A minisztereln√∂k tegnapi nyilatkozat√°ban lev√°lt√°ssal fenyegette meg Vida Ildik√≥ NAV-eln√∂k√∂t. Nem az√©rt, mert mondjuk egy parlamenti bizotts√°g kivizsg√°lta volna a NAV k√∂r√ľli, gyan√ļra okot ad√≥ √ľgyeket, √©s mondjuk vissza√©l√©sekre, vagy mulaszt√°sokra tal√°lt bizony√≠t√©kot. Nem is az√©rt, mert t√∂bb ezren t√ľntettek Vida lev√°lt√°s√°√©rt kor√°bban. Nem az√©rt, mert az elm√ļlt h√≥napok esem√©nyei nyom√°n v√©gleg megrend√ľlt volna az emberek bizalma a NAV egy√©bk√©nt is k√©tes tisztess√©gess√©g√©ben.

Nem. Orb√°n Viktor az√©rt fenyegette meg lev√°lt√°ssal Vida Ildik√≥t, mert az egyelŇĎre nem perelte be Andr√© Goodfriendet, az amerikai nagyk√∂vets√©g √ľgyvivŇĎj√©t. Hopp√°. Arra is felsz√≥l√≠totta a minisztereln√∂k Goodfriendet, hogy ‚Äě√°lljon ki, legyen f√©rfi, √©s v√°llalja, amit √°ll√≠t". Eml√©keztetŇĎ√ľl: Vida Ildik√≥t eln√∂ki rendelettel tiltott√°k ki az USA-b√≥l korrupci√≥ gyan√ļja miatt, minden tov√°bbi bizony√≠t√©k bemutat√°sa n√©lk√ľl. Az √ľgy nyom√°n bek√∂vetkezŇĎ diplom√°ciai huzavona nyom√°n Orb√°n korm√°nya v√©gleg elszigetelŇĎd√∂tt. Eddig is l√°that√≥ volt, mostanra pedig teljesen egy√©rtelmŇĪ, hogy a korm√°ny teljesen bele√°ll az √ľgybe: mik√∂zben a k√ľlf√∂ld fel√© igyekszik azt kommunik√°lni, hogy nem Putyin csatl√≥sa, befel√© mind a korm√°nyp√°rti sajt√≥ban, mind a kommunik√°ci√≥ szintj√©n megy a k√°d√°r√≠zŇĪ ‚Äěimperializmus elleni harc" folytat√°sa.

Mindig meg kell jegyezni, hogy teljesen tiszta: az amerikaiak nem v√©letlen√ľl most kezdtek itt ilyen mindenf√©le kitilt√°sokba meg egyebekbe. Nem vagyunk h√ľly√©k. K√∂z√©p-Eur√≥pa √ļjra fontos, Washingtonnak √ļjra fontos, hogy loj√°lis NATO-sz√∂vets√©gesekkel vegy√©k k√∂rbe az orosz √©rdekszf√©r√°t. A cseh, szlov√°k √©s rom√°n korm√°nyellenes t√ľntet√©sek m√∂g√© √≠gy k√∂nnyŇĪ bel√°tni az amerikai k√∂zremŇĪk√∂d√©st, de efelett √©rzett √∂r√∂m√ľkben a korm√°nyp√°rti komment√°torok elfelejtik, hogy az ilyen t√ľntet√©sekre alapvetŇĎen az√©rt mennek az emberek, mert eleg√ľk van az aljas, korrupt hazug politikusaikb√≥l √©s aljas, hazug, korrupt mentegetŇĎikbŇĎl.

Advertisement

Vegy√ľk akkor v√©gig, hogyan csavarodott bele teljesen a korm√°ny √©s Orb√°n Viktor a kitilt√°si √ľgybe, amit - mint l√°tni fogjuk - a korm√°ny- √©s korm√°nyk√∂zeli kommunik√°ci√≥ v√°ltoztatott igaz√°b√≥l komoly √ľggy√© a publikum elŇĎtt.

