Kedves Rasi!

√Ėr√ľl√∂k, hogy neked bej√∂tt az √©let √©s r√∂gt√∂n tal√°lt√°l √°ll√°st. √Ėr√ľl√∂k, hogy a f√©rjeddel √∂nerŇĎbŇĎl ki tudj√°tok pengetni a tand√≠jadat, el√©g fasza lehet, hogy n√°latok j√≥l mennek a dolgok.

Tulajdonk√©ppen n√°lunk is. √Čn is 25 √©ves vagyok, doktorandusz. Az alapk√©pz√©st √©s a mesterk√©pz√©st √°llamilag finansz√≠rozott form√°ban v√©geztem el, a meg√©lhet√©semet a csal√°dom biztos√≠totta, az egyetem mellett alkalmi munk√°kat v√©geztem, hogy a sz√≥rakoz√°som √©s a luxusk√∂lts√©geim ne a sz√ľleimet terhelj√©k. Id√©n √ļgy n√©zett ki, hogy nem kapok √∂szt√∂nd√≠jat a doktorira, ez√©rt k√©nytelen voltam elkezdeni rendes munk√°t keresni. Sajnos hi√°ba volt diplom√°m az orsz√°g egyik legjobb egyetem√©rŇĎl, hi√°ba volt munkatapasztalatom t√∂bb ter√ľleten is, sŇĎt hi√°ba ismertek a sz√ľleim t√∂bb embert is, √©n nem kaptam √°ll√°st sem a K√∂zg√©pn√©l, sem a sz√°llodaiparban (jut eszembe, der√©k dolog n√©gy nyelven besz√©lni, de legal√°bb ennyire der√©k helyesen √≠rni az anyanyelveden). V√©g√ľl az egyetlen hely, ahov√° felvettek az egy k√∂nyvesbolt volt. Egy h√≥napot dolgoztam ott (egy√©bk√©nt nagyon j√≥ h√≥nap volt), mert ut√°na kider√ľlt, hogy m√©gis kapok √∂szt√∂nd√≠jat, ami mellett teljes munkaidŇĎben nem dolgozhatok. Kevesebb mint kilencvenezer forintot kerestem.

√Čn sajnos a k√ľlf√∂ldi egyetemrŇĎl csak √°lmodozok, de az√©rt nem panaszkodok, elv√©gre √≠gy is K√∂z√©p-√Āzsia tizen√∂t√∂dik legjobb egyetem√©re j√°rhatok, r√°ad√°sul ingyen. Mondjuk ahogy a h√≠reket n√©zem, nem mindenki lesz ennyire szerencs√©s a j√∂vŇĎben, de ez nem is gond, √Čdesap√°d meg√≠g√©rte, hogy a j√≥l k√©pzett munkaerŇĎnek biztos√≠t majd √°ll√°st. Biztos nekik is √∂sszej√∂n majd a tizen√∂tmilli√≥ f√©l√©vente.

Advertisement

Az√©rt arra k√©rlek, hogy ha √≠gy a kar√°csony k√∂rny√©k√©n besz√©lsz √Čdesap√°ddal, eml√≠tsd meg neki, hogy esetleg a forint √°rfolyam√°val, meg a haldokl√≥ gazdas√°ggal csin√°ljon m√°r valamit, mert h√°t sajnos az sokat dobna az itthoniak hangulat√°n.

Üdvözlettel,

Szabolcsi Gergely