Balog Zolt√°n miniszter sajnos s√ļlyos √∂nellentmond√°sba keveredett. Nem is oly r√©g a Mandinernek √ļgy nyilatkozott: r√©sz√©rŇĎl nincs semmif√©le bojkott a Magyar Nemzettel √©s a H√≠rTV-vel szemben, ‚Äěahol tisztess√©ges t√°j√©koztat√°sra sz√°m√≠thatok, ott √°llok rendelkez√©sre.‚ÄĚ Arra a k√©rd√©sre, mi√©rt mondja le a H√≠rTV-s szerepl√©seit, azt v√°laszolta, ŇĎ nem tesz ilyet, majd m√©g meg is jegyezte: ‚ÄěMinden olyan helyzetet ker√ľl√∂k, amikor hirtelen, a parlament folyos√≥j√°n pr√≥b√°lnak az orrom al√°d dugni egy mikrofont. F√ľggetlen√ľl att√≥l, ki pr√≥b√°lkozik ezzel.‚ÄĚ

Ehhez k√©pest egy hete m√°r arr√≥l besz√©lt: a H√≠rTV tulajdonosa ‚Äě√ļgy megs√©rtette az √©n bajt√°rsamat, hogy ettŇĎl kezdve sz√°momra becs√ľletbeli √ľgy, hogy √∂n√∂knek nem tudok nyilatkozni.‚ÄĚ

√Čs akkor most vegy√ľk √°t m√©g egyszer. ‚ÄěMegs√©rtette a bajt√°rsamat.‚ÄĚ ‚ÄěBecs√ľletbeli √ľgy.‚ÄĚ ‚ÄěNem tudok nyilatkozni.‚ÄĚ

Ma Magyarorsz√°gon komolyan gondolja egy miniszter, hogy elŇĎadhatja nyilv√°nosan: ŇĎ az√©rt nem hajland√≥ nyilatkozni egy lapnak, mert annak tulajdonosa megs√©rtette az ŇĎ bajt√°rs√°t. De nem csak egy miniszter: √≠gy tesz a korm√°ny t√∂bbi k√©pviselŇĎje is m√°r hossz√ļ hetek √≥ta. Teh√°t ezek szerint a laptulajdonosok fel√© van egy ilyen elv√°r√°s, hogy ne merjenek s√©rtŇĎen nyilatkozni a korm√°nyfŇĎrŇĎl. Mert h√°t, gondolom, a m√©rce tov√°bbra is egyenlŇĎ, nem igaz?

Neh√©z szavakat tal√°lni arra, amit a korm√°ny k√©pviselŇĎi egy ideje megengednek maguknak. Balog Zolt√°non persze nincs mit csod√°lkozni, sz√°momra m√°r az√≥ta a korm√°ny legellenszenvesebb k√©pviselŇĎi k√∂z√© tartozik, mi√≥ta a politikai felelŇĎss√©g v√°llal√°sa helyett k√©pes volt egy √°llami kit√ľntet√©st visszak√©rni. (!!!)

Advertisement

Egyre ink√°bb olyan, mintha ezt sz√°nd√©kosan csin√°ln√° a korm√°ny. √Ātgondolja, mi az, amit a n√©pszerŇĪs√©g visszaszerz√©se √©rdek√©ben tenni kellene, majd annak megl√©pi a sz√∂ges ellent√©t√©t. Az embereket egyre jobban zavarja a rongyr√°z√°s √©s a korrupci√≥? √Čpp ideje akkor kinevezni Rog√°n Antalt a minisztereln√∂k politikai kabinetfŇĎn√∂k√©v√©. (ErŇĎs√≠tve ezzel a ‚Äěn√©pk√∂zeli‚ÄĚ politiz√°l√°st!) A saj√°t t√°bort is bosszantja m√°r a k√∂zeled√©s a putyini Oroszorsz√°g fel√©, a kor√°bbi sz√∂vets√©gesek, √≠gy p√©ld√°ul a lengyelek is h√°tat ford√≠tanak Orb√°nnak? Nosza, besz√©lj√ľnk arr√≥l, hogy a nem-demokratikus rendszerek a sikeresek, √©s m√≠g a Nyugat vitatkozik, a Kelet dolgozik. Jobboldali √ļjs√°g√≠r√≥k a folyamatos veres√©gek kapcs√°n felvetik, hogy ideje lenne v√©gre a polg√°ri Magyarorsz√°got √©p√≠teni? Besz√©lj√ľnk a hal√°lb√ľntet√©s bevezet√©s√©rŇĎl √©s a menek√ľltek kidob√°s√°r√≥l! Ja, √©s persze bojkott√°ljunk jobboldali sajt√≥term√©keket. M√©g esetleg az hi√°nyzik, hogy a KDNP elŇĎ√°lljon valami √ļjabb n√©pboldog√≠t√≥ l√©p√©ssel.

