Elj√∂tt v√©gre ennek is az ideje: igazat kell adnom Bayer Zsoltnak. A Magyar H√≠rlap publicist√°ja a C√ĖF s√ľmegi erŇĎdemonstr√°ci√≥j√°n sz√≥nokolt csillog√≥ szemŇĪ nyugd√≠jas n√©nik √©s b√°csik elŇĎtt, figyelmeztetve ŇĎket, hogy nincs itt az ideje a b√ľntet√©snek, az √°prilisi tapolcai-ajkai-s√ľmegi idŇĎk√∂zin jelenjenek meg fegyelmezetten √©s h√ļzz√°k be az ikszet a Fidesz-KDNP jel√∂ltj√©nek neve mell√©. A Magyar NemzettŇĎl anno n√©gyszer annyi p√©nz√©rt t√°voz√≥ id√©zethalmoz√≥ ez√ļttal is √∂sszehordott hetet-havat egy√©b t√©m√°kban (√ļtd√≠j, amerikai kitilt√°si botr√°ny), illetve most √©pp J√≥zsef Attila volt a kiv√°lasztott k√∂ltŇĎ, akinek munk√°ss√°g√°t megpr√≥b√°lta √∂sszebayerozni, de a l√©nyeg ez√ļttal m√°sutt volt. Mint mondta, ŇĎ ugyanis nem az√©rt √©rkezett, hogy sikerpropagand√°t folytasson, hanem hogy a hib√°kra ir√°ny√≠tsa r√° a figyelmet.

R√∂vid √ļton kider√ľlt persze, hogy fŇĎk√©nt a FideszbŇĎl n√©mik√©pp ki√°br√°ndult szavaz√≥k hib√°ir√≥l lesz sz√≥, nem mondjuk arr√≥l, ami korm√°nyh√≠vŇĎ szempontb√≥l pedig racion√°lis lett volna, hogy h√°t az√©rt m√©gsem k√©ne a Fidesznek megosztania a t√°bor√°t holmi Nemzet- √©s H√≠rTv-ellenes bojkottokkal.

Nem: Bayer arr√≥l besz√©lt ‚Äď term√©szetesen ez√ļttal is el√©g esztelen, ‚Äěmegkapt√°k a 444-esek, hogy sorra vad√°sszanak le minden korm√°nyp√°rtit"-f√©le felvezet√©ssel -, hogy L√°z√°r J√°nos Rolexe lett a casus belli. ‚ÄěLehet azt mondani, hogyha a L√°z√°rnak Rolexe van, akkor mi m√°rpedig nem megy√ľnk el szavazni", na de vigy√°zni kell, mert akkor visszaj√∂nnek a kommunist√°k ‚Äď nagyj√°b√≥l ez volt Bayer mondand√≥ja, utalva a veszpr√©mi fideszes veres√©gre, √©s ezzel √©rdekes k√©rd√©sre vil√°g√≠tott r√°. Jeles√ľl arra, hogy egyesek szerint a ki√°br√°ndult fideszeseket az √ļn. ‚Äěuriz√°l√°s" (istenem, de ronda sz√≥ is ez) zavarja a legink√°bb.

√ögy voltam mindezzel egy-k√©t h√≥napja, mint egyszeri P√∂rzse S√°ndor a netad√≥-ellenes t√ľntet√©sek ut√°n. Kimennek a r√≥zsadombi gazdagok az iPhone-jaikkal, de a fontos k√©rd√©sek bezzeg nem √©rdeklik √°m ŇĎket ‚Äď valami hasonl√≥t fejtegetett a Barik√°d fŇĎszerkesztŇĎje az √ļjpesti idŇĎk√∂zi elŇĎtti jobbikos kamp√°nyrendezv√©nyen, ezzel egy√©bk√©nt kiv√°l√≥an rezon√°lva bizonyos baloldali-liber√°lis panaszokra is. A t√∂bb t√≠zezres t√ľntet√©sek ut√°n ugyanis hallatszottak ilyenek is: hogy erre persze kimennek a netes porn√≥jukat f√©ltŇĎ k√∂z√©poszt√°lybeliek, bezzeg a szeg√©nys√©g- √©s alapt√∂rv√©ny-ellenes √ļjbalos demonstr√°ci√≥k m√°r nem igaz√°n √©rdeklik a t√∂megeket, pedig h√°t azok az√©rt fontosabb k√©rd√©sek.

Advertisement

Akkor nagyon nem tudtam egyet√©rteni: a netad√≥ nyilv√°nval√≥ m√≥don nem csak valamif√©le kiv√°lts√°gos r√©tegeket √©rintett volna rosszul. A nehezebb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lŇĎk, akiket √©pp ez szak√≠tott volna el az internet-elŇĎfizet√©s lehetŇĎs√©g√©tŇĎl, nyilv√°n rosszabbul j√∂ttek volna ki a dologb√≥l ‚Äď az √∂ntudatos, auton√≥m √©s megfelelŇĎ t√°j√©koz√≥d√°sra k√©pes √°llampolg√°rokat k√≠v√°n√≥ polg√°ri Magyarorsz√°g nagyobb dicsŇĎs√©g√©re, ugye.

