je suis Charlie

Bajnai elfogadta a saját ajánlatát

Miután az egyéni választókerületekről való egyeztetés mellett Bajnai Gordon pénteken bejelentette egy miniszterelnöki előválasztásra vonatkozó szándékát is, Mesterházy gyakorlatilag ultimátumot intézett hozzá: vagy az egyéni jelöltek mellett a miniszterelnök-jelöltről is tárgyalásos úton döntenek (így pedig nyilván az Együtt-PM szövetség elfogadja majd Mesterházy jelölését), vagy előválasztást tartanak mind a 106 egyéni választókerületben is.

Utóbbit az MSZP elnöke bő fél évvel a választások előtt is megvalósíthatónak tartja: mint mondta, "elmennek Bajnaival minden megyébe, településekre, elmondják a programbeszédüket, majd a jelenlévők kimennek és szavaznak. Azt mondta, akik vállalják, hogy részt vesznek az előválasztáson, azok egyben ahhoz is hozzájárulnak, hogy bekerülnek az MSZP-Együtt közös adatbázisába is." Mesterházy kijelentette: ha ebbe Bajnaiék nem egyeznek bele, tárgyalni kezdenek az együttműködésről a többi kisebb párttal.

Advertisement

Ezek után hétfőn érkezett a hír: "Orbán leváltásának érdekében Bajnaiék engednek Mesterházynak". Mint Bajnai mondta, így tettek gesztust az MSZP felé, hiszen ezzel
"egyetlen óra alatt összehozható az ellenzéki szövetség".

Mit lehet erre mondani? Egész egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy Bajnai és csapata tényleg ennyire hülyének néz mindenkit, vagy csak szimplán nem érti, miről van szó. Mint az Együtt vezetője, illetve az ATV stúdiójában Juhász Péter is elmondta ugyanis: ezzel engednek az MSZP-nek az egyéni választókerületek felosztásának mértékében, a továbbiakban pedig koncentrálhatnak arra, miféle módon mérje össze erejét Bajnai Gordon és Mesterházy Attila.

Nem azt mondták, Gordon és Péter. Szó sem volt már az egyéni választókerületekről. Szép gesztus, hogy nagylelkűen egy-két helyet átengedtek az MSZP-nek, de mindez nagyjából tökéletesen irreleváns már. Mesterházy egyértelműen kijelentette: nem fog belemenni abba, hogy az egyéni jelöltek nem versengenek egymással, a pártvezetők viszont igen.

Bajnaiék viszont teljesen hülyének nézik nemcsak az MSZP-t, de a választópolgárokat is. Az ő köreikben ez nem is olyan szokatlan: a Párbeszéd Magyarországért politikusai például tavaly novemberben még sértődötten utasították vissza, hogy két szárny lenne az LMP-n belül, ők pedig a bajnaista szervezkedők volnának. De voltak itt még szebb mondatok is: Jávor Benedek például 2012-ben még azon az állásponton volt, hogy "ha az Együtt 2014 a MSZP-vel való koalíció előszobája, akkor nem veszünk részt benne. Nagyon problémásnak tartjuk a szövetséget a szocialistákkal."

Advertisement

Bajnai új barátai, a PM-esek akkor is hülyének nézték párttársaikat és a választópolgárokat, és most sincsenek ezzel másként újdonsült szövetségeseikkel egyetemben. Bár politikájukat tekintve PM-ék nagyon távol állnak a liberalizmustól, mentalitásban már annál inkább van közük az SZDSZ-hez: megmagyaráznak mindent és mindennek az ellenkezőjét is, és közben váltig állítják, hogy őket nem az érdekeik, csak a szép eszméik vezérlik.

Az MSZP valószínűleg ma fog reagálni Bajnaiék felvetésére: nem igen mondhatnak mást, mint hogy akkor elkezdik a tárgyalásokat a DK-val, Fodorral, Schmuck Andorral. Már ha szorult beléjük némi önérzet: azok után eléggé fel lehetnek háborodva, hogy Bajnai engedményként tünteti fel, hogy elfogadta saját javaslatát a versengő pártvezérekről és tárgyalásos úton egyezkedő egyéni jelöltekről. Úgy néz ki, mégis csak jól mondta Gyurcsány: Bajnai már biztosan nem lesz a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Advertisement

Mindez pedig (vereségük esetén) nem Mesterházy politikai bukásával fog járni, hanem az Együtt-PM szövetség, de főleg a Párbeszéd Magyarországért erkölcsi megsemmisülésével. Azon politikusokéval, akik kijelentették, hogy az ország nem bírna ki még négy év Fidesz-kormányzást; ezért pedig gyakorlatilag hajlandóak voltak mindent feladni, amit korábban vallottak. Pártjuk szétszakítása sem volt drága számukra, ugyanakkor abba már nem voltak hajlandóak belemenni, hogy ne Bajnai Gordon legyen az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

És amúgy is, minek blamálná magát az MSZP közvélemény-kutatásos bohóckodásokkal? Hiszen a PM-es fiúk-lányok két kongresszus után is megkérdőjelezték korábbi pártjuk, az LMP legitim, demokratikus döntését, majd angolosan távoztak.

Advertisement

Ha még ki is jönne végül, hogy a nép Mesterházyt akarja (merthogy nemcsak népszerűbb, de alkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek is találtatik: Juhász az ATV-ben felvilágosított mindenkit, hogy a kettő nem ugyanaz), az Együtt-PM még mindig dönthet úgy, hogy akkor külön listán indul, esetleg PM-ék megint borítanak majd mindent.

Márpedig ha Orbán marad, a Párbeszéd Magyarországért Pártnak reszeltek.

Share This Story

Get our newsletter