MegszŇĪnŇĎben a sajt√≥szabads√°g! - riogattak ut√≥bbi √©vekben sokan sok helyen, amire a Fidesz-k√∂zeli sajt√≥munk√°sok rendre r√°mutattak a Klubr√°di√≥ra, a N√©pszav√°ra √©s az ATV-re, "l√°m, ezen m√©diumokban is mennyi cs√ļnyas√°got kiab√°lhatnak az Orb√°nra"-felki√°lt√°ssal. "Hi√°ba j√∂nnek egyesek fideszes sajt√≥birodalommal, m√©g mindig √©l √©s virul a baloldali-liber√°lis konglomer√°tum" - √©rveltek ezek a der√©k zsurnaliszt√°k a sajt√≥szabads√°g megl√©te mellett.

Magukkal, persze, ilyenkor sosem merik p√©ld√°zni a sajt√≥szabads√°got a der√©k jobboldali sajt√≥munk√°sok. Hogy is mern√©k, amikor ma Magyarorsz√°gon a Mandineren k√≠v√ľl egyetlen jobboldali m√©dium sincs, amelyik t√∂bb√©-kev√©sb√© f√ľggetlen lenne a korm√°nyz√≥ p√°rtokt√≥l. Sajt√≥szabads√°got akarsz? Akkor ne a balos √ļjs√°g√≠r√≥kat √≥vd, hanem a jobber m√©di√°t igyekezd megmenteni att√≥l, hogy a k√∂vetkezŇĎ n√©h√°ny √©vben v√©gleg elj√°tssza a marad√©k hiteless√©g√©t is.

√Ėncenz√ļr√°ra sem a Magyar Narancs √ļjs√°g√≠r√≥inak kell manaps√°g vetemedni√ľk, sokkal ink√°bb a Magyar Nemzet, a Heti V√°lasz vagy a Magyar H√≠rlap munkat√°rsainak. Vegy√ľk csak ism√©t a trafik√ľgyet, mely egyar√°nt k√≠nos ebben az orsz√°gban jobboldalinak √©s liber√°lisnak, elŇĎbbiek m√©gis maximum a sorok k√∂z√∂tt, lenyŇĪg√∂zŇĎ sz√≥vir√°gokba becsomagolva mernek utalni arra, hogy itt volt valami k√©tes √ľgylet a trafikkonceszi√≥k eloszt√°sa k√∂r√ľl.

Persze, akadnak az√©rt e t√©ren is kellŇĎk√©pp harcedzett, cinikus nagy√°gy√ļk, akik arra is hajland√≥ak a p√°rt v√©delm√©ben, hogy a trafik√ľgy√∂n √©s a kisemmizett boltosokon g√ļnyol√≥dva igyekezzenek jelent√©ktelen√≠teni a t√∂rt√©nteket. Ilyen p√©ld√°ul Seszt√°k √Āgnes is, aki em√≠gy ind√≠totta Nemzeti szexboltok c√≠mŇĪ publicisztik√°j√°t a Magyar Nemzet augusztus 5-ei sz√°m√°ban: "√Ālmomb√≥l felr√°zott egy fekete √°larcos kommand√≥s, √©s r√°m ripakodott: Mi a legnagyobb probl√©m√°ja ennek az orsz√°gnak? F√©lig alszom m√©g, de tudom a leck√©t, √©s v√°gom: a trafik √©s annak mutyija. Lehet itt negyven fok √°rny√©kban, kifizetheti az Orb√°n-korm√°ny az IMF-hitelt, s√≥lyomsz√°rnyakat n√∂veszthet az √ļj l√©git√°rsas√°g, kihagyhatj√°k szeg√©ny Gyurcs√°nyt a vil√°gnagy √∂sszefog√°sb√≥l - ez semmi. Nulla. A k√∂zponti probl√©ma: a trafik. A trafik mint Nemzeti Doh√°nybolt, ami milli√°rdoss√° teszi a Fidesz k√∂zeli rokonokat, polg√°rmesternejeket, retye-ruty√°t, holdudvart, rokonokat, szimpatiz√°nsokat. Ah√°ny trafik, annyi lott√≥nyertes. (...) Milyen b√ľszke lenne F√ľst Mil√°n az imm√°r Fidesz k√∂zeli trafikos mam√°j√°ra."

