A baloldali ellenz√©k megerŇĎs√∂d√©s√©nek z√°loga tal√°n az lehetett volna, ha Bajnai Gordon egy√°ltal√°n nem, vagy j√≥val hamarabb sz√°llt volna be a minisztereln√∂k-jel√∂lts√©gi harcba. √Ām Bajnai elk√©sett, √≠gy viszont erŇĎsen k√©rd√©ses, hogy lehet-e korm√°nyv√°lt√°s 2014-ben. Pedig ig√©ny lenne r√°.

Sokan nem √©rtenek velem egyet, de a Fidesznek is √©rdeke, hogy ne legyen rendk√≠v√ľl gyenge ellenz√©ke. Az ellenz√©k szerepe ugyanis egy parlament√°ris demokr√°ci√°ban nem kevesebb, mint a korm√°nyz√≥ p√°rt tev√©kenys√©g√©nek aff√©le ellenŇĎrz√©se. ‚ÄěA demokratikus politikai k√©pviselet egyelten kiz√°r√≥lagos √©s nem helyettes√≠thetŇĎ funkci√≥ja az a politikai ellenŇĎrz√©s lesz, amelyet a k√©pviseleti szervben jelen l√©vŇĎ, verseng√©s sor√°n v√°lasztott t√∂bbs√©g √©s ellenz√©k biztos√≠t.‚ÄĚ[1] √Čppen ebbŇĎl a szempontb√≥l volt h√°tr√°nyos a Fidesz sz√°m√°ra a k√©tharmados gyŇĎzelem: nem volt igazi ellens√ļly az ellenz√©k, √≠gy egyre ink√°bb √ļgy √©rezhette mag√°t a korm√°nyp√°rt, hogy b√°rmit megtehet. √ćgy √©rkeztek sorban a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ botr√°nyos √ľgyek, mint a trafikmutyi, vagy a takar√©ksz√∂vetkezetek √°llamos√≠t√°sa (√©s ki tudja m√©g, hogy mi lesz a kaszin√≥kkal).

Ehhez k√©pest a baloldali ellenz√©k nem √ļgy tŇĪnik, hogy a gyors megerŇĎs√∂d√©sen dolgozna. A 2014-es gyŇĎzelemre egy√©bk√©nt sincs t√ļl sok es√©ly ‚Äď ak√°rmennyire is optimista Mesterh√°zy, ez nem tŇĪnik re√°lisnak ‚Äď, ugyanakkor erŇĎs ellenz√©kk√©nt n√©mileg korl√°tot vethetn√©nek a k√∂vetkezŇĎ ciklus Fidesz-t√ļlhatalom megnyilv√°nul√°sainak.

Advertisement

Mesterh√°zy Attila √©s Bajnai Gordon, a baloldali ellenz√©k k√©t kulcsfigur√°ja kedden tal√°lkozott, hogy egyeztessenek az MSZP √©s az Egy√ľtt‚ÄďPM √∂sszefog√°s√°r√≥l. A h√°rom √≥r√°sra tervezett, v√©g√ľl √∂t√≥r√°s tal√°lkoz√≥n elfogadtak egy dokumentumot, ami egy esetleges v√°laszt√°si gyŇĎzelem eset√©n a korm√°nyprogram alapja lesz. Ebben deklar√°lt√°k, hogy √ļj alkotm√°nyra van sz√ľks√©g, a hat√°ron t√ļliak kedvezm√©nyes honos√≠t√°si lehetŇĎs√©g√©t ugyanakkor lez√°rt k√©rd√©snek tekinti. Bajnai szerint megvannak a k√∂z√∂s korm√°nyz√°s elvi alapjai. A k√∂z√∂s jel√∂lt√°ll√≠t√°s szempontjair√≥l is meg√°llapodtak a p√°rtok, de a konkr√©t egyezked√©s csak augusztus v√©g√©n zajlik. Augusztus. V√©g√©n. Nem sietik el a dolgot, pedig m√°r kevesebb, mint egy esztendŇĎ √°ll rendelkez√©s√ľkre ahhoz, hogy ne √©rjenek el bŇĎd√ľletesen rossz eredm√©nyt az orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°son. Ellenben arra van √©sz, hogy az elvt√°rsak lelkit√°rsak egy√ľtt k√≥l√°zzanak. Mik√∂zben az √∂sszefog√°s, a k√∂z√∂s megerŇĎs√∂d√©s lehetŇĎs√©g√©t folyamatosan halasztgatj√°k, s arr√≥l m√©g mindig nem esett sz√≥, hogy ki is legyen a k√∂z√∂s minisztereln√∂k-jel√∂lt.

