R√∂gt√∂n az elej√©n tiszt√°zzunk valamit. Nem az nem √©rdekel, hogy ebben az orsz√°gban az emberek nyomorognak, am√≠g √©n itt √ľl√∂k √©s blogposztban osztom meg a v√©lem√©nyemet a vil√°g dolgair√≥l, mert ez - amellett, hogy piszok szomor√ļ - igenis fontos. Nem is az, hogy a politikusok √ļgy √°ltal√°ban takonygerincŇĪek, lopnak-csalnak-hazudnak h√°romsz√∂gben √©lik nyomor√ļs√°gos kis √©let√ľket. M√©g csak nem is az, hogy Orb√°n Viktor Miniszt√°reln√∂k √ör szem√©lyesen melyiket val√≥s√≠tja meg √©ppen a fenti politikai Maslow-piramisb√≥l. Ezek ugyanis √©rdekelnek.

Ami engem nem √©rdekel, az Orb√°n R√°hel egy az egyben. Az, hogy a K√°rp√°tok Aubrey Plaz√°ja mit csin√°l a h√°zass√°g√°ban, a munk√°j√°ban, a n√©gy nyelv√©vel vagy a tanulm√°nyai ter√ľlet√©n az uncsi, de felett√©bb gazdag Esk√ľsz√∂vets√©g ter√ľlet√©n. B√°josnak tartom azt az ignor√°ns naivit√°st, amivel a vil√°g √©s az √©desapja dolgaihoz viszonyul, de arr√≥l lassank√©nt t√©nyleg meg k√©ne feledkezni most m√°r, hogy ŇĎ mit mond vagy gondol. Igen, szarvashib√°t k√∂vetett el, amikor kardoskodva kik√©rte mag√°nak, hogy v√°lasszuk el a szezonj√°t a fazonj√°t√≥l, de azt az√©rt ne h√°nyjuk a szem√©re, hogy az ŇĎ f√©l√©vi 15 milli√≥ja miatt tart ott ez az orsz√°g, ahol (sark√≠tva persze).

15 milli√≥? M√©gis mi az? L√≥fasz √©s esti f√©ny. SŇĎt, csak egy szimpla noki√°s doboz tartalma. J√≥, nyilv√°n, nekem sincs 15 milli√≥m, mert blogposztok √≠rogat√°sa valami√©rt nem termel ilyen j√∂vedelmezŇĎen, de k√∂ny√∂rg√∂m. Egy politikusnak m√©g akkor is van ennyi p√©nze, ha nem lop egy fityinget sem.

Kicsit sem √©rdekel egy huszoniksz √©ves nŇĎ naiv megnyilv√°nul√°sa. A politikuscsemet√©ket am√ļgy is igyekszenek √≥vni a sz√ľlŇĎk √∂nn√∂n meg√©rdemelt vagy (ritk√°bb esetben) nem meg√©rdemelt rossz h√≠r√ľktŇĎl. Most az egyik kirep√ľlt az aranykalitk√°b√≥l, teh√°t nem r√≥hatjuk fel neki, hogy annyi fogalma van a vil√°gr√≥l, amennyi azt√°n visszak√∂sz√∂n a facebookja idŇĎvonal√°n.

Advertisement

Ami √©rdekel, az az, hogy ma m√°r nincsenek Sz√©chenyi Istv√°nok, akik azt mondj√°k, hogy "nesztek itt a 15 milli√≥m, amit a l√°nyom iskol√°ztat√°s√°ba forgattam volna, de most, hogy besz√©l n√©gy nyelvet √©s √∂neltart√≥, itt van, a kincst√°r√©". Persze az orsz√°g jobb√≠t√°sa nem 15 milli√≥ forinton bukik el. Sokkal ink√°bb azon, hogy nincs senki, aki ak√°r csak a gesztust is megl√©pje, ezzel jelezve, hogy nem har√°csol√°s c√©lj√°b√≥l √ľl √©s szavaz olyan kardin√°lis k√©rd√©sekben, mint a vas√°rnapi z√°rva tart√°s. Ezt az apr√≥cska l√©p√©st pedig nem Orb√°n R√°heltŇĎl v√°rom el, ŇĎ √≠rogasson nyugodtan tov√°bbra is, majd legfeljebb nem olvasom.