A Fidesz politikai filoz√≥fi√°j√°t Plutarkhosz- √©s Krasznahorkai-id√©zetekkel p√©ld√°z√≥, az ellenz√©ket pedig Hajn√≥czy-cit√°tummal porba gyal√°z√≥ G. Fodor G√°bor visszat√©rt. Akarom mondani, GFG, a politikai gondolkod√≥: ŇĎ az, aki a kurzusideol√≥gusi szerepk√∂rt annyira v√©resen komolyan veszi, hogy ennek √∂rv√©n egy komplett vil√°got teremtett meg blogbejegyz√©seiben. Ebben a vil√°gban a "r√©gi rend √©rdekv√©dŇĎi √©s haszon√©lvezŇĎi" (=mindenki, aki a Fidesszel szemben hat√°rozza meg mag√°t) k√ľzdenek az √ļj, "√©leterej√©t m√©g gyŇĪjtŇĎ kult√ļr√°val" (Fidesz), a harc t√©tje pedig term√©szetesen az, "gyŇĎzhetnek-e a magyarok". Van az √ļj, meredt falloszk√©nt √°gaskod√≥ kult√ļra, √©s van a r√©gi rend, melynek mostanra m√°r v√≠zi√≥ja sem maradt. M√°rpedig GFG Hajn√≥czyval egy√ľtt vallja, hogy "akinek nincs, annak nem is lesz".

Tavaly GFG besz√©lni fog fel√ľt√©ssel teremtette meg Az Ideol√≥gust G. Fodor, most pedig igyekszik a letŇĪnt m√°gusba √ļj √©letet lehelni, GFG √ļjra besz√©lni fog c√≠mmel. Mi tagad√°s, √©n √∂r√ľl√∂k az √ļjrakezd√©snek: igaz, hogy a cs√ļcson kell abbahagyni, de GFG f√©l √©vvel ezelŇĎtti, utols√≥ blogbejegyz√©se olyan szinten zseni√°lis volt, hogy v√©tek lett volna azon a ponton letenni a lantot.

Kedvenc GFG-posztom ugyanis egy√©rtelmŇĪen a Br√ľsszel nem Moszkva c√≠mŇĪ, melyben a posztmodern gondolkod√≥ m√°r egy√°ltal√°n nem is foglalkozott sorainak r√°ncba szed√©s√©vel. A tudatfolyam √≠r√≥i technik√°j√°t t√∂k√©lyre fejlesztŇĎ G. Fodor betekint√©st engedett abba a rejt√©lyes szellembe, amely a sz√°zadv√©gesek irod√°it, dolgoz√≥szob√°it naphosszat lengheti be. Hogyaszongya: "...A mechanizmur√≥l II.: ki kell v√°rni a megfelelŇĎ idŇĎpontot; √≥vatos l√©p√©sekre van sz√ľks√©g; nem szabad elkapkodni; elfogadhat√≥ √°ll√°spont kell vagy mark√°nsan fel kell puh√≠tani; kompromisszumot kell el√©rni vagyis azt, ami mindenki √©rdek√©t szolg√°lja; ez√©rt azt kell mondanunk, hogy ŇĎk r√©sz√©rdekeket k√©pviselnek, mi viszont mindenki √©rdek√©t; vagy ami ugyanaz: ŇĎk t√∂bb p√©nzt akarnak, mi nagyobb harm√≥ni√°t; ez√©rt v√°lasztanunk kell a viszonylag hat√°rozott sunnyog√°s √©s a bekem√©ny√≠t√©s k√∂z√∂tt; megvan a narrat√≠va: mi csak egy j√≥ meg√°llapod√°st t√°mogatunk, vannak a j√≥ szereplŇĎk, ezek mi vagyunk, √©s vannak a rosszak, ezek ŇĎk, mi az eur√≥pai polg√°rok √©rdek√©t k√©pviselj√ľk, ŇĎk meg p√°rthŇĪs√©g alapj√°n j√°rnak el, ŇĎk meg akarj√°k akad√°lyozni az eur√≥pai √°ll√°spont √©rv√©nyes√ľl√©s√©t, √°rtani akarnak az eur√≥pai embereknek, aminek bel√°thatatlan k√∂vetkezm√©nyei lesznek Eur√≥p√°ra n√©zve, ha mi ezt nem akad√°lyozzuk meg, ha mi nem v√©dj√ľk meg az eur√≥pai emberek √©rdekeit; csak √∂lt√∂ztess√ľk fel a n√©met, a francia, a lengyel √©rdeket, csak rejtsem el a saj√°t amb√≠ci√≥imat, a politikai rivaliz√°l√°s k√©nyszerŇĪ logik√°j√°t."

J√≥, mi? A Politikai Gondolkod√≥, aki tavaly az√©rt rivallt r√° az ifj√ļkonzervat√≠vokra, mert azok kritiz√°lni mert√©k a Fideszt, r√°ad√°sul ki is fejti visszat√©r√©s√©t megalapoz√≥ irodalmi jellegŇĪ blogbejegyz√©s√©ben, hogy "a szabad ember akkor besz√©l, amikor ehhez k√©sztet√©se van √©s nem akkor, amikor erre k√©sztetik". √Črti ezt saj√°t mag√°ra GFG, aki emellett √ļgy v√©li, am√∂g√∂tt, hogy √ļjra blogolni kezdett, a "megj√≥solhatatlans√°g ereje" √°ll. √Čs v√©g√ľl is "mi√©rt ne lehetne" √≠gy? Hiszen b√°rhogyan lehet. Legal√°bbis erre k√∂vetkeztethet√ľnk a z√°rlatb√≥l, ami szerint "az elŇĎre (...) annyit tesz, ak√°rmerre". Sz√©p, magvas gondolat, Paulo Coelho sem fogalmazhatott volna b√∂lcsebben.

Advertisement

EgyelŇĎre nem tudni, mi fog mindabb√≥l k√∂vetkezni, hogy a szabad GFG, aki saj√°t k√©sztet√©s√©bŇĎl az√©rt havi rendszeress√©ggel megjelenŇĎ Heti V√°lasz-publicisztik√°it az elm√ļlt f√©l √©vben is szorgosan meg√≠rta, ezennel visszat√©rt. √Čn mindenesetre lelkes√ľlten v√°rom, hogy GFG √ļjra besz√©ljen, √©s hogy sorain kereszt√ľl ism√©t bebocs√°ttat√°st nyerj√ľnk az "√ČleterŇĎs √Āgaskod√°s kontra Levit√©zlett R√©gi Rend"-f√©le v√©rre menŇĎ k√ľzdelem mindennapjaiba.

Advertisement

(MielŇĎtt diadalittasan kommenteln√©tek: tiszt√°ban vagyok vele, hogy a k√©pen a R√©gi Rend fodorg√°bora l√°that√≥.)