Advertisement

Sokat gondolkodtam, s arra jutottam, hogy val√≥j√°ban Bajnai Gordon fell√©p√©se rontotta jelentŇĎs m√©rt√©kben a baloldal es√©lyeit. Egyr√©szt az√©rt, mert a 2012. okt√≥beri sz√≠nrel√©p√©se a komoly felk√©sz√ľl√©shez sz√ľks√©ges idŇĎ szempontj√°b√≥l szerintem t√ļl k√©sei volt, fŇĎleg annak tudat√°ban, hogy ilyen t√∂k√∂lŇĎd√©s megy csak ‚Äěegyeztet√©s‚ÄĚ c√≠men.

Advertisement

M√°sr√©szt Bajnai Gordon felbukkan√°s√°val a Fidesz √©s ahhoz k√∂zeli sajt√≥ sz√°m√°ra t√°lc√°n k√≠n√°lt ellens√©gk√©pet a baloldali ellenz√©k. Mesterh√°zy Attila ugyanis annyira jellegtelen, hogy nem nagyon ad t√°mad√°si fel√ľletet sem ellenfeleinek ‚Äď olyannyira, hogy bizonyos √©rdemeit m√©g Fricz Tam√°s ‚Äěpolitol√≥gus‚ÄĚ‚ÄďC√ĖF-vez√©r is k√©nytelen volt elismerni. 2010-ben is csak a Gyurcs√°nnyal tudta megfogni a Fidesz az MSZP jelenlegi vezetŇĎj√©t. Aprop√≥ Gyurcs√°ny: az aktu√°lis ciklus elej√©n m√©g komolyabb vesz√©lyk√©nt √©rt√©kelhett√©k a volt minisztereln√∂k √©s szakad√°r p√°rtalap√≠t√°s√°t. √Ām m√°ra teljesen s√ļlytalann√° √©s ki(be)sz√°m√≠thatatlann√° v√°lt ‚Äď j√≥l jelzi ezt a 2%-os DK-‚Äěn√©pszerŇĪs√©g‚ÄĚ, valamint a ‚ÄěJ√≥l alszik Viktor?‚ÄĚ-besz√©d.

A ‚Äěvesz√©lyesnek tartott‚ÄĚ ‚Äď holott egyre kev√©sb√© annak tŇĪnŇĎ ‚Äď Bajnai ugyanakkor t√∂bb fronton is t√°madhat√≥: egyr√©szt volt minisztereln√∂kk√©nt nev√©hez k√∂thetŇĎ a d√©moniz√°lt IMF-fel k√∂t√∂tt hitelszerzŇĎd√©s, m√°sr√©szt √ļjra elŇĎ lehetett venni a Wallis-√ľgyet √©s a ‚Äělibajnaiz√°st‚ÄĚ. A Heti V√°lasz pedig ut√°nament Bajnai gazdas√°gi tulajdoni viszonyainak, √©s kider√≠tette, hogy Ausztri√°ban √©p√≠tett ki c√©gbirodalmat apja seg√≠ts√©g√©vel.