 1. Az amerikaiak sz√©p csendben kitiltottak korrupci√≥ miatt hat embert, k√∂zt√ľk Vida Ildik√≥t mindenf√©le egy√©b magyar√°zat n√©lk√ľl, valamikor az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok ut√°n. ErrŇĎl az √©rintetteken √©s a korm√°nyon k√≠v√ľl senkit sem t√°j√©koztattak, √©s m√©g √≠gy is megv√°rt√°k vele a v√°laszt√°si szezon v√©g√©t. Persze semmi sem bizony√≠tja, hogy idŇĎvel nem sziv√°rogtattak volna az ellenz√©ki sajt√≥nak, de erre sem sz√ľks√©g√ľk, sem idej√ľk nem volt.
 2. Ugyanis a korm√°nyk√∂zeli, Sz√°zadv√©g tulajdon√°ban l√©vŇĎ Napi Gazdas√°g okt√≥ber 17-√©n, ut√≥lag teljesen √©rthetetlen m√≥don kihozott egy cikket az √ľgyrŇĎl: eldobt√°k a k√©zigr√°n√°tot, azt√°n elkezdtek fel√© futni. Ebben a cikkben azt √°ll√≠tott√°k, hogy az USA az√©rt tiltott ki NAV-tisztviselŇĎket, mert azok amerikai c√©geket vizsg√°ltak korrupci√≥ miatt.
 3. Erre reag√°lva Andr√© Goodfriend, az amerikai nagyk√∂vets√©g addig ismeretlen √ľgyvivŇĎje sajt√≥t√°j√©koztat√≥n elmondta, hogy iszonyatos nagy kamu a sztori: val√≥ban kitiltottak hat hivatalos szem√©lyt az USA-b√≥l, de eg√©szen pontosan ink√°bb az√©rt, mert ŇĎket tartj√°k korruptnak.
 4. K√∂vetkezett a kutyakom√©dia, melyben a korm√°ny minden szereplŇĎje azt √°ll√≠totta, hogy fogalma nincs, ki a hat kitiltott. Goodfriend fokozatosan fedte fel a lapjait, mik√∂zben - hogy a hasonlatn√°l maradjunk - a korm√°ny √°lland√≥an lapot h√ļzott tizenkilencre. Minden szarral megv√°doltak mindenkit, nemzetk√∂zi t√°mad√°sr√≥l, nemtelen amerikai viselked√©srŇĎl, bizony√≠t√©kok hi√°ny√°r√≥l √ľv√∂lt√∂ztek. Goodfriend meg - iszonyatos nagy troll ez az ember - csak arr√≥l besz√©lt, hogy a korm√°ny pontosan tudja, milyen √ľgyekrŇĎl van sz√≥.
 5. Orb√°n√©k ek√∂zben kifel√© finoman elfordultak az orosz orient√°ci√≥t√≥l: lassan √ļjraindul a g√°zsz√°ll√≠t√°s Ukrajn√°ba (amit v√©letlen√ľl √©pp azut√°n √°ll√≠tottak le, hogy itt j√°rt a Gazprom-vez√©r); Orb√°n k√©tszer is kiment D√©l-N√©metorsz√°gba utols√≥ igazi haverjaival, a CDU-val partizni, hogy ott elmondja: sosem akart ŇĎ illiber√°lis demokr√°ci√°t; azt√°n m√©g arra is futotta, hogy sebtiben kik√ľldj√∂n egy alakulatot egy balti NATO-hadgyakorlatra, majd ŇĎ is h√≠vatlanul kiutazzon Litv√°ni√°ba.
 6. A kezdeti b√©nults√°g ut√°n viszont beindult a K√°d√°r-korra eml√©keztetŇĎ USA-ellenes propaganda: a korm√°nyp√°rti sajt√≥, de m√©g politikusok is t√©nyk√©nt kezelt√©k, hogy Goodfriend CIA-√ľgyn√∂k, √©s hogy a korm√°nyellenes t√ľntet√©seket is az amerikai √ľgyn√∂ks√©g szervezi. A Magyar H√≠rlap-MNO-H√≠r TV-Echo tengely teljesen r√°fordult erre a nyugatellenes sz√∂vegre, de v√©g√ľl nem szerveztek B√©kamenetet a nagyk√∂vets√©g el√©. EgyelŇĎre, legal√°bbis.
 7. Vida Ildik√≥ k√∂zben j√≥l be√©gette mag√°t a nagyk√∂vets√©g elŇĎtt.
 8. John McCain szen√°tor egy√©rtelmŇĪ t√ļlz√°ssal neofasiszt√°nak nevezte Orb√°nt az amerikai szen√°tusban. Nem a magyarokat, meg a magyar n√©pet ostorozta, hanem a korm√°nyt.
 9. Orbán Viktor bejelentette, hogy Vida Ildikó rágalmazásért be fogja perelni Goodfriendet.
 10. Vida Ildikó nem perelte be Goodfriendet.
 11. Orb√°n a parlamentben fenyegette Vid√°t, hogy ha nem perli be Goodfriendet, akkor lev√°ltja.

Advertisement

Itt tartunk most. Az √ľgy sor√°n az √°ltal√°ban t√∂megek megvezet√©s√©ben √ľgyes korm√°nykommunik√°ci√≥ √ľgyetlen√ľl kapkod, kettŇĎsbesz√©l √©s v√°daskodik. Teljesen nyilv√°nval√≥, hogy a korm√°ny nemzetk√∂zi reput√°ci√≥ja romokban hever √©s hogy a keleti nyit√°s levez√©nyl√©s√©re berednezett K√ľl√ľgyminiszt√©rium, √©l√©n Szijj√°rt√≥val teljesen alkalmatlan a v√°ls√°g kezel√©s√©re. A 2007-ben nyugatoss√°gra buzd√≠t√≥ Orb√°n Viktor pedig egy √ļjabb frontot nyitott az √©vek √≥ta tart√≥ szabads√°gharc√°ban, egy olyan ellenf√©l ellen, amelyik mind √ľgyesked√©sben, mind nemzeti √©rdekei √©rv√©nyes√≠t√©s√©ben tapasztaltabb, mint ŇĎ. A k√©rd√©s az, hogy a luxusjobboldal gazdagod√°si botr√°nyai k√∂zepette meddig lesz tarthat√≥ az olvad√≥ belsŇĎ t√°mogatotts√°g.