je suis Charlie

Vannak emberek, igazi politikai túlélők, akikről soha nem lehetett tudni, hogy tulajdonképpen miért és hogyan vannak ott, ahol.

Ilyen Horváth Csaba is, aki a bajnoka ennek a műfajnak

A tegnapi RTL híradóból kiderült, Horváth Csaba és az MSZP mennyire veszi komolyan szakmai szervezetek véleményét. A Critical Mass, a Levegő Munkacsoport és a Kerékpárosklub akciójára amit mi is megénekeltünk azt mondta, hogy:

Van annyira komoly a közgyűlés munkája, hogy nem ilyen Békemenetes szimpátia megmozdulásokkal -akár fizetett akár nem- kell a fővárosi döntéshozatalt befolyásolni. Ez a véleményem és köszönöm szépen.

Advertisement

Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy Horváth Csaba mennyire ügyes rétor vagy sem. Érdekes az momentum, hogy "van annyira komoly a közgyűlés munkája...": emlékeim szerint pont az MSZP mondta a választási rendszer átszabása után, hogy értelmetlenné fogja tenni azt, hisz elkerülhetetlenül Fideszes többségre játszik. Ezzel semmi gond nem lenne, hisz inkább azon lepődnénk meg, hogy az MSZP-s politikus túlélőművész nem mondja teljesen az ellenkezőjét, annak amit korábban. A gond ott van, hogy nyilvánosság előtt elkezdi degradálni és nevetségesség tenni azt a közösséget, amelyik többet tett eddig Budapestért, mint ő valaha is fog.

Tényleg! Ha már itt tartunk, nézzük meg milyen eredményei voltak és milyen helyzetek vészelt már át Horváth Csaba 2002 óta.

  • 2002-ben megnyerte a II. kerületi önkormányzati választásokat és négy éven át nem történt semmi.
  • Az akkoriban is eredményes munkájának hála, 2006-ban nagyon kikapott Láng Zsolttól a II. kerületben, majdnem 70 (!) százalékos részvétel mellett.
  • Ezek után valamilyen indíttatásból 2006 és 2009 között ő volt Budapest főpolgármester-helyettese. Az oktatás, a kultúra és az egészségügy tartozott felügyelete alá. Eredményeiről, azóta is legendák terjednek.
  • De 2009-ben robbantott csak igazán nagyot: Demszky Gábor főpolgármester őt bízta meg a BKV felügyeletével is.
  • Az ott végzett komoly munkának és szakmai tudásnak köszönhetően a 2009-es nyári botrány után, októberben az MSZP és az SZDSZ felmondta a 2006-os fővárosi koalíciós megállapodást és az MSZP budapesti elnöksége megkérte Horváthot és a méltán híres Hagyó Miklóst, hogy legyenek szívesek és mondjanak le főpolgármester-helyettesi tisztségükről.
  • A négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon is nagyot alakított. Azzal próbált főpolgármester lenni, hogy ígéretet tett: ha őt választják meg főpolgármesternek, 2013-ig fokozatosan díjmentessé teszi a BKV használatát a budapestieknek és a fővárosban tanuló diákoknak.
  • 2002 és Láng Zsolt után, 2010-ben a főpolgármesteri címért Tarlós Istvántól kapott ki nagyon.
  • Újabb négy évnyi lébecolás után, idén ismét elindult a II. kerületben, megint Láng Zsolt volt az ellenfele és idén is hasonlóan mesés eredményekkel zárt.
  • Listáról azért bekerült a közgyűlésbe.

Sok vizet nem zavar

Azért az jól látszik, hogy Tarlós miért kedveli Horváth Csabát. A főpolgármester rendszerint olyan emberekkel van jóban, akiknek "kinyílt a pálya", vagy esélytelenek arra, hogy bármilyen veszéllyel legyenek rá. Mivel Horváth Csabával minden történt, csak nem nyílt ki neki semmilyen pálya, így az utóbbi lehetőséget érzem a jó viszony indokának.

Az egészben az a legszebb, hogy egy olyan csoportot aposztrofált békemenetként, amelynek szimpatizánsai nincsenek egy hullámhosszon a Fidesszel és az autósok jogait foggal-körömmel védő Tarlóssal.

Advertisement

Hát ilyen egy sikeres, tudatosan építkező politikus.

Share This Story

Get our newsletter