je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled És te hiszel a sajtó által felkapott, állítólagos trafikügy-ben?

Megszűnőben a sajtószabadság! - riogattak utóbbi években sokan sok helyen, amire a Fidesz-közeli sajtómunkások rendre rámutattak a Klubrádióra, a Népszavára és az ATV-re, "lám, ezen médiumokban is mennyi csúnyaságot kiabálhatnak az Orbánra"-felkiáltással. "Hiába jönnek egyesek fideszes sajtóbirodalommal, még mindig él és virul a baloldali-liberális konglomerátum" - érveltek ezek a derék zsurnaliszták a sajtószabadság megléte mellett.

Advertisement

Magukkal, persze, ilyenkor sosem merik példázni a sajtószabadságot a derék jobboldali sajtómunkások. Hogy is mernék, amikor ma Magyarországon a Mandineren kívül egyetlen jobboldali médium sincs, amelyik többé-kevésbé független lenne a kormányzó pártoktól. Sajtószabadságot akarsz? Akkor ne a balos újságírókat óvd, hanem a jobber médiát igyekezd megmenteni attól, hogy a következő néhány évben végleg eljátssza a maradék hitelességét is.

Öncenzúrára sem a Magyar Narancs újságíróinak kell manapság vetemedniük, sokkal inkább a Magyar Nemzet, a Heti Válasz vagy a Magyar Hírlap munkatársainak. Vegyük csak ismét a trafikügyet, mely egyaránt kínos ebben az országban jobboldalinak és liberálisnak, előbbiek mégis maximum a sorok között, lenyűgöző szóvirágokba becsomagolva mernek utalni arra, hogy itt volt valami kétes ügylet a trafikkoncesziók elosztása körül.

Advertisement

Persze, akadnak azért e téren is kellőképp harcedzett, cinikus nagyágyúk, akik arra is hajlandóak a párt védelmében, hogy a trafikügyön és a kisemmizett boltosokon gúnyolódva igyekezzenek jelentékteleníteni a történteket. Ilyen például Seszták Ágnes is, aki emígy indította Nemzeti szexboltok című publicisztikáját a Magyar Nemzet augusztus 5-ei számában: "Álmomból felrázott egy fekete álarcos kommandós, és rám ripakodott: Mi a legnagyobb problémája ennek az országnak? Félig alszom még, de tudom a leckét, és vágom: a trafik és annak mutyija. Lehet itt negyven fok árnyékban, kifizetheti az Orbán-kormány az IMF-hitelt, sólyomszárnyakat növeszthet az új légitársaság, kihagyhatják szegény Gyurcsányt a világnagy összefogásból - ez semmi. Nulla. A központi probléma: a trafik. A trafik mint Nemzeti Dohánybolt, ami milliárdossá teszi a Fidesz közeli rokonokat, polgármesternejeket, retye-rutyát, holdudvart, rokonokat, szimpatizánsokat. Ahány trafik, annyi lottónyertes. (...) Milyen büszke lenne Füst Milán az immár Fidesz közeli trafikos mamájára."

Összességében viszont ritka, hogy a jobbos újságíró e témában támadással próbáljon védekezni (az meg szerencsére még kevésbé bevett szokás, hogy Füst Milánt rángassák bele az ízléstelenkedésbe). A Heti Válaszban például szemmel láthatólag a rejtjelezésre esküsznek. Persze, ez sem mindig jön össze, nemrég volt például egy A hét embere-interjú Gyulay Zsolttal, és ott sajnos nem igazán sikerült már kitérni az osztogatásokra.

Advertisement

A HV-ban a trafikokról való kommunikáció alaphangját Borókai Gábor májusi publija alapozza meg. "A trafikok kiosztása (a dohányfronton végbevitt összes, üdvözlendő változást felülírva) növeli az új rendszer iránti bizalmatlanságot, és táptalaja az irigységnek. Aki élhetőbb és éltetőbb országot akar, annak illik végiggondolnia, hogy ez a nagyon rossz üzenet hogyan reparálható. Mert hogy javításra szorul, ne legyen kétséges." - írja a lap főszerkesztője, és az az igazán szomorú, hogy ez már egy bátor kiállásnak számít tőle. Pedig hát a "nagyon rossz üzenet" miatt is leginkább csak fideszes nézőpontból lehet aggódni - miként a rossz üzenetre való hivatkozás a gyurcsányi rendőrterror esetében is maximum azt jelentette, hogy valaki ismét sikertelenül próbálta összeegyeztetni a párthűséget lelkiismeretével.