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben viszont ritka, hogy a jobbos √ļjs√°g√≠r√≥ e t√©m√°ban t√°mad√°ssal pr√≥b√°ljon v√©dekezni (az meg szerencs√©re m√©g kev√©sb√© bevett szok√°s, hogy F√ľst Mil√°nt r√°ngass√°k bele az √≠zl√©stelenked√©sbe). A Heti V√°laszban p√©ld√°ul szemmel l√°that√≥lag a rejtjelez√©sre esk√ľsznek. Persze, ez sem mindig j√∂n √∂ssze, nemr√©g volt p√©ld√°ul egy A h√©t embere-interj√ļ Gyulay Zsolttal, √©s ott sajnos nem igaz√°n siker√ľlt m√°r kit√©rni az osztogat√°sokra.

A HV-ban a trafikokr√≥l val√≥ kommunik√°ci√≥ alaphangj√°t Bor√≥kai G√°bor m√°jusi publija alapozza meg. "A trafikok kioszt√°sa (a doh√°nyfronton v√©gbevitt √∂sszes, √ľdv√∂zlendŇĎ v√°ltoz√°st fel√ľl√≠rva) n√∂veli az √ļj rendszer ir√°nti bizalmatlans√°got, √©s t√°ptalaja az irigys√©gnek. Aki √©lhetŇĎbb √©s √©ltetŇĎbb orsz√°got akar, annak illik v√©giggondolnia, hogy ez a nagyon rossz √ľzenet hogyan repar√°lhat√≥. Mert hogy jav√≠t√°sra szorul, ne legyen k√©ts√©ges." - √≠rja a lap fŇĎszerkesztŇĎje, √©s az az igaz√°n szomor√ļ, hogy ez m√°r egy b√°tor ki√°ll√°snak sz√°m√≠t tŇĎle. Pedig h√°t a "nagyon rossz √ľzenet" miatt is legink√°bb csak fideszes n√©zŇĎpontb√≥l lehet agg√≥dni - mik√©nt a rossz √ľzenetre val√≥ hivatkoz√°s a gyurcs√°nyi rendŇĎrterror eset√©ben is maximum azt jelentette, hogy valaki ism√©t sikertelen√ľl pr√≥b√°lta √∂sszeegyeztetni a p√°rthŇĪs√©get lelkiismeret√©vel.

Advertisement

Most pedig ism√©t kaptunk egy cikket ebben a hangv√©telben, "A trafik√ľgy pozit√≠v hat√°sa: nŇĎ a leszokni akar√≥k ar√°nya" c√≠mmel. T√©nyleg elk√©pesztŇĎ, milyen mondatokat lehet olvasni ebben az √≠r√°sban: a nyolcvanas √©vek N√©pszabads√°g√°ban pr√≥b√°lhatt√°k √≠gy k√≥dolni a n√©minemŇĪ f√ľggetlens√©gre v√°gy√≥ √ļjs√°g√≠r√≥k kritik√°jukat. R√∂gt√∂n a fel√ľt√©s zseni√°lis: "Pozit√≠v hat√°sa is van annak, hogy a sajt√≥ felkapta a ‚Äětrafikmutyir√≥l" sz√≥l√≥ h√≠reket". Ne is menj√ľnk egyelŇĎre tov√°bb, elemezgess√ľk csak ezt az egyetlen mondatot. √ćzlelgess√ľk - mik√©nt Bayer Zsolt is √≠rhatn√°.

Teh√°t, a cikk szerzŇĎje, H. Zs. √ļgy √≠rja le, hogy volt valamif√©le trafik√ľgy, hogy att√≥l legal√°bb h√°rom √≠zben hat√°rolja el mag√°t. ElŇĎsz√∂r is azzal, hogy id√©zŇĎjelbe teszi a trafikmutyit; m√°sodszor, hogy akk√©nt hivatkozik a dologra, mint amit csup√°n a sajt√≥ kapott fel. Ilyet√©nk√©pp a trafikkoncesszi√≥k rokonoknak val√≥ kioszt√°sa k√©tszeresen is a bizonytalans√°g hom√°ly√°ba lett l√∂kve: "nem tudjuk, tal√°n volt ilyen is, de ez m√°r val√≥sz√≠nŇĪleg sosem der√ľl ki" - sugallja a cikk elsŇĎ mondata. "Besz√©lj√ľnk is ink√°bb vid√°mabb dolgokr√≥l" - ekk√©nt l√∂ki messze mag√°t√≥l harmad√≠zben H. Zs. azt, amit a trafik√ľgy val√≥j√°ban megjelen√≠t.

