei az új rend ellenében?

Advertisement

Történt ugyanis, hogy az iskolák a régi szokáshoz hűen elkezdték kiosztani a tankönyveket a szülőknek a nyári szünet utolsó hetében. Csakhogy, az államtitkárságon úgy vélték, hogy ez mégsem a legjobb ötlet, osszuk ki inkább a tankönyveket az első tanítási napon – gondolhatták, majd küldtek erről egy levelet. Ám ez a Magyar Posta áldásos tevékenysége révén nem érkezett meg időben minden iskolába, így megesett az a gyalázat, hogy a Párt utasításaival ellentétesen megkezdték a tanszerek kiosztását.

Így aztán a helyettes államtitkár úr ismét billentyűzetet ragadott, mert mégiscsak meg kell védeni a pár napja még nem is létező ötletet, az első napos könyvosztást. A címzett Marekné Pintér Aranka igencsak meglepődhetett és szívéhez kaphatott – örömében vagy bánatában? – hogy mégiscsak visszatért a kádárjóska. Mert a levél – amelyben annak rendje és módja szerint lebarmolja a renitenskedő asszonyságot a helyettes államtitkár elvtárs – utolsó mondata így hangzik:

A szülői panaszok megalapozottak, miszerint a régi rend szerinti logika mentén történő tankönyvátadás az új ellátási rend tudatos, vagy nem tudatos akadályozásához, szabotálásához vezet.

Advertisement

Azaz aki az ancien régime, a régi rend – azaz a szülőknek való tankönyvátadás, amely Sipos szerint panaszokat váltott ki a szülőkből – mellett áll ki az új, pártunk és kormányunk által meghatározott rend ellen követ el szabotázst. S ezzel bizony valóban a kommunista retorika rögös ösvényeire lépett pártunk és kormányunk, hiszen ahogy azt a Magyar Narancs gyorsreagálású hadteste, a Villámnarancs (miaf***?) összefoglalta, a szabotázs nem jelent mást, mint „ellenséges, politikai célzatú kártevés, amelynek célja: a munkafolyamat tervszerű bénítása, akadályozása; teljes munkamegtagadás vagy látszatra végzett munka”, ésatöbbi, ésatöbbi.

Komolyan visszafordítottuk az idő kerekét, ahol a szemellenzős párthívek már csak a pártsajtót olvassák (vagy a párt „nem hivataloskiadványait), a kormányzat pedig belső ellenzék után kajtat, egrecírozza a munkásságot és közveszélyes munkakerülők után kajtat? Bármely alakulat is van éppen kormányon? Nyilván nem, de ahhoz, hogy ebben a hitemben meg tudjak (tudjunk sok ezren) maradni, talán le kéne állni az ilyen kommunikációval.

Advertisement

[Kép: Pécsi Stop]

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter