je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Bajtársiasság, na persze

Balog Zoltán miniszter sajnos súlyos önellentmondásba keveredett. Nem is oly rég a Mandinernek úgy nyilatkozott: részéről nincs semmiféle bojkott a Magyar Nemzettel és a HírTV-vel szemben, „ahol tisztességes tájékoztatásra számíthatok, ott állok rendelkezésre.” Arra a kérdésre, miért mondja le a HírTV-s szerepléseit, azt válaszolta, ő nem tesz ilyet, majd még meg is jegyezte: „Minden olyan helyzetet kerülök, amikor hirtelen, a parlament folyosóján próbálnak az orrom alád dugni egy mikrofont. Függetlenül attól, ki próbálkozik ezzel.”

Advertisement

Ehhez képest egy hete már arról beszélt: a HírTV tulajdonosa „úgy megsértette az én bajtársamat, hogy ettől kezdve számomra becsületbeli ügy, hogy önöknek nem tudok nyilatkozni.”

És akkor most vegyük át még egyszer. „Megsértette a bajtársamat.” „Becsületbeli ügy.” „Nem tudok nyilatkozni.”

Advertisement

Ma Magyarországon komolyan gondolja egy miniszter, hogy előadhatja nyilvánosan: ő azért nem hajlandó nyilatkozni egy lapnak, mert annak tulajdonosa megsértette az ő bajtársát. De nem csak egy miniszter: így tesz a kormány többi képviselője is már hosszú hetek óta. Tehát ezek szerint a laptulajdonosok felé van egy ilyen elvárás, hogy ne merjenek sértően nyilatkozni a kormányfőről. Mert hát, gondolom, a mérce továbbra is egyenlő, nem igaz?

Nehéz szavakat találni arra, amit a kormány képviselői egy ideje megengednek maguknak. Balog Zoltánon persze nincs mit csodálkozni, számomra már azóta a kormány legellenszenvesebb képviselői közé tartozik, mióta a politikai felelősség vállalása helyett képes volt egy állami kitüntetést visszakérni. (!!!)

Advertisement

Egyre inkább olyan, mintha ezt szándékosan csinálná a kormány. Átgondolja, mi az, amit a népszerűség visszaszerzése érdekében tenni kellene, majd annak meglépi a szöges ellentétét. Az embereket egyre jobban zavarja a rongyrázás és a korrupció? Épp ideje akkor kinevezni Rogán Antalt a miniszterelnök politikai kabinetfőnökévé. (Erősítve ezzel a „népközeli” politizálást!) A saját tábort is bosszantja már a közeledés a putyini Oroszország felé, a korábbi szövetségesek, így például a lengyelek is hátat fordítanak Orbánnak? Nosza, beszéljünk arról, hogy a nem-demokratikus rendszerek a sikeresek, és míg a Nyugat vitatkozik, a Kelet dolgozik. Jobboldali újságírók a folyamatos vereségek kapcsán felvetik, hogy ideje lenne végre a polgári Magyarországot építeni? Beszéljünk a halálbüntetés bevezetéséről és a menekültek kidobásáról! Ja, és persze bojkottáljunk jobboldali sajtótermékeket. Még esetleg az hiányzik, hogy a KDNP előálljon valami újabb népboldogító lépéssel.

Valójában nem is veszít sokat a HírTV azzal, hogy például Balog nem megy be és nem mond olyanokat, hogy ők a polgári politika erősítése céljából beszélnek a menekültproblémáról, hogy ők csak demokratikus vitát akarnak a halálbüntetésről stb. stb. Nyilván ennek nincs sok értelme, ha helyette pedig egy a témában jártas szakértő beszélhet a bevándorlásról vagy a halálbüntetésről, az csak jó. De persze nem is csak erről van szó: a miniszterelnök és a laptulajdonos kis csörtéjére hivatkozva minisztériumi képviselők, helyettes államtitkárok nem válaszolnak napi szinten egyes kérdésekre, ami pedig fontos lenne a hiteles tájékoztatáshoz.

Advertisement

Balog Zoltán bajtársiasságra hivatkozik. Emlékszünk, G.Fodor volt az, aki az utóbbi időkben többször is említette: valójában neki is fontosak ám a polgári erények, az egyik ilyen például a bajtársiasság. Az a G.Fodor beszélt erről, akinek az elmúlt években szokása volt időnként keményen nekimenni jobbos megszólalóknak, mondván, ők olvasmányélményeik megvalósítását várják a kormánytól, nem értik, mi tekinthető politikai realitásnak. De ha arról van szó, persze GFG nagyon fontosnak tartja a bajtársi összetartást, méghozzá az „egy a tábor, egy a zászló” jegyében. Ahogy fontosnak érzik ezt a kormánypárti politikusok és holdudvar jelesei szintúgy.

Amikor ők bajtársiasságról beszélnek, az alatt valójában kritizálhatatlanságot és szervilizmust értenek. Azt várnák, hogy a kritikus jobbos inkább fordítsa el a fejét, ha valami nem tetszik neki, és legyen a végsőkig lojális a kormánypárt ellenszenves képviselőihez, illetve Orbán Viktorhoz. Jobboldali egységről beszélnek, hogy aztán az első adandó alkalommal bojkottot hirdessenek komplett jobboldali sajtótermékek ellen a tulajdonossal való személyes vita miatt – miközben annak nevét évekig még csak ki sem ejtették fideszes politikusok nyilvánosan.

Advertisement

Ez a kormány tényleg nem tanul semmiből.

Share This Story

Get our newsletter