je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Bohóc vagy az új osztrák kancellár?

Illustration for article titled Bohóc vagy az új osztrák kancellár?

Ha máshonnan nem is, Techet Péter VS-beli munkásságából már tudni lehet egy ideje: ha úgy folytatódnak a dolgok Ausztriában, ahogyan az logikus lenne, az új kancellárt nem az időtlen idők óta kormányzó néppárti-szocdem nagykoalíció, hanem az iszlám- és bevándorlásellenes szlogenjei miatt jobbszélre elkönyvelt, de egyébként full balos-populista politikát nyomó Szabadságpárt adja majd. És akkor jön Strache, írta nemrég a Der Standard napilap annak kapcsán, hogy az osztrák alkancellár lemondása miatt akár új választások is jöhetnek egy esetleges, nem túl valószínűtlen kormányválság következtében.

Advertisement

HC Strache - a HC a keresztnevének, a Heinz-Christiannak a rövidítése - az osztrák, de talán az európai politikusok egyik legnagyobb császára: választási gyűléseit előszeretettel rendezi diszkókban, az ott készült partifotóival a bulifotós oldalak és társasági magazinok egyik legnagyobb kedvence, nyaralni legutóbb Ibizára ment egy bulihotelbe (az osztrák sajtó botrányt is csinált abból, hogy 600 euró volt egy szoba egy éjszakára, ráadásul a reggeliért még külön fizetni is kellett), kedvenc írója Paulo Coelho, akitől az Alkimistát már legalább egy éve olvassa (és gyakran oszt meg lájkolóival szép, lélekemelő dolgokat a Mestertől személyes Facebook-oldalán is), szóval egy alapvetően szimpatikus, közvetlen, és még ha nem is túl okos, de a választókkal és azok alapvető igényeivel gyorsan szót értő srác Bécs Ottakring nevű munkásnegyedéből, amit ha máshonnan nem is, az Ottakringer sör miatt illik ismerni.

Rengeteget lehetne még írni róla, de ez a videó sokkal többet elárul az osztrák kispolgári mentalitást, a nép egyszerű gyermeke és az ember, akinek bejött az élet imidzseket egyszerre tökélyre fejlesztő és egymásba olvasztó politikusról, mint az eddig fellelhető összes magyar nyelvű cikk és elemzés. Természetesen HC sem maradhatott ki az ice bucket challenge-ből.

A következő dolgok remélem, mindenkinek feltűntek:

1. Amit visel. Népviselet lent, StraCHE póló fent. Tökéletes.

2. Amit mond. Közel egy percen keresztül beszél az amiotrófiás laterálszklerózisról, hogy mi is ez pontosan, valamint az ALS alapítványról és az egész jégvödrös akció mibenlétéről. A magyar politikusmezőny erre gyakorlatilag képtelen volt.

Advertisement

3. Amennyit fizet. 1000 eurót utalt az ALS-nek. A magyar politikusok a 100 dolláros határnál leragadtak. Jó, Gyurcsány Ferenc 200 dollárt adományozott.

4. Akiket jelöl. Párttársakat, barátokat, egy közszolgálati újságírónőt, és a lényeg: Bécs jelenlegi főpolgármesterét, Michael Häupl-t, akit 2015-ben másodszor is kihív. Strache már 2010-ben rappelve megüzente az idős szocdem városvezetőnek: Häupl úr, a vidám időknek vége! A klipben feltűnő diszkófények, a bécsi parlament tetején való pózolás és a Ray Ban-napszemüveg kötelező kiegészítői Strache politikusi imidzsének.

Advertisement

5. Ahogy leönti magát. És ahányszor! Három az osztrák igazság!

6. És hogy látszik rajta, mennyire élvezi ezt az egészet.

Hát lehet ezek után nem meglátni a Politikus mögött az Embert? Ma este 21 órakor az osztrák közszolgálati ORF-en élő interjút ad Strache, amit itt az Alternatíván megpróbálok majd percről percre, de legalábbis értelmes időközönként közreadni.

Share This Story

Get our newsletter