Ahogyan n√°lunk, vagy Amerik√°ban, Izraelben is egyre nagyobb kih√≠v√°s vagy probl√©ma valami egyszerre √ļjat, √∂n√°ll√≥t √©s √©rtelmeset mondani a Holokausztr√≥l. Rettenetesen morbid √©s szomor√ļ, hogy a legerŇĎsebb kapocs, ami t√∂bb milli√≥nyi amerikait √©s izraelit m√©g mindig √∂sszek√∂t saj√°t r√©gi√≥nkkal az √©ppen a modern t√∂rt√©nelem egyik legs√∂t√©tebb korszaka. Az egyre f√°raszt√≥bb zs√°nermŇĪvek √©s klis√©k helyett Izrael egyik legsikeresebb k√©preg√©nyalkot√≥ja, Rutu Modan, most ism√©t radik√°lis eszk√∂z√∂kkel pr√≥b√°lja meg megreform√°lni az eml√©kezetet.

Ha azt k√©rdezn√©nk, mi is pontosan a probl√©ma a holokauszt bemutat√°s√°val √©s tan√≠t√°s√°val ma, f√∂ldrajzi helytŇĎl f√ľggetlen√ľl √©rv√©nyes v√°laszokat kapunk: a holokauszt mindenhol √°tpolitiz√°lt, aktu√°lis esem√©nyek nyom√°n sokszor egyszerŇĪen p√°rhuzamba √°ll√≠tott, esetenk√©nt hatalmi kommunik√°ci√≥s eszk√∂z. Az izraeli vagy brit √©s kanadai tizen√©vesnek ugyan√ļgy lehet √°tadni a t√∂rik√∂nyvben, mint a lengyelnek vagy magyarnak. √Čs nem, t√∂bbs√©g√ľk nem fogja megn√©zni az √Člet Csodasz√©p-et vagy a Schindler list√°j√°t oszt√°lytermen, s k√∂telezŇĎ vet√≠t√©sen k√≠v√ľl, erre ne is sz√°m√≠tsunk.

A huszadik sz√°zadot ural√≥ sz√≥rakoztat√°si form√°k k√∂z√ľl az egyik legidŇĎt√°ll√≥bbnak a k√©preg√©ny tŇĪnik. Teljesen mindegy, hogy milyen c√©lb√≥l, milyen eszk√∂z√∂n, hogy strip vagy folytat√°sos saga, maga k√©preg√©ny l√©nyege v√°ltozatlanul n√©pszerŇĪ: √©l√©nk k√©pi vil√°g √©s impulzusok, a lehetŇĎ legkevesebb √©s legink√°bb hat√°sos sz√∂veggel. Tulajdonk√©ppen az internet l√©nyege, sŇĪr√≠tve.

A n√°ci atrocit√°sokkal kapcsolatban a legh√≠resebb k√©preg√©nyes k√≠s√©rlet Art Spiegelmann Maus-a: 1971-ben k√©sz√ľlt, √©s m√©g 1986-ban is forradalmi volt. A budapesti Holokauszt Eml√©kk√∂zpont megnyit√°sa idej√©n a metr√≥ban k√∂z√∂ltek belŇĎle r√©szleteket. M√°r m√°r k√°non, teh√°t a mai k√©preg√©nyesek √ļj eszk√∂z√∂ket keresnek.

Advertisement

A legsikeresebb k√∂zt√ľk Rutu Modan, aki olyan r√∂vid t√∂rt√©netekben, mint "A Tulajdon" (The Poperty) a leg√ļjabb jelens√©gekre, pl. az izraeli huszas-harmincas koroszt√°ly "diaszp√≥ra-m√°in√°j√°ra" √©p√≠t. Egy mai, lengyel gy√∂kerekkel rendelkezŇĎ fiatal p√©ld√°ul majdnem biztosan elutazik Krakk√≥ba, Vars√≥ba vagy m√°s v√°rosokba √©retts√©gi ut√°n, mint turista, √©s √°ltal√°ban megragadja az ami l√°t. A sikeres fiatal k√∂z√©poszt√°lybeliek pedig sokszor el is hagyj√°k Izraelt √©s Berlinbe vagy √©pp Kelet-Eur√≥p√°ba, Vars√≥ba, √©s ak√°r m√©g Budapestre is elk√∂lt√∂znek, szorgosan tanulj√°k nagyap√°ik nyelv√©t. Nekik k√©sz√ľlnek ezek a k√©preg√©nyek, a saj√°t √©lm√©nyeikhez nagyon hasonl√≥ keretbe √°gyazz√°k be az eml√©kez√©s √©s meg√©rt√©s folyamat√°t. A csal√°di eml√©kek, a r√©gi halott rokonok is a lengyel Halottak Napj√°n t√©rnek vissza, √©s kezdenek el mes√©lni. Vagy √©ppen egy, a 2010-es √©vek vars√≥i utc√°j√°n forgatott gett√≥felkel√©s-film okoz, az √∂r√∂k√∂lt traum√°kat elŇĎid√©zŇĎ helyzetet.

Advertisement

Minden csal√°dban, ahol holokauszt-t√ļl√©lŇĎk vannak, nagyon szelekt√≠v a legend√°rium: ott vannak a kiemelt √©s az √∂r√∂kre elhallgatott t√∂rt√©netek. Ami a leg√ļjabb feldolgoz√°si k√≠s√©rletben √ļjszerŇĪ az a nagyobb t√°vols√°gtart√°s. Modan munk√°i, m√°s kort√°rsaihoz hasonl√≥an, √ļgy von, be hogy k√∂zben a t√∂rt√©neti esem√©nynek kij√°r√≥an t√°vols√°gtart√≥ is. Magyar k√∂rnyezetben nemr√©g R√©v√©sz S√°ndor figyelmeztetett arra, hogy a v√©szkorszakot ideje lenne a t√∂rt√©nelem r√©szek√©nt √©s nem politikai toposzk√©nt kezelni. Izraelben m√°s okokb√≥l ez ugyanakkora kih√≠v√°s, mint itthon.

(Tablet Magazine, és Anat Rosenberg nyomán, Képek forrása: Tablet Magazine és The Comics Journal, azok a Drawn & Quarterly magazin tulajdonát képezik.)

Advertisement

Itt lehet lájkolni ezt az egészet, ami az oldalon folyik.