je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Így kattant bele Orbán a kitiltási ügybe

A miniszterelnök tegnapi nyilatkozatában leváltással fenyegette meg Vida Ildikó NAV-elnököt. Nem azért, mert mondjuk egy parlamenti bizottság kivizsgálta volna a NAV körüli, gyanúra okot adó ügyeket, és mondjuk visszaélésekre, vagy mulasztásokra talált bizonyítékot. Nem is azért, mert több ezren tüntettek Vida leváltásáért korábban. Nem azért, mert az elmúlt hónapok eseményei nyomán végleg megrendült volna az emberek bizalma a NAV egyébként is kétes tisztességességében.

Advertisement

Nem. Orbán Viktor azért fenyegette meg leváltással Vida Ildikót, mert az egyelőre nem perelte be André Goodfriendet, az amerikai nagykövetség ügyvivőjét. Hoppá. Arra is felszólította a miniszterelnök Goodfriendet, hogy „álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít". Emlékeztetőül: Vida Ildikót elnöki rendelettel tiltották ki az USA-ból korrupció gyanúja miatt, minden további bizonyíték bemutatása nélkül. Az ügy nyomán bekövetkező diplomáciai huzavona nyomán Orbán kormánya végleg elszigetelődött. Eddig is látható volt, mostanra pedig teljesen egyértelmű, hogy a kormány teljesen beleáll az ügybe: miközben a külföld felé igyekszik azt kommunikálni, hogy nem Putyin csatlósa, befelé mind a kormánypárti sajtóban, mind a kommunikáció szintjén megy a kádárízű „imperializmus elleni harc" folytatása.

Advertisement

Mindig meg kell jegyezni, hogy teljesen tiszta: az amerikaiak nem véletlenül most kezdtek itt ilyen mindenféle kitiltásokba meg egyebekbe. Nem vagyunk hülyék. Közép-Európa újra fontos, Washingtonnak újra fontos, hogy lojális NATO-szövetségesekkel vegyék körbe az orosz érdekszférát. A cseh, szlovák és román kormányellenes tüntetések mögé így könnyű belátni az amerikai közreműködést, de efelett érzett örömükben a kormánypárti kommentátorok elfelejtik, hogy az ilyen tüntetésekre alapvetően azért mennek az emberek, mert elegük van az aljas, korrupt hazug politikusaikból és aljas, hazug, korrupt mentegetőikből.

Vegyük akkor végig, hogyan csavarodott bele teljesen a kormány és Orbán Viktor a kitiltási ügybe, amit - mint látni fogjuk - a kormány- és kormányközeli kommunikáció változtatott igazából komoly üggyé a publikum előtt.

Advertisement
 1. Az amerikaiak szép csendben kitiltottak korrupció miatt hat embert, köztük Vida Ildikót mindenféle egyéb magyarázat nélkül, valamikor az önkormányzati választások után. Erről az érintetteken és a kormányon kívül senkit sem tájékoztattak, és még így is megvárták vele a választási szezon végét. Persze semmi sem bizonyítja, hogy idővel nem szivárogtattak volna az ellenzéki sajtónak, de erre sem szükségük, sem idejük nem volt.
 2. Ugyanis a kormányközeli, Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság október 17-én, utólag teljesen érthetetlen módon kihozott egy cikket az ügyről: eldobták a kézigránátot, aztán elkezdtek felé futni. Ebben a cikkben azt állították, hogy az USA azért tiltott ki NAV-tisztviselőket, mert azok amerikai cégeket vizsgáltak korrupció miatt.
 3. Erre reagálva André Goodfriend, az amerikai nagykövetség addig ismeretlen ügyvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy iszonyatos nagy kamu a sztori: valóban kitiltottak hat hivatalos személyt az USA-ból, de egészen pontosan inkább azért, mert őket tartják korruptnak.
 4. Következett a kutyakomédia, melyben a kormány minden szereplője azt állította, hogy fogalma nincs, ki a hat kitiltott. Goodfriend fokozatosan fedte fel a lapjait, miközben - hogy a hasonlatnál maradjunk - a kormány állandóan lapot húzott tizenkilencre. Minden szarral megvádoltak mindenkit, nemzetközi támadásról, nemtelen amerikai viselkedésről, bizonyítékok hiányáról üvöltöztek. Goodfriend meg - iszonyatos nagy troll ez az ember - csak arról beszélt, hogy a kormány pontosan tudja, milyen ügyekről van szó.
 5. Orbánék eközben kifelé finoman elfordultak az orosz orientációtól: lassan újraindul a gázszállítás Ukrajnába (amit véletlenül épp azután állítottak le, hogy itt járt a Gazprom-vezér); Orbán kétszer is kiment Dél-Németországba utolsó igazi haverjaival, a CDU-val partizni, hogy ott elmondja: sosem akart ő illiberális demokráciát; aztán még arra is futotta, hogy sebtiben kiküldjön egy alakulatot egy balti NATO-hadgyakorlatra, majd ő is hívatlanul kiutazzon Litvániába.
 6. A kezdeti bénultság után viszont beindult a Kádár-korra emlékeztető USA-ellenes propaganda: a kormánypárti sajtó, de még politikusok is tényként kezelték, hogy Goodfriend CIA-ügynök, és hogy a kormányellenes tüntetéseket is az amerikai ügynökség szervezi. A Magyar Hírlap-MNO-Hír TV-Echo tengely teljesen ráfordult erre a nyugatellenes szövegre, de végül nem szerveztek Békamenetet a nagykövetség elé. Egyelőre, legalábbis.
 7. Vida Ildikó közben jól beégette magát a nagykövetség előtt.
 8. John McCain szenátor egyértelmű túlzással neofasisztának nevezte Orbánt az amerikai szenátusban. Nem a magyarokat, meg a magyar népet ostorozta, hanem a kormányt.
 9. Orbán Viktor bejelentette, hogy Vida Ildikó rágalmazásért be fogja perelni Goodfriendet.
 10. Vida Ildikó nem perelte be Goodfriendet.
 11. Orbán a parlamentben fenyegette Vidát, hogy ha nem perli be Goodfriendet, akkor leváltja.
Advertisement

Itt tartunk most. Az ügy során az általában tömegek megvezetésében ügyes kormánykommunikáció ügyetlenül kapkod, kettősbeszél és vádaskodik. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kormány nemzetközi reputációja romokban hever és hogy a keleti nyitás levezénylésére berednezett Külügyminisztérium, élén Szijjártóval teljesen alkalmatlan a válság kezelésére. A 2007-ben nyugatosságra buzdító Orbán Viktor pedig egy újabb frontot nyitott az évek óta tartó szabadságharcában, egy olyan ellenfél ellen, amelyik mind ügyeskedésben, mind nemzeti érdekei érvényesítésében tapasztaltabb, mint ő. A kérdés az, hogy a luxusjobboldal gazdagodási botrányai közepette meddig lesz tartható az olvadó belső támogatottság.

Share This Story

Get our newsletter