je suis Charlie

Az MSZP ajánlata Magyarországnak

Most ezen felbasztam magam, holnap írok is róla - mesélte az Átlátszó oktatás bloggere, Hava Nikita, hogy Mesterházy Attila az MSZP nagyon komoly szakmai programját ajánlgatta az Egyenes Beszédben. Mint a pártvezér elmondta, a kontent elérhető az MSZP honlapján, Nikita pedig döbbenten linkelgette a szocialista párt oktatási programtervezetét, mely alatt még 2012. novemberi dátum szerepel. Mivel az önmagukat sajtómunkásnak gondoló bloggerek is szeretik a többiek elől elorozni a lehetőséget, én sem hagyhatom ki, hogy most azonnal ne tegyem közkinccsé az MSZP oktatási ajánlatát Magyarország számára.

"A szakmai program politikai ajánlat - vitaalap a demokratikus pártoknak, mozgalmaknak, szakszervezeteknek, szakmai és civil szervezeteknek
• Az MSZP párbeszédet kezdeményez a kidolgozott program alapján– első lépés a programalapú együttműködéshez
• Megalapozott program nélkül nincs jó kormányzás– csak kapkodás, káosz"

Advertisement

Így a felütés, mely "A program célja: ajánlat Magyarországnak" címre hallgat, amit a nyomatékosítás kedvéért pirossal ki is emeltek. Bölcs gondolatok egymás hegyén-hátán, a cím tényleg már csak hab a tortán - magam sosem gondoltam volna, hogy egy politikai program célja egyszer a ködös jövőben az legyen, hogy ajánlatot nyújtson az ország számára.

Ha tovább haladunk, találkozhatunk a fő irányvonalakkal is: "tudásintenzív iparágak fejlesztése", "fejlődő, innovatív gazdaság", stb. stb. Olyan az egész, mintha az ember egy egyetemista jegyzeteit olvasná: a hosszú és bonyolult mondatok lejegyzésére valahogy már nem volt idő, de a fő pontok azért megvannak, és egy-egy ATV-s jelenésre valószínűleg nemcsak Hiller István és Kunhalmi Ágnes, de még Tóbiás József is be fogja tudni magolni őket.

A kedvencem a felsőoktatásról szóló rész, mely így hangzik:

"Felsőoktatás – csökkenő támogatás

• Felsőoktatás – csak az átverés felsőfokú

• Bebizonyosodott: a népszavazás 2008-ban hazugság volt, csak a hatalomról szólt

• Orbán 2008: „Tandíj márpedig nem lesz!”"

Hát nem csodálatos? Mennyire ötletes programpont már a felsőoktatás megszervezésére, hogy "csak az átverés felsőfokú", nem? Magam el is tudom képzelni egyébként, hogy otthon biflázzák ezeket az MSZP-s káderek, hogy aztán ha a tévébe invitálják őket, akkor zép sorban felmondják, hogy "ez nem felsőoktatás, itt csak az átverés felsőfokú", meg hogy "Orbán arról beszélt, tandíj márpedig nem lesz, aztán mégis be akarta vezetni". Egyszerű üzenetek kellenek, hogy Mari néni is értse - magyarázná közéleti küldetésének kvintesszenciáját Konrád György, Molnár Csaba pedig közben kijelentené, hogy ő is így gondolja, de erről nem fog jobbikosok jelenlétében vitatkozni.

Advertisement

"Ehhez képest a haza és haladás fehér könyve egy remekmű....." - írta Nikita, de a bajnaista húrok pengetésére már inkább nem tértünk ki.

Ha semmiről sem akarsz lemaradni, kövesd az Alternatíva Facebook-oldalát.

Share This Story

Get our newsletter