je suis Charlie

Tegnap hirdettünk egy rapid Nemzeti Konzultációt a Bevásárlásról. Ugyan azt ígértük, hogy péntekig várjuk a válaszokat, de természetesen hazudtunk és ma délután lezártuk a felmérést. Ilyen ez az ország. Íme tehát: a konzultáció eredményei.

Advertisement

Nézzük meg először, hogy ki válaszolt. A felmérést a saját Facebook-oldalamon osztottam meg először, aztán az Alternatíván, amire linkelt a Cink és a Mandiner. A válaszadók zöme (85%) a 19-40 év közötti korosztályból került ki, részletesebben: a 18-30 közötti korosztály a válaszadók 51, míg a 31-40 közötti korosztály a 34 százalékát adta. A fennmaradó korcsoportok felfelé csökkenő mértékben vették ki a részüket a válaszadásból.

A válaszok döntő többsége a fővárosból érkezett (76%), ami rögtön elárulja, hogy az Alternatíva is csak egy ugyanolyan körúton belüli szennyblog, mint a többi. Megyeszékhelyről is válaszoltak páran (11%), a fennmaradó százalékok nagyjából egyenlően oszlottak meg a falvak és a kisebb-nagyobb városok között.

A fentiekből is látszik, hogy a felmérésünk kicsit sem reprezentatív, de talán egy fokkal mégis relevánsabb, mint a KDNP véleménye. Rájuk ugyanis évek óta nem tudjuk, hogy hányan szavaznának, ha önállóan indulnának el a választáson. Mindegy. Lássuk az eredményeket!

Első kérdésünk az volt, hogy hol szerettek, szeretnek Önök vásárolni. Több válaszlehetőségre is lehetett kattintani, szóval nem kellett végső döntést hozni Spar és Aldi, CBA és Coop között.

Advertisement

Itt van a Top 5:

  1. Spar (62%)
  2. Tesco (49%)
  3. piac (46%)
  4. Aldi (45%)
  5. Lidl (43%)

Most már azért lassan jönnie kéne a CBA-nak, nem? Hát nem. A CBA a nyolcadik helyen végzett, de játsszunk tisztán: az "egy helyi kisboltban" opció előzte meg például, ami azért elég trükkös. Mondjuk az Auchan is előtte végzett, de nekik meg nem nagyon kiterjedt a hálózatuk. A CBA után Penny Market, a "más" opció, a Reál és a Coop következik, ebben a sorrendben.

Advertisement

Második kérdésünk az volt, hogy miért a jelölt helyeken szeret vásárolni a kedves állampolgár. A nekünk adott válaszokból úgy tűnik, hogy leginkább a jó választék a fontos (81%), másodsorban az alacsony árak (61%). A bolt közelsége csak a válaszadók felének számít, míg a jó kiszolgálás mindössze 37 százaléknak fontos.

Harmadik kérdésünk az volt, hogy kell-e a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat negatívan diszkriminálni a magyar láncokkal szemben. A válaszadók 9 százaléka gondolta úgy, hogy igenis, ez egy jó policy, míg 91 százalék inkább nem hozná különböző módszerekkel helyzetbe a magyar cégeket. Negyedik kérdésünk a vasárnapi zárva tartásra vonatkozott. A kereszténydemokrata javaslatot a válaszadók 88 százaléka ellenezte.

Share This Story

Get our newsletter