je suis Charlie

Így néz ki Tokaj-Hegyalja a levegőből

Hülyén néztél eddig, ha azt hallottad, hogy egy bor termőhelye az Úrágya-, a Szent Tamás- vagy a Palota-dűlő? Ha tokaji bort isztok, mindig csak dűlőkről van szó, de nem látsz túl a címke tipográfiáján? A térképen még csak-csak megtalálod a dűlőket, de a Google Street View nem mutat róluk semmit? Van egy jó hírünk: a légifelvételek igen!

Fenti képen a tokaji Nagyszőlő- és Hétszőlő-dűlők vannak, rögtön alattuk a tokaji vasútállomás, a mellette lévő Szerelmi-pincesor és a szőlő közepén, a hegy alján az új stílusú tokaji aszúk egyik élharcosának számító Hétszőlő-birtok központja. Ezen a lentin a Kopasz-hegy lábánál fekvő tarcali bányató, a hétvégi kirándulások nagy kedvence, és alatta maga Tarcal település, a tokaji szárazbor-forradalom kiindulópontja látható:

Advertisement

Tarcal központja. A főút mellett rögtön a kép jobboldalán az ötcsillagos Andrássy Kúria és a borvidék egyik legelső progresszív pincészete, a Királyudvar épülete:

Ez a Disznókő jó nagy szőlőterülete, benne a szőlőfeldolgozóval, és a borvidék központjával, a Sárga Borházzal meg persze a 37-es úttal. A kép közepén lévő kilátótól jobbra található a legendás Kapi-dűlő, ahonnan az egyik legjobb tokaji aszú származik:

Advertisement

Nyugat felé haladva Mád a következő település. Mádot Szepsy István és a Mádi Kör emeli évjáratról évjáratra, dűlőszelektált furmintról parcellaszelektált furmintra egyre magasabb szintekre úgy minőségben, mint spiritualitásban:

Advertisement

A kép baloldalán a mádi Birsalmás-, Holdvölgy-, Úrágya- és Urbán-dűlők találhatóak végig a falu templomáig, míg jobboldalt a Nyulászó szőlőit látni.

Advertisement

Továbbmegyünk Mádról Tállya felé, az úton ilyesmiket látunk az autó ablakából kihajolva. Vagyis ilyet biztos nem, mert ezt egy helikopterről fényképezték:

Advertisement

Két falu is van, el ne tévedjünk! Elöl Rátka, hátul Tállya, köztük a tállyai elkerülő út, amit egyébként a tállyai kőbánya miatti hatalmas teherautó-forgalom miatt épített - na vajon ki? A település útjait teljesen legyaluló bánya? Dehogyis! A tállyai önkormányzat! Rátkán van egyébként Árvay János pincészete, aki az elsők között foglalkozott Tokaj-Hegyalján sauvignon blanc-nal vagy chardonnay-vel a furmint és hárslevelű mellett.

Advertisement

Ez pedig Tállya, mögtte jobbról balra a Nyergesek-, a Sasalja-, a Palota-, a Remete- és a Galyagas-dűlőkkel. Ha megkóstolnád az innen származó bort, azt borboltban biztos nem fogod tudni beszerezni, viszont ha elmész a Homoky Pincészethez vagy a Vineum Borházhoz, biztos szívesen adnak neked egy-egy palackot a tállyai dűlők boraiból.

Advertisement

És végül a tállyai bányaút. Tőle balra kezdődnek az I. osztályú tállyai dűlők:

Advertisement

A felvételeket a Szerencsi Hírek újságírója, Serfőző László oldalán találtuk.

Share This Story