je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Az újságíró-egyesületi elnök, aki a 19. században ragadt

Több erdélyi magyar ismerősöm Facebook-falán is felbukkant nemrégiben egy Maszolon megjelent igen érdekes interjú. A beszélgetés apropója az volt, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete új elnököt választott, Rácz Évát, akivel Kustán Magyari Attila beszélgetett. Az interjúból fény derült arra, hogy az elnök asszonynak sajnos fogalma sincs arról, hogy 2013 az már a huszonegyedik század, az újságírás sem az már, mint volt.

Advertisement

Nah jó, az elősző bekezdésben kicsit lódítottam, nem az egész interjú érdekes, csak kb. két kérdés – illetve az azokra adott válaszok.

Maszol: Érdekes jelenség az, hogy ma már egyszerű blogírók is vetekedhetnek egy újság népszerűségével. Ez átalakítja a sajtó működését, hiszen bárki nyilváníthat véleményt, és vonzhat széles közönséget anélkül, hogy egy sajtóorgánumhoz tartozna. Mi erről a véleményed?

Rácz Éva: Én elkülönítem a sajtót a szintén véleményformáló bloggerektől.”

Nos erről van szó kérem szépen, aki blogger, az bizony nem sajtómunkás – véli az elnök asszony, ami egyébként első blikkre egy totálisan legitim álláspont. Hiszen az újságírásról szeretjük azt hinni, hogy azt képzett „szakemberek” végzik, akik nem laikusak sem írásfronton, sem az adott résztéma – amit feldolgoznak – tekintetében. Míg a blogszféráról szeretjük azt hinni, hogy csak zöldfülű, újságírással kacérkodó ifjoncok és rossz helyesírású, begyöpösödött középkorúak játszóháza. Ahol szépen csűrik-csavarják a szavakat, de nem nívós módon – sem a témához nem értve, sem az íráshoz nem konyítva, de hergelve a kommentelőket.

Advertisement

De azért lássuk, hogy miket mond még a MÚRE elnöke:

„Aki kontrolálatlanul (sic!) bármit felírhat a blogjára, azt én nem tekintem sajtósnak. Persze nem kell egyetérteni velem, ez a személyes véleményem, nem is a MÚRE álláspontja, de szerintem a sajtónak megvan akár az a jellemzője is, hogy gazdasági szabályok mentén működik, a blog egy ingyenes felület, amelyet bárki használhat. Én is olvasok blogokat, például gasztronómia témákban, de egy politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen. Ha magam indítanék ilyen internetes oldalt, akkor vidám témákról írnék annak ellenére, hogy ez nem trendi.”

Advertisement

Hát csókolom a kezét, kedves Rácz Éva, ez itt már a huszonegyedik század! Blog és blog között is komoly különbségek vannak: léteznek egyszemélyes, valóban ingyenességből fakadóan használt szócsövek, de léteznek már közösségek által működtetett blogok is, amelyek mögött akár gazdasági folyamatok is működhetnek. Az ilyen közösségek – amelyek gyakran egy-egy bizonyos témára, koncentráló posztokat (akár politikai elemzéseket is!) jelentetnek meg – gyakran komolyabb munkát végeznek, mint a szerkesztőségek, amelyeknek témák rendkívül széles skálájával kell foglalkoznia. Éppen ezért sok esetben a blogok afféle ugródeszkát is jelenthetnek az újságírás felé vezető úton.

Jómagam például részt vettem a Mos Maiorum születésénél, amellyel külföldi országok politikai kultúrájának egy-egy érdekes rezdülésére próbáltunk rámutatni. Az itt közölt, főleg brit politikummal kapcsolatos írásaim miatt talán nincs okom szégyenkezni, és jó eséllyel ezeknek is köszönhetően léphettem az újságírás előszobájába azzal, hogy egy nagyobb online hír- és véleményportálnál lettem hírszerkesztő. Itt lehetőségem van olyan anyagok megírására is, amelyeket talán az elnök asszony is „újságírásnak” titulálna – már ha az online sajtót annak tartja…

Advertisement

És egyébként is, sok újságíró is ír saját blogot, amelyeken sok esetben olyan írásokat is le mernek hozni, amelyekről adott esetben úgy gondolhatják, hogy a szerkesztőségi kereteket talán kimerítheti. Szerintem a blogszférában az pont, hogy pozitívum, hogy kontroll nélkül is lehet posztolni bizonyos anyagokat, legfeljebb csak az öncenzúra korlátozhatja, hogy mit jelentet meg az adott blogger.

Szerintem eléggé elkeserítő tud lenni, hogy egy újságíró-szervezet elnöke szerint 2013-ban a blogszférát és az újságírást élesen el kell különíteni – hiszen ezek talán egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Arról persze lehet, és érdemes is vitatkozni, hogy ez a folyamat – az újságírás „elblogosodása”, vagy a blogok „sajtósodása”? – pozitív vagy negatív folyamat-e, de azt talán már nem eretnekség elismerni, hogy a két „szféra” nagyon közel került egymáshoz, és folyamatos az átjárás a kettő között.

Advertisement

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter