Gy√∂ny√∂rŇĪ szerelmeslev√©llel lepte maga Budapestre l√°togat√≥ Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k√∂t Bayer Zsolt, a korm√°nyoldal megingathatatlan publicist√°ja. 2007-ben viszont m√©g m√°shogy gondolta. Ments√©g√©re sz√≥ljon: akkor m√©g Putyin is m√°shol koszor√ļzott.

‚ÄěTisztelt Eln√∂k √ör! √Čn 2005-ben j√°rtam arrafel√©, √©s √≠rtam ezeket a sorokat egy film √©s egy k√∂nyv elŇĎszavak√©nt. √Čs nem gondoltam, hogy egyszer m√©g leszek olyan b√°tor, hogy v√°rjam √∂nt. Most v√°rom √∂nt. Mert most √∂nnek van igaza. Ez az elsŇĎ √©s a legfontosabb, amit el kell mondanunk‚ÄĚ ‚Äď √≠gy k√∂sz√∂nt√∂tte ny√≠lt level√©ben a Budapestre l√°togat√≥ Putyin eln√∂k√∂t ma Bayer Zsolt a Magyar H√≠rlapban.

2006-ban Putyin m√©g egy m√°sik minisztereln√∂k√∂t l√°togatott meg Budapesten. Gyurcs√°ny Ferencet. Bayer Zsolt 2007-ben m√©g a Magyar Nemzet publicist√°jak√©nt a k√∂vetkezŇĎ sorokkal eml√©kezett meg Gyurcs√°ny oroszpolitik√°j√°r√≥l: ‚ÄěOroszoknak lefek√ľdni energia√ľgyben, Putyint√≥l √°jultan elal√©lni √©s f√©lni: gyurcs√°nys√°g. Ut√≥bb Nyugaton az eg√©szet letagadni, s azt mondani, amit a Nyugat akar hallani (mindezt persze szemrebben√©s n√©lk√ľl): gyurcs√°nys√°g.‚ÄĚ

Advertisement

Bayerr ments√©g√©re sz√≥lhat, hogy maga Gyurcs√°ny is √ļgy gondolja: ez a Putyin m√°r nem az a Putyin. Ezt kicsit bizony√≠tja a fenti k√©p is. Putyin 2006-ban az '56-os eml√©kmŇĪvet koszor√ļzta meg budapesti l√°togat√°s√°n. Az orosz eln√∂k 2015-ben, Orb√°n Viktor vend√©gek√©nt egy olyan eml√©kmŇĪvet fog megkoszor√ļzni, amin '56-ot ellenforradalomnak titul√°lja a felirat. Ez nem az a Putyin, vil√°gos.

De ne álljunk meg a fenti idézetnél, mert a 2007-es Bayer-cikk folytatása talán még tanulságosabb:

Minden reggel szŇĪk√∂lve, vony√≠tva √©bredni, hogy tal√°n egyszer megbukok, √©s elveszik tŇĎlem kedvenc j√°t√©kszeremet, az orsz√°got: gyurcs√°nys√°g.

Hisztérikusan nekirontani minden pillanatban politikai ellenfeleimnek: gyurcsányság.

A politik√°t gyŇĪl√∂lett√©, boz√≥tharcc√° gyal√°zni: gyurcs√°nys√°g.

Erre b√ľszk√©nek lenni: gyurcs√°nys√°g.

Egy elrontott, gyalázatos gyerekkort megtorolni az egész országon: gyurcsányság.

Gombnyom√°sra s√≠rni tudni megfelelŇĎ pillanatokban: gyurcs√°nys√°g.

T√©vedhetetlennek hinni √∂nmagunkat, s beteges cezarom√°ni√°nkat a ‚Äěnemzet szolg√°lat√°nak‚ÄĚ nevezni: gyurcs√°nys√°g.

V√©g√ľl pedig: szekund√°lni √©s nyalni ennek a k√°rt√©kony, beteg embernek: az is gyurcs√°nys√°g.

Advertisement

H√°t √ľdv√∂z√∂lj√ľk √∂n√∂ket gyurcs√°nys√°gorsz√°gban.