Na de ez az ‚Äěuriz√°l√°s"-dolog t√©nyleg huszadrang√ļnak tŇĪnt ‚Äď m√©gis olyannak, ami valami√©rt sokakat elbizonytalan√≠tott. Ezt az √©rz√©st a Magyar Kr√≥nika fŇĎszerkesztŇĎje, Bencsik G√°bor fogalmazta meg a legpontosabban tavaly decemberben: ‚Äěnem ez√©rt ment√ľnk ki a B√©kemenetekre. Nem ez√©rt szervezt√ľnk polg√°ri k√∂r√∂ket. Nem ez√©rt gyŇĎzk√∂dt√ľk a bar√°tainkat. Nem az√©rt √°lltunk ki mellettetek minden f√≥rumon, hogy ti meggazdagodjatok.(‚Ķ) Mi, a magyar v√°laszt√≥k t√∂bbs√©ge tov√°bbra is hisz√ľnk abban, hogy Magyarorsz√°g t√∂rt√©nelmi lehetŇĎs√©g elŇĎtt √°ll: f√©l √©vezred kiszolg√°ltatotts√°g ut√°n v√©gre sikeres, b√©k√©s, √∂ntudatos, erŇĎs orsz√°gg√° v√°lhat. Tov√°bbra is √ļgy gondoljuk, hogy a polg√°ri p√°rtsz√∂vets√©g, Orb√°n Viktor vezet√©s√©vel k√©pes ezt megval√≥s√≠tani. De ti most ezt a hitet mag√°nvagyonra v√°ltj√°tok. Nem az a baj, hogy palira vesztek minket, naiv lelkesedŇĎket. Hanem az, hogy az eg√©sz nagy terv elbukhat a moh√≥s√°gotokon."

Advertisement

Teh√°t: eszerint a Fidesz-KDNP politik√°j√°val nincs sok baj, az ir√°ny helyes, de az√©rt ez az ‚Äěuriz√°l√°s", a gazdagod√°s az√©rt m√©gsem k√©ne. Mert b√°ntja az egyszerŇĪ, lelkes polg√°ri katona szem√©t, az√©rt. Erre √©rkezett most BayertŇĎl az a v√°lasz: ‚Äěkonszolid√°ltuk a gazdas√°got", ezt m√°r a N√©pszabads√°g is elismerte vez√©rcikk√©ben, akkor pedig nehogy m√°r L√°z√°r J√°nos kar√≥r√°ja meg Szijj√°rt√≥ P√©ter h√°za miatt kelljen megs√©rtŇĎdni.

Csak helyeselni tudok: t√©nyleg ne ez legyen m√°r a casus belli. Nehogy m√°r az legyen a fŇĎ probl√©ma, hogy a fideszes vezetŇĎk szem√©rmetlen√ľl mutogatj√°k vagyont√°rgyaikat, hogy Habony √Ārp√°d Guccival par√°d√©zik, meg hogy valaki a kisembert semmibe v√©ve elmegy f√°c√°nokra l√∂v√∂ld√∂zni. Ahhoz a puszt√≠t√°shoz k√©pest ugyanis, amit a Fidesz-KDNP az elm√ļlt √©vekben v√©gzett, ez huszadrang√ļ probl√©ma.

Advertisement

Bayer a gazdas√°g konszolid√°l√°s√°r√≥l besz√©lt ‚Äď mondjuk a T/1-et nem igaz√°n √©rtem, kev√©ss√© hiszem, hogy a neves publicist√°nak t√ļl nagy szerepe lett volna ebben -, hi√°nyc√©lok betart√°s√°r√≥l, felminŇĎs√≠t√©srŇĎl stb. Mindez val√≥ban dics√©retes is, √©s magam sem √©rtettem felt√©tlen√ľl egyet azokkal a hangokkal kor√°bban, melyek az ezen a t√©ren el√©rt eredm√©nyek ingatags√°g√°r√≥l √©s fenntarthatatlans√°g√°r√≥l sz√≥ltak. M√©gis csak ott volt a kor√°bbiakkal szemben felmutathat√≥ eredm√©ny, m√©g ha k√©tes forr√°sb√≥l finansz√≠rozva is.

