Mindenki sz√°m√°ra vil√°gosnak k√©ne lennie, hogy itt nem lehet egy n√©zŇĎpontb√≥l szeml√©lni az esem√©nyeket. √Āllni a dolog felett √©s azt keresni, hogy csak az saj√°t √©rdekeit √©rv√©nyes√≠tse, mert akkor minden eur√≥pai vesz√≠teni fog. Sokat.

(Nem √≠rtunk G√∂r√∂gorsz√°gr√≥l m√©g, √≠gy k√∂sz√∂nj√ľk a val√≥di neve elhallgat√°s√°t k√©rŇĎ Steinhartnak ezt az √≠r√°st - a szerk.)

Vas√°rnap lez√°rult az √©vek √≥ta tart√≥ g√∂r√∂g v√°ls√°g egyik fejezete. A g√∂r√∂g√∂k n√©pszavaz√°ssal d√∂nt√∂ttek arr√≥l, hogy visszautas√≠tj√°k az Eur√≥pai Uni√≥ √©s az IMF √°ltal k√∂vetelt megszor√≠t√°sokat. A megszor√≠t√≥ csomag elfogad√°s√°√©rt cser√©be tov√°bb folytat√≥dott volna a 2010 √≥ta m√°ra m√°r szappanopera jelleget √∂ltŇĎ, fenti int√©zm√©nyek √°ltal biztos√≠tott √ļgynevezett ‚Äěfinansz√≠roz√°s‚ÄĚ, melynek seg√≠ts√©g√©vel fent lehetett tartani a g√∂r√∂g √°llamh√°ztart√°s, illetve a g√∂r√∂g bankok likvidit√°s√°t. Nem sokak √∂r√∂m√©re.

A finansz√≠roz√°s mik√©ntj√©rŇĎl foly√≥ diskurzus leegyszerŇĪs√≠tve k√©tosztat√ļ

1.

Egyr√©szt vannak, akik a hitelezŇĎk minden √°ron val√≥ kifizet√©s√©√©rt k√ľzdenek. LegfŇĎbb c√©ljuk G√∂r√∂gorsz√°g fizetŇĎk√©pess√©g√©nek fenntart√°sa annak √©rdek√©ben, hogy az ad√≥ss√°g√°llom√°ny t√∂rleszt√©s√©t biztos√≠ts√°k. Az ŇĎ √©rdek√ľk a status quo, √©s √≠gy G√∂r√∂gorsz√°g Nyugat-Eur√≥p√°t√≥l val√≥ k√∂zvetlen f√ľgg√©s√©nek megtart√°sa.

Advertisement

Val√≥ban v√©rl√°z√≠t√≥ az a minden g√°tl√°st mellŇĎzŇĎ lobbitev√©kenys√©g, amellyel a n√©met √©s francia bankok nyom√°st gyakorolnak politikai elitj√ľkre annak √©rdek√©ben, hogy folytathassanak egy t√∂k√©letesen elhib√°zott technokrata v√°ls√°gkezel√©si gyakorlatot. Nyugat-Eur√≥pa nem szoci√°lis int√©zm√©ny. Term√©szetesen megvannak saj√°t √©rdekeik, amelyeket a igazs√°g lepedŇĎj√©be csomagolva k√≠m√©letlen√ľl √©rv√©nyes√≠tenek is. Az uni√≥s vezetŇĎk a pillanatnyi √©rdekekkel √∂sszhangban √©letben tartanak egy teljess√©ggel mŇĪk√∂d√©sk√©ptelen strukt√ļr√°t.

2.

A m√°sik t√°bor, jellemzŇĎen az eur√≥pai (sz√©lsŇĎ)baloldal a g√∂r√∂g √ľgy ok√°n hamar bedobta az elnyomott k√°rty√°t. R√°rep√ľlt a karny√ļjt√°snyira l√©vŇĎ gyarmatra √©s v√©delm√©be vette azt, csak√ļgy ahogyan elvbar√°taik k√∂zel sz√°z √©ve teszik ezt. G√∂r√∂gorsz√°got az √©szaki √°llamok kisemmizettjeik√©nt mutatj√°k be, a neoliber√°lis - legyen az b√°rmi is - ideol√≥gia buk√°s√°r√≥l besz√©lnek, √©s figyelmen k√≠v√ľl hagynak n√©h√°ny nyilv√°nval√≥ dolgot, amit nem szabadna elfelejten√ľnk az √ľggyel kapcsolatban.

