je suis Charlie

Egy teljesen irreleváns cikk 5+1 legjobb pillanata

A hvg.hu erkölcsi halálával végre a teljes szériőz újságírószakma rákoncentrálhat a modern tartalomgyártásra: minden lelkiismeretfurdalás nélkül születhetnek mostantól cikkek tonnaszám olvasói kommentekből, politikusfotókból, illetve irreleváns közéleti személyekről készült fotókból. A következő párbekezdéses röpke például egy cikkről fog szólni, amely a nemrégiben indult Fantazmo.hu oldalon jelent meg. 5 klasszikus SF regény, amit mindenképpen el kell olvasnod, ez volt a címe. Semmi különösen érdekes nem volt benne, én mégis szeretném megmutatni a cikk 5+1 legjobb pillanatát (félkövér kiemelések az eredetiből).

Advertisement

1. Sőt

Az Alapítvány-trilógiát megragadó cselekménye és izgalmas kérdésfelvetése megkerülhetetlen klasszikussá tette az elmúlt hatvan év során, több előzménye és folytatása született, sőt a tudósokat is megihlették a pszichohistóriában rejlő lehetőségek.

2. Monte Christo

Alfred Bester bevallottan épített Alexandre Dumas Monte Christo grófja című kalandregényének fordulataira, ami garancia az izgalmas cselekményre. A kalandokon túl az író elképesztően sok remek ötlettel töltötte meg a regényét, közülük a legmeghatározóbb a janutolás (dzsauntolás), ami azt jelenti, hogy az ember a gondolatai erejével képes helyet változtatni.

Advertisement

3. Hit és kaland

Frank Herbert Dűne című regénye 1965-ben jelent meg, és az egyik legösszetettebb SF alkotás a világon, pszichológia, ökológia, filozófia, szociológia, hit és kaland keveredik benne.

Advertisement

4. Maradandóságához hozzájárul

A végig izgalmas és fordulatos regény maradandóságához hozzájárul, hogy egyes bölcs mondatai azóta szinte szállóigévé lettek, „A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet.”

Advertisement

5. Komoly kérdéseket vet fel

A regény nem könnyű olvasmány, de Clarke látomása egyszerre felforgató, hihetetlen és misztikus, miközben komoly kérdéseket vet fel.

Advertisement

+1. Mint a jó bor

A felsorolt öt mestermű kiállta az idő próbáját, sőt idővel csak még értékesebbek lettek, mint a jó bor, így az SF rajongók számára, olyan regények, amiket valóban mindenképpen el kell olvasniuk.

Advertisement

Itt van az Alternatíva Facebook-oldala. Jó.

Share This Story