Ha m√°shonnan nem is, Techet P√©ter VS-beli munk√°ss√°g√°b√≥l m√°r tudni lehet egy ideje: ha √ļgy folytat√≥dnak a dolgok Ausztri√°ban, ahogyan az logikus lenne, az √ļj kancell√°rt nem az idŇĎtlen idŇĎk √≥ta korm√°nyz√≥ n√©pp√°rti-szocdem nagykoal√≠ci√≥, hanem az iszl√°m- √©s bev√°ndorl√°sellenes szlogenjei miatt jobbsz√©lre elk√∂nyvelt, de egy√©bk√©nt full balos-populista politik√°t nyom√≥ Szabads√°gp√°rt adja majd. √Čs akkor j√∂n Strache, √≠rta nemr√©g a Der Standard napilap annak kapcs√°n, hogy az osztr√°k alkancell√°r lemond√°sa miatt ak√°r √ļj v√°laszt√°sok is j√∂hetnek egy esetleges, nem t√ļl val√≥sz√≠nŇĪtlen korm√°nyv√°ls√°g k√∂vetkezt√©ben.

HC Strache - a HC a keresztnev√©nek, a Heinz-Christiannak a r√∂vid√≠t√©se - az osztr√°k, de tal√°n az eur√≥pai politikusok egyik legnagyobb cs√°sz√°ra: v√°laszt√°si gyŇĪl√©seit elŇĎszeretettel rendezi diszk√≥kban, az ott k√©sz√ľlt partifot√≥ival a bulifot√≥s oldalak √©s t√°rsas√°gi magazinok egyik legnagyobb kedvence, nyaralni legut√≥bb Ibiz√°ra ment egy bulihotelbe (az osztr√°k sajt√≥ botr√°nyt is csin√°lt abb√≥l, hogy 600 eur√≥ volt egy szoba egy √©jszak√°ra, r√°ad√°sul a reggeli√©rt m√©g k√ľl√∂n fizetni is kellett), kedvenc √≠r√≥ja Paulo Coelho, akitŇĎl az Alkimist√°t m√°r legal√°bb egy √©ve olvassa (√©s gyakran oszt meg l√°jkol√≥ival sz√©p, l√©lekemelŇĎ dolgokat a MestertŇĎl szem√©lyes Facebook-oldal√°n is), sz√≥val egy alapvetŇĎen szimpatikus, k√∂zvetlen, √©s m√©g ha nem is t√ļl okos, de a v√°laszt√≥kkal √©s azok alapvetŇĎ ig√©nyeivel gyorsan sz√≥t √©rtŇĎ sr√°c B√©cs Ottakring nevŇĪ munk√°snegyed√©bŇĎl, amit ha m√°shonnan nem is, az Ottakringer s√∂r miatt illik ismerni.

Rengeteget lehetne m√©g √≠rni r√≥la, de ez a vide√≥ sokkal t√∂bbet el√°rul az osztr√°k kispolg√°ri mentalit√°st, a n√©p egyszerŇĪ gyermeke √©s az ember, akinek bej√∂tt az √©let imidzseket egyszerre t√∂k√©lyre fejlesztŇĎ √©s egym√°sba olvaszt√≥ politikusr√≥l, mint az eddig fellelhetŇĎ √∂sszes magyar nyelvŇĪ cikk √©s elemz√©s. Term√©szetesen HC sem maradhatott ki az ice bucket challenge-bŇĎl.

A k√∂vetkezŇĎ dolgok rem√©lem, mindenkinek feltŇĪntek:

1. Amit visel. Népviselet lent, StraCHE póló fent. Tökéletes.

2. Amit mond. K√∂zel egy percen kereszt√ľl besz√©l az amiotr√≥fi√°s later√°lszkler√≥zisr√≥l, hogy mi is ez pontosan, valamint az ALS alap√≠tv√°nyr√≥l √©s az eg√©sz j√©gv√∂dr√∂s akci√≥ mibenl√©t√©rŇĎl. A magyar politikusmezŇĎny erre gyakorlatilag k√©ptelen volt.

Advertisement

3. Amennyit fizet. 1000 eurót utalt az ALS-nek. A magyar politikusok a 100 dolláros határnál leragadtak. Jó, Gyurcsány Ferenc 200 dollárt adományozott.

4. Akiket jel√∂l. P√°rtt√°rsakat, bar√°tokat, egy k√∂zszolg√°lati √ļjs√°g√≠r√≥nŇĎt, √©s a l√©nyeg: B√©cs jelenlegi fŇĎpolg√°rmester√©t, Michael H√§upl-t, akit 2015-ben m√°sodszor is kih√≠v. Strache m√°r 2010-ben rappelve meg√ľzente az idŇĎs szocdem v√°rosvezetŇĎnek: H√§upl √ļr, a vid√°m idŇĎknek v√©ge! A klipben feltŇĪnŇĎ diszk√≥f√©nyek, a b√©csi parlament tetej√©n val√≥ p√≥zol√°s √©s a Ray Ban-napszem√ľveg k√∂telezŇĎ kieg√©sz√≠tŇĎi Strache politikusi imidzs√©nek.

Advertisement

5. Ahogy le√∂nti mag√°t. √Čs ah√°nyszor! H√°rom az osztr√°k igazs√°g!

6. √Čs hogy l√°tszik rajta, mennyire √©lvezi ezt az eg√©szet.

H√°t lehet ezek ut√°n nem megl√°tni a Politikus m√∂g√∂tt az Embert? Ma este 21 √≥rakor az osztr√°k k√∂zszolg√°lati ORF-en √©lŇĎ interj√ļt ad Strache, amit itt az Alternat√≠v√°n megpr√≥b√°lok majd percrŇĎl percre, de legal√°bbis √©rtelmes idŇĎk√∂z√∂nk√©nt k√∂zreadni.