Advertisement

A cikk √≠gy nyilv√°n nem is sz√≥l m√°sr√≥l, mint amirŇĎl a Fidesz szeretn√©, hogy az emberek a trafik√ľgy kapcs√°n besz√©ljenek. Az √°ll√≠t√≥lagos eg√©szs√©g√ľgyi k√∂vetkezm√©nyekrŇĎl. Az √≠r√°s v√©g√©n r√°ad√°sul egy fenomen√°lis javaslatot is megfogalmaznak a jobb √ľzenetben √©rdekelt Fidesz-politikusoknak (Mucsi J√°nos t√ľdŇĎgy√≥gy√°sz segedelm√©vel):

"Mivel az OEP-kassza √°lland√≥ hi√°nnyal k√ľzd, ez√©rt ehhez korm√°nyzati seg√≠ts√©gre is sz√ľks√©g van. A doh√°nyterm√©kek √°r√°nak tov√°bbi 1 sz√°zal√©kos emel√©s√©vel fedezni lehetne a leszok√°st√°mogat√°s k√∂lts√©geit, a 3 h√≥napig adand√≥ v√©nyk√∂teles gy√≥gyszerek √°r√°nak 70 sz√°zal√©k√°t √©s a leszok√°st t√°mogat√≥ rendel√©sek fenntart√°s√°nak a k√∂lts√©geit is - v√©lekedett Mucsi J√°nos, aki egyben a Sz√∂vets√©g a Doh√°nyz√°s Visszaszor√≠t√°s√°√©rt szervezet eln√∂ke is.

Szerinte ahogyan megt√∂rt√©nt a doh√°nyterm√©kek √°rr√©s√©nek emel√©se, √ļgy tov√°bbi 1 sz√°zal√©kkal lehetne emelni a doh√°nyterm√©kek √°r√°t is, amivel lehetŇĎv√© v√°lna, hogy a doh√°nyosok saj√°t maguk fizethess√©k meg a leszok√°suk k√∂lts√©geit."

Advertisement

Teh√°t azzal, hogy valaki dr√°g√°bban veszi a cigit, egy√ļttal a saj√°t leszok√°s√°nak k√∂lts√©geit is fizeti. Brili√°ns. Esetleg ha k√©t sz√°zal√©kkal emeln√©k a doh√°nyterm√©kek √°r√°t, hogy √≠gy az alkoholista doh√°nyosok a pi√°r√≥l val√≥ leszok√°s k√∂lts√©geihez is m√©g ink√°bb hozz√°j√°rulhassanak?

Hopp, a m√°sik kedvenc mondatomat majd' kifelejtettem. √ćme: "Nagy sajt√≥visszhangot kapott a nemzeti doh√°nyboltok l√©trehoz√°sa, √©s az ezzel j√°r√≥ k√©rd√©ses, visszatetszŇĎ vagy ak√°r botr√°nyos h√≠rek egyike-m√°sika." B√°r lehetne ezt jobban is csin√°lni. Mondjuk √≠gy: "A baloldali-liber√°lis lapokban nagy visszhangot kapott az eg√©szs√©g√ľgyi okokb√≥l l√©trehozott nemzeti doh√°nyboltok esete, √©s az ezzel √°ll√≠t√≥lag j√°r√≥ k√©rd√©ses, visszatetszŇĎnek tŇĪnŇĎ vagy ak√°r botr√°nyosnak is tarthat√≥ felt√©telez√©sek egyike-m√°sika". √Čs akkor m√©g a trafik√ľgyre val√≥ utalgat√°sr√≥l sem kellett lemondani!!!