Advertisement

Bajnai teh√°t komoly t√°mad√≥fel√ľletet jelent a baloldali ellenz√©k sz√°m√°ra, de tal√°n nagyobb probl√©ma a m√°r kor√°bban eml√≠tett idŇĎz√≠t√©si hiba. Ahogy a vil√°g legt√∂bb parlament√°ris demokr√°ci√°j√°ban, √ļgy Magyarorsz√°gon is egy szem√©ly k√∂r√© √∂sszpontosultak/-nak a kamp√°nyok: az adott p√°rt(sz√∂vets√©g) minisztereln√∂k-jel√∂ltje k√∂r√©. A baloldali ellenz√©knek ugyeb√°r m√©g mindig nincs ilyenje, holott a ‚Äěpermanens kamp√°nyhoz‚ÄĚ erre komoly sz√ľks√©g lenne ‚Äď illetve m√°r lett volna √ļgy egy √©ve.

Advertisement

Ha Bajnai idŇĎben ringbe sz√°llt volna, ak√°r lehetett volna tenni egy √©rdekes √©s Magyarorsz√°gon p√°ratlan k√≠s√©rletet is, ami tal√°n n√∂velhette volna a baloldali ellenz√©k ir√°nti szimp√°ti√°t. Ez pedig nem m√°s, mint a ny√≠lt elŇĎv√°laszt√°s[2], amely egyr√©szt √°tl√°that√≥s√°got biztos√≠thatott volna a jel√∂ltt√© v√°l√°s folyamat√°nak ‚Äď nem (csak) p√°rton bel√ľli alkuk r√©v√©n dŇĎlhetett volna el, hogy ki vezesse a p√°rt arcak√©nt a k√∂vetkezŇĎ kamp√°nyt (igaz, az Egyes√ľlt √Āllamokban honos int√©zm√©nynek is csak a hetvenes √©vek √≥ta van effekt√≠ve jel√∂lt√°ll√≠t√≥ funkci√≥ja[3]). M√°sr√©szt pedig lenne d√∂nt√©s: Mesterh√°zy vagy Bajnai? Bajnai vagy Mesterh√°zy?

Advertisement

EgyelŇĎre nem l√°tunk tiszt√°n ebben a k√©rd√©sben, ahogy abban sem, hogy konkr√©tan milyen is lesz ez az √©vek √≥ta √°h√≠tott baloldali egy√ľttmŇĪk√∂d√©s. Csak azt l√°tjuk, hogy rengetegen szeretn√©nek korm√°nyv√°lt√°st Magyarorsz√°gon, de √ļgy l√°tj√°k, hogy nincs kire v√°ltani. √Čs ezen nem seg√≠t, ha a p√°rtvez√©rek z√°rt ajt√≥k k√∂z√∂tt egyezkednek hosszasan, hogy mi is legyen. De k√∂nnyen lehet, hogy ez m√°r csak olyan √∂sszefog√°s lesz, mint halottnak a cs√≥k.

A k√©peket innen k√∂lcs√∂n√∂zt√ľk. Enn√©l csak r√∂videbb √≠r√°sok√©rt k√∂vesd az Alternat√≠va Facebook-oldal√°t, illetve RSS-csatorn√°j√°t.

Advertisement


[1] Domenico FISICHELLA: A politikatudom√°ny alapvonalai. Osiris, Budapest, 2004. 220. o.

Advertisement

[2] ‚ÄěAz √ļgynevezett ¬Ľny√≠lt elŇĎv√°laszt√°s¬ę egyfajta p√°rtreferendum, amelyen b√°rki r√©szt vehet a jel√∂ltek kiv√°laszt√°s√°ban, ak√°r t√°mogat√≥ja a p√°rtnak, ak√°r nem.‚ÄĚ Uo. 154. o. Kv√°zi ellent√©te a z√°rt elŇĎv√°laszt√°s, ‚Äěa p√°rtreferendum, amelyen minden tag r√©szt vehet‚ÄĚ. Uo.

[3] Joe KLEIN: Az elveszett politika. Napvil√°g, Budapest, 2007. 23. o.