Advertisement

Ezek a balosok √©s hobbi EU-szkeptikusok elfelejtik feltenni a legfontosabb k√©rd√©st: milyen alapon r√©szes√ľlt √©vtizedeken kereszt√ľl G√∂r√∂gorsz√°g az √ļgynevezett eur√≥pai j√≥l√©tben?

G√∂r√∂gorsz√°g nem tekinthetŇĎ sem j√≥l√©tinek, sem eur√≥painak (ne tess√©k f√©lre√©rteni: EU-s, ‚Äěnyugatos‚ÄĚ, j√≥l√©ti √©rtelemben gondolom). A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ h√°rombetŇĪs mutat√≥ik soha meg sem k√∂zel√≠tett√©k az eur√≥pai √°tlagot, mindig is szeg√©nyek voltak, mint a templom egere. SemminemŇĪ gazdas√°gi realit√°sa nem volt annak, hogy r√©szt vegyenek az √ļgynevezett eur√≥pai projektben. Az Eur√≥pai Uni√≥hoz val√≥ csatlakoz√°suk kiz√°r√≥lag Nyugat-Eur√≥pa √©s a USA geostrat√©giai √©rdekeit szolg√°lta, a Balk√°n v√©g√©nek √©s f√∂ldk√∂zi-tengeri kapcsolatainak birtokbav√©tel√©vel.

Advertisement

G√∂r√∂gorsz√°got civiliz√°ci√≥s szakad√©k v√°lasztja el a Nyugatt√≥l √©s sem kult√ļr√°j√°ban vagy munkamor√°lj√°ban, sem gazdas√°gi teljes√≠tm√©ny√©ben meg sem k√∂zel√≠tette soha azt. G√∂r√∂gorsz√°g integr√°ci√≥j√°nak egyetlen c√©lja az volt, hogy t√°vol tarts√°k ŇĎket a KGST-tŇĎl. Ehhez k√©pest √°lszent dolog elnyom√°sr√≥l vagy jogos k√∂vetel√©sekrŇĎl besz√©lni, mintha a fŇĎ c√©l nem az lenne ma is, hogy Pireuszt ne Putyin, hanem lehetŇĎleg az Egyes√ľlt √Āllamok ellenŇĎrizze. Oroszorsz√°g - √©s ide vehetj√ľk K√≠n√°t is - csŇĎre t√∂ltve v√°r arra, hogy kedvezŇĎ hitelekkel rendbe tegy√©k a g√∂r√∂g p√©nz√ľgyeket √©s √≠gy m√©g t√∂bb befoly√°st nyerjenek Eur√≥p√°ban.

Márpedig a görögöket valakinek ki kell fizetnie.

Teh√°t nem √©rdemes arr√≥l vitatkozni, vajon Eur√≥pa mossa-e f√∂l a padl√≥t G√∂r√∂gorsz√°ggal vagy G√∂r√∂gorsz√°g az, aki nem dolgozott meg a j√≥l√©t√©rt, mindig is a sz√©lsŇĎs√©gekre izgult √©s minden rendelkez√©sre √°ll√≥ p√©nzt elherd√°lt. Val√≥sz√≠nŇĪleg mindk√©t √°ll√°spontnak megvan a val√≥s√°g√©rt√©ke, hisz v√©letlen√ľl, csak egy dolog miatt nem sodr√≥dik ilyen helyzetbe egy orsz√°g sem.

Advertisement

A fŇĎ k√©rd√©s az, hogyan jutottunk el od√°ig, hogy a Nyugat sz√°m√°ra f√∂ldrajzilag ennyire fontos ter√ľlet karny√ļjt√°snyira ker√ľlj√∂n ahhoz, hogy √©rdekeit egy, a Nyugattal ellens√©ges t√∂mbh√∂z igaz√≠tsa? Ha megvan a v√°lasz, akkor annak f√©ny√©ben lenne okos cselekedni a tov√°bbiakban.