Most pedig ismét kaptunk egy cikket ebben a hangvételben, "A trafikügy pozitív hatása: nő a leszokni akarók aránya" címmel. Tényleg elképesztő, milyen mondatokat lehet olvasni ebben az írásban: a nyolcvanas évek Népszabadságában próbálhatták így kódolni a néminemű függetlenségre vágyó újságírók kritikájukat. Rögtön a felütés zseniális: "Pozitív hatása is van annak, hogy a sajtó felkapta a „trafikmutyiról" szóló híreket". Ne is menjünk egyelőre tovább, elemezgessük csak ezt az egyetlen mondatot. Ízlelgessük - miként Bayer Zsolt is írhatná.

Advertisement

Tehát, a cikk szerzője, H. Zs. úgy írja le, hogy volt valamiféle trafikügy, hogy attól legalább három ízben határolja el magát. Először is azzal, hogy idézőjelbe teszi a trafikmutyit; másodszor, hogy akként hivatkozik a dologra, mint amit csupán a sajtó kapott fel. Ilyeténképp a trafikkoncessziók rokonoknak való kiosztása kétszeresen is a bizonytalanság homályába lett lökve: "nem tudjuk, talán volt ilyen is, de ez már valószínűleg sosem derül ki" - sugallja a cikk első mondata. "Beszéljünk is inkább vidámabb dolgokról" - ekként löki messze magától harmadízben H. Zs. azt, amit a trafikügy valójában megjelenít.

A cikk így nyilván nem is szól másról, mint amiről a Fidesz szeretné, hogy az emberek a trafikügy kapcsán beszéljenek. Az állítólagos egészségügyi következményekről. Az írás végén ráadásul egy fenomenális javaslatot is megfogalmaznak a jobb üzenetben érdekelt Fidesz-politikusoknak (Mucsi János tüdőgyógyász segedelmével):

"Mivel az OEP-kassza állandó hiánnyal küzd, ezért ehhez kormányzati segítségre is szükség van. A dohánytermékek árának további 1 százalékos emelésével fedezni lehetne a leszokástámogatás költségeit, a 3 hónapig adandó vényköteles gyógyszerek árának 70 százalékát és a leszokást támogató rendelések fenntartásának a költségeit is - vélekedett Mucsi János, aki egyben a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezet elnöke is.

Szerinte ahogyan megtörtént a dohánytermékek árrésének emelése, úgy további 1 százalékkal lehetne emelni a dohánytermékek árát is, amivel lehetővé válna, hogy a dohányosok saját maguk fizethessék meg a leszokásuk költségeit."

Advertisement

Tehát azzal, hogy valaki drágábban veszi a cigit, egyúttal a saját leszokásának költségeit is fizeti. Briliáns. Esetleg ha két százalékkal emelnék a dohánytermékek árát, hogy így az alkoholista dohányosok a piáról való leszokás költségeihez is még inkább hozzájárulhassanak?

Hopp, a másik kedvenc mondatomat majd' kifelejtettem. Íme: "Nagy sajtóvisszhangot kapott a nemzeti dohányboltok létrehozása, és az ezzel járó kérdéses, visszatetsző vagy akár botrányos hírek egyike-másika." Bár lehetne ezt jobban is csinálni. Mondjuk így: "A baloldali-liberális lapokban nagy visszhangot kapott az egészségügyi okokból létrehozott nemzeti dohányboltok esete, és az ezzel állítólag járó kérdéses, visszatetszőnek tűnő vagy akár botrányosnak is tartható feltételezések egyike-másika". És akkor még a trafikügyre való utalgatásról sem kellett lemondani!!!

Share This Story

Get our newsletter