je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Cigányok között tisztogatna az "igazán bátor ember"

Illustration for article titled Cigányok között tisztogatna az igazán bátor ember

Egy hónap késéssel a 444-hez is eljutott az a videó, amin a SzupiMester nevű Youtube-felhasználó bejelentette: fiús külseje ellenére valójában nő, Gulyás Katalinnak hívják. Ezt bizonyítandó be is mutatta személyijét, és elmondta: folyton fiúnak nézik, és nem tudja, hogy mondja meg, hogy nem, ő valójában nő.

Advertisement

Mindezek után a 444 megírta: „a 37 éves fiú egyszerűen csak elmondta (…), hogy Gulyás Katalin a születési neve.” A cikk pedig kikerült a top alá ezzel a címmel: „a magyar Youtube első transz-coming outja.” A címlapon egyébként még mindig 37 éves fiúnak nevezik szerencsétlen Gulyás Katalint, aki ezután kénytelen volt levelet írni: „Én egy leszbikus lány vagyok akinek fiús a kinézete és a stílusa. Nem vagyok fiú!!! Azért vállaltam ezt fel egy videóban, mert az emberek fiúként könyveltek el és én nem szerettem volna senkit sem úgymond átverni.” A címből ezután kikerült a transz szó.

Tehát: a coming out ezúttal az volt, hogy SzupiMester közölte: bár kinézete alapján férfinak hiszik, valójában nő. Ennyi, még a szexuális orientációjáról sem mondott az eredeti videóban semmit. Ebből lett aztán Facebookon az a kiírás: „Mélyen megható kitárulkozás egy igazán bátor embertől. Respekt!”

Advertisement

Ha már respekt, érdemes azt is megnézni, miket mondott ez az arc eddig a videóiban. Mély kitárulkozás volt aztán ott is. Egy héttel ezelőtti feltöltésében például a halálbüntetésről elmélkedett, kijelentve: először arra gondolt, ha már nem lehetséges, legalább munkatáborok kellenének. Aztán, mint mondja, véleménye megváltozott: már szükségesnek tartja a halálbüntetést, „itt egy lehetőség ezzel, hogy el tudnánk indulni a takarítás irányába” a cigányok között. Persze, siet pontosítani: nem kell azért kiirtani „minden brazilt”, hisz „a magyar emberek között is van ugyanolyan féreg, mint köztük.” De. Elmondja aztán: „tény, hogy volt olyan ember Amerikában, akit állítólagosan ártatlanul végeztek ki. Na bumm. Benne van a pakliban.” Aztán kedélyesen elmorfondírozik azon, hogy a tolvajokat is meg lehetne azért csonkítani.

Egy másik videójában felveti aztán azt is: a cigányok nem emberek, „egy másik faj” tagjai szerinte. A végén pedig döbbenten számol be arról, hogy „itt vannak ezek a zsidók, és itt van nekik a szentírásuk, amiben az van, hogy az apa előjogot élvez a lányával szemben, hároméves korától meg is ronthatja.” Zseniális, ahogy ezek után arról ejt pár szót, hogy el kell fogadni a másságot – mármint a melegek esetében. Mert ez így szokott menni, önmagát mindenki nagyon szépen tudja tolerálni, azon mindenki jókat tud háborogni, ha vele szemben előítéletesek mások.

Visszatérve a „comingoutra”: kedves SzupiMester, a megaláztatás meg a meghurcoltatás akkor is csak megaláztatás és meghurcoltatás, ha nem önnel történik, vagy nem olyannal, aki egészen hasonlatos önhöz. „Na bumm” – valahogy így reagálnak azok a bizonyos trollkommentelők arra, hogy önt érték már identitása miatt bántások az életében. Talán mégsem lehet ezt ennyivel elintézni.

Advertisement

Nagyon helyesen elhangzik mindig: nem az alapján kell megítélni egy embert, hogy milyennek született, hanem mondatai és cselekedetei szerint. Gulyás Katalint ennek alapján nem hiszem, hogy lenne miért ünnepelni. Talán a 444-nek sem ártana, ha nem szórna az olvasók elé reflektálatlanul minden Youtube-videóst, mintegy valós teljesítményként bemutatva azt, hogy valaki 37 évesen baromságokat mond nagy lendülettel egy webkamerába. És ha már érzékenyítés, nem kéne habozás nélkül lefiúzni egy nőt, aki épp arról beszél, hogy kinézete ellenére nem férfi. És egyébként is, 37 évesen fiúzni sem igen szokás senkit.

Share This Story

Get our newsletter