Na de mindez semmit sem √©r, ha a Fidesz-KDNP korm√°nyz√°sa √ļgy katasztr√≥fa, ahogy van. Sz√©p dolog a k√∂lts√©gvet√©si hi√°nyc√©l tart√°sa, de ek√∂zben sz√©tvert√©k a k√∂zoktat√°st, balt√°val estek neki a felsŇĎoktat√°snak, feld√ļlt√°k a kiskereskedelmet √©s most √©ppen a Quaestor bedŇĎl√©s√©ben √©s sok milli√°rdos k√°r okoz√°s√°ban j√°tszhattak k√©tes szerepet. T√©nyleg az volna Szijj√°rt√≥val a legnagyobb baj, hogy egy hatalmas h√°zzal villog (t√ļl azon, hogy az t√©nyleg fontos k√©rd√©s, t√∂rv√©nyesen szerezte-e), nem pedig a ‚Äěkeleti nyit√°s" botr√°nyos sikertelens√©ge (kev√©s √ľzlet, sok ideol√≥gia), illetve a Quaestor-√ľgyben j√°tszott dicstelen szerep? √Čs nem, nem csak a p√©nzkiment√©srŇĎl van sz√≥, tisztelt Bayer Zsolt, hanem eleve arr√≥l, mi√©rt kellett ilyen helyen tartani azokat a bizonyos k√∂zvagyonokat. T√©nyleg a gazdags√°ggal val√≥ villong√°s lenne a legnagyobb probl√©ma L√°z√°rral, nem pedig az, amit eddig a korm√°ny fontos szereplŇĎjek√©nt mŇĪvelt, net√°n amilyen szerepet az Origo bedŇĎl√©se sor√°n j√°tszhatott? Az agressz√≠v inzultussal kapcsolatba hozott, a Fideszt a frusztr√°lt nyugd√≠jasok kedvenc√©v√© tevŇĎ Habony √Ārp√°dr√≥l nem is besz√©lve. T√©nyleg az a bizonyos t√°ska a legnagyobb probl√©ma vele kapcsolatban.

Advertisement

De nem vagyok benne biztos, hogy mindez annyira √°ltal√°nos elgondol√°s lenne ‚Äď a megl√©t√©t azonban k√°r lenne tagadni. Nem v√©letlen√ľl hozta fel ez√ļttal Bayer Zsolt sem. Rendk√≠v√ľl neh√©z megj√≥solni, mikor j√∂n el az a pont, amikor az embereknek eleg√ľk lesz, illetve hogy mi is lesz v√©g√ľl a casus belli. De csak az√©rt t√©nyleg nem √©rdemes otthon maradni, mert L√°z√°r J√°nos Rolex-√≥r√°kat gyŇĪjt, nem pedig M√°rai-k√∂teteket. A polg√°ri Magyarorsz√°gr√≥l √©s az √∂ntudatos, olvasott √©s t√°j√©kozott polg√°rokr√≥l sz√≥l√≥ √°ll√≠t√°sok ugyanis jelenleg t√©nyleg nem mondhat√≥ak t√∂bbnek politikai term√©kn√©l ‚Äď ak√°r K√∂v√©r, ak√°r Orb√°n sz√°j√°b√≥l hangzanak el ezek. Ez L√°z√°r J√°nos √©s Rog√°n Antal korm√°nya, a tan√°csok Habony √Ārp√°dt√≥l val√≥k ‚Äď k√°r b√°rmif√©le k√∂d√∂s v√≠zi√≥t is szŇĎni arr√≥l, hogy egy Fontos, Nagy TervrŇĎl van itt sz√≥ v√©gsŇĎ soron. Paternalizmus van √©s demag√≥gia, egyik napr√≥l a m√°sikra megtagadott √ļjs√°g√≠r√≥kkal (bajt√°rsiass√°g, ugye, kedves G. Fodor G√°bor), tot√°l √©rtelmetlen√ľl t√∂nkretett √©jjel-nappalikkal, hamis √©rvekkel bevezetett vas√°rnapi z√°rva tart√°ssal, neh√©z helyzetbe hozott tan√°rokkal, iskolaigazgat√≥kkal, egyetemist√°kkal √©s v√°llalkoz√≥kkal stb stb.

Ezek mindegyike k√ľl√∂n-k√ľl√∂n el√©gs√©ges ok arra, hogy valakinek v√©gleg elege legyen ebbŇĎl a korm√°nyb√≥l, √©s valamif√©le alternat√≠v√°t tartson sz√ľks√©gesnek. (Persze, nem olyat, ami csak m√©g nagyobb nemzetk√∂zi elszigetelts√©get √©s m√©g nagyobb k√°oszt hozna.) Mindezt nem √©n mondom, nem is √©n szenvedem el: Fidesz-szimpatiz√°ns tan√°rok √©s igazgat√≥k, a korm√°nnyal szemben nem felt√©tlen√ľl ellens√©ges √ľzletvezetŇĎk, p√©nzt√°rosok, kisv√°llalkoz√≥k √°ll√≠tj√°k. √Čpp itt az ideje, hogy ne csak akkor legyen nek√ľnk is eleg√ľnk, amikor egy int√©zked√©s minket is h√°tr√°nyosan √©rint. √Čs fŇĎleg ne akkor, amikor csak b√°ntja a szem√ľnket L√°z√°r kar√≥r√°ja. Amiatt t√©nyleg nem √©rdemes otthon maradni.