Val√≥j√°ban nem is vesz√≠t sokat a H√≠rTV azzal, hogy p√©ld√°ul Balog nem megy be √©s nem mond olyanokat, hogy ŇĎk a polg√°ri politika erŇĎs√≠t√©se c√©lj√°b√≥l besz√©lnek a menek√ľltprobl√©m√°r√≥l, hogy ŇĎk csak demokratikus vit√°t akarnak a hal√°lb√ľntet√©srŇĎl stb. stb. Nyilv√°n ennek nincs sok √©rtelme, ha helyette pedig egy a t√©m√°ban j√°rtas szak√©rtŇĎ besz√©lhet a bev√°ndorl√°sr√≥l vagy a hal√°lb√ľntet√©srŇĎl, az csak j√≥. De persze nem is csak errŇĎl van sz√≥: a minisztereln√∂k √©s a laptulajdonos kis cs√∂rt√©j√©re hivatkozva miniszt√©riumi k√©pviselŇĎk, helyettes √°llamtitk√°rok nem v√°laszolnak napi szinten egyes k√©rd√©sekre, ami pedig fontos lenne a hiteles t√°j√©koztat√°shoz.

Balog Zolt√°n bajt√°rsiass√°gra hivatkozik. Eml√©ksz√ľnk, G.Fodor volt az, aki az ut√≥bbi idŇĎkben t√∂bbsz√∂r is eml√≠tette: val√≥j√°ban neki is fontosak √°m a polg√°ri er√©nyek, az egyik ilyen p√©ld√°ul a bajt√°rsiass√°g. Az a G.Fodor besz√©lt errŇĎl, akinek az elm√ļlt √©vekben szok√°sa volt idŇĎnk√©nt kem√©nyen nekimenni jobbos megsz√≥lal√≥knak, mondv√°n, ŇĎk olvasm√°ny√©lm√©nyeik megval√≥s√≠t√°s√°t v√°rj√°k a korm√°nyt√≥l, nem √©rtik, mi tekinthetŇĎ politikai realit√°snak. De ha arr√≥l van sz√≥, persze GFG nagyon fontosnak tartja a bajt√°rsi √∂sszetart√°st, m√©ghozz√° az ‚Äěegy a t√°bor, egy a z√°szl√≥‚ÄĚ jegy√©ben. Ahogy fontosnak √©rzik ezt a korm√°nyp√°rti politikusok √©s holdudvar jelesei szint√ļgy.

Advertisement

Amikor ŇĎk bajt√°rsiass√°gr√≥l besz√©lnek, az alatt val√≥j√°ban kritiz√°lhatatlans√°got √©s szervilizmust √©rtenek. Azt v√°rn√°k, hogy a kritikus jobbos ink√°bb ford√≠tsa el a fej√©t, ha valami nem tetszik neki, √©s legyen a v√©gsŇĎkig loj√°lis a korm√°nyp√°rt ellenszenves k√©pviselŇĎihez, illetve Orb√°n Viktorhoz. Jobboldali egys√©grŇĎl besz√©lnek, hogy azt√°n az elsŇĎ adand√≥ alkalommal bojkottot hirdessenek komplett jobboldali sajt√≥term√©kek ellen a tulajdonossal val√≥ szem√©lyes vita miatt ‚Äď mik√∂zben annak nev√©t √©vekig m√©g csak ki sem ejtett√©k fideszes politikusok nyilv√°nosan.

Ez a korm√°ny t√©nyleg nem tanul semmibŇĎl.