Rohadt nagy bajok vannak a magyar k√∂z- √©s politikai √©letben, √©s kiv√©telesen nem arra gondolok, hogy mennyire undor√≠t√≥ az Orb√°n-korm√°ny, hanem arra, hogy mennyire r√∂hejesen k√∂z√©pszerŇĪ annak az ellenz√©ke.

R√∂gt√∂n a legelej√©n ess√ľnk t√ļl a teljesen nyilv√°nval√≥n, hogy ut√°na a lehetŇĎ legkevesebbet kelljen ezzel foglalkozni. 2014 v√©g√©n mindenki (√≠gy e sorok szerzŇĎje is), aki Gyurcs√°ny Ferenccel foglalkozik, minimum perverz. Komolyan nem vagyok k√©pes (hajland√≥?) felfogni azt a logik√°t, ami embereket arra √∂szt√∂n√∂z, hogy Gyurcs√°ny Ferencre vagy a p√°rtj√°ra √©rdemben reag√°ljanak, vel√ľk sz√≥ba √°lljanak. Ki a faszom az a Gyurcs√°ny Ferenc? Mi√©rt √©rdekes ma nek√ľnk Magyarorsz√°gon? (Ez ut√≥bbira tal√°n tudom a v√°laszt. Kurv√°ra nem √©rdekes. Gyurcs√°nyn√°l kev√©s unalmasabb √©s √©rdektelenebb t√©ma van a magyar politik√°ban).

Ha ezt az alapvet√©st elfogadtuk, akkor ut√°na nem neh√©z r√°j√∂nn√ľnk arra, hogy tulajdonk√©ppen a teljes ellenz√©k idei szellemi teljes√≠tm√©nye √©rtelmezhetetlen. Lehetne itt hosszasan elm√©lkedni arr√≥l, hogy az LMP hogyan lett √∂nmaga par√≥di√°ja (m√©g p√°r √©ve √©s globkrit p√°rtb√≥l t√∂k√©letes kommunist√°k lesznek), vagy arr√≥l, hogy hogyan siker√ľlt m√©g a sz√°rsz√≥i sz√≠nvonaln√°l is m√©lyebbre s√ľllyedni Falussal, vagy a rasszista demokrat√°kr√≥l, vagy a Liber√°lisok v√°ratlan felbukkan√°s√°r√≥l, de igaz√°b√≥l ugyan√ļgy f√∂l√∂sleges, mint minden Gyurcs√°nyra pazarolt perc.

Ha mindezek ut√°n azt hinn√©nk, hogy legal√°bb az "utcai ellenz√©k" (takarjon ez a kifejez√©s b√°rmit is) √©letk√©pes, akkor rohadtul t√©vedn√©nk. Szeretn√©m megtudni, hogy ki a t√∂k√∂m tal√°lta azt ki, hogy egy kem√©ny slammel Orb√°n Viktort el lehet zavarni? Vagy ki szerint izgalmas egy k√∂vethetetlen sz√≥noklat a magyar ad√≥rendszerrŇĎl? (Egy√°ltal√°n, mi√©rt hiszi b√°rki is, hogy az ad√≥z√°ssal az olcs√≥ demag√≥gi√°n t√ļl b√°rhogy is lehet hatni az emberekre?)

Advertisement

Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy az √∂sszcivil t√°rsadalom v√°lasza Orb√°n korm√°nyz√°s√°ra v√©g√ľl mi lett? Egy √ļj k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥!

Kurva j√≥ lesz, amikor majd k√©t slam √©s h√°rom ordib√°l√≥ kommunista k√∂z√∂tt egy besz√©dhib√°s hivatalnok bejelenti p√°rezer ember elŇĎtt. Igen, ettŇĎl tuti alapjaiban inog majd meg az Orb√°n-korm√°ny. A demokr√°cia nevŇĪ j√°t√©kot p√°rtok j√°tssz√°k, sz√©p dolog elind√≠tani az √∂tvenedik mozgalmat √©s l√©trehozni m√©g egy Facebook-oldalt (majdnem azt √≠rtam, megalap√≠tani, de az tal√°n t√ļlz√°s lenne), de ezek nem indulnak v√°laszt√°sokon, sŇĎt ami azt illeti: a lakoss√°g t√∂red√©k√©hez √©rnek el. Persze ha a c√©l egy SZDSZ-nyi k√∂r t√°mogat√°s√°nak megszerz√©se, akkor a dolog teljesen ok√©, csak erre ott van az MLP, az LMP, a DK √©s az Egy√ľtt-PM.

Advertisement

Nem arr√≥l van sz√≥, hogy a civilek √°ltal felvetett probl√©m√°k ne l√©tezn√©nek (sŇĎt, sokszor sokkal komolyabb probl√©m√°kra ir√°ny√≠tj√°k r√° a figyelmet, mint a parlamentben √ľlŇĎ p√°rtok), sokkal ink√°bb arr√≥l, hogy egy-egy k√∂rt/csoportot/port√°lt/szem√©lyt (mint p√©ld√°ul az √Ātl√°tsz√≥) lesz√°m√≠tva ezek a civilek √©rdemben nem csin√°lnak semmit, csak egy rosszul hangos√≠tott rendezv√©nyen felmondj√°k az aktu√°lis k√∂zhelyeket, esetleg kif√ľggesztenek egy molin√≥t √©s azt√°n k√∂rbeturn√©zz√°k a teljes baloldali sajt√≥t. Sz√©p √©s meghat√≥ a sz√°zadik besz√©d egy k√∂z√©piskolai tan√°rt√≥l, vagy egy di√°kmozgalm√°rt√≥l, csak sajnos ezekbŇĎl semmilyen pozit√≠v √ľzenet, semmilyen k√©zzelfoghat√≥ koncepci√≥ nem rajzol√≥dik ki.

Még egyszer leírom, a demokráciát pártok játsszák.

A p√°rtoknak (j√≥ esetben) programjuk van. T√©ny, hogy a Fidesz megcsin√°lta a k√©tharmadot b√°rmi program n√©lk√ľl, de csak az√©rt, mert nekik siker√ľlt, ne akarjunk az ŇĎ szellemi szintj√ľkre s√ľllyedni. (N.b. kor√°bban magam is √≠rtam arr√≥l, hogy ezek a t√ľntet√©sek √©s mozgalmak nem haszontalanok, hiszen hozz√°j√°rulhatnak ahhoz, hogy a v√°laszt√≥k politikailag tudatosabbak √©s akt√≠vabbak legyen, azonban mindennek csak akkor lesz igaz√°n √©rtelme, ha l√©tezik olyan val√≥s alternat√≠va, ami miatt meg√©ri akt√≠vnak lenni.)

Advertisement

√ögy n√©z ki, hogy 2015-ben a magyar politika azon szeglete, amit nem Fidesznek h√≠vnak tov√°bbra is √∂nmagukra √©s a vil√°gra √©rdemben reflekt√°lni k√©ptelen, a k√∂z√∂ns√©g (√©s ezzel egy√ľtt a k√∂z√∂ss√©g) ig√©nyeit felm√©rni nem tud√≥ vagy nem akar√≥, kisebb-nagyobb √©rdekcsoportok folyamatos vet√©lked√©se lesz. Hogy ebbŇĎl ki tud-e nŇĎni valami olyasmi, amire 2018-ben √©rdemes szavazni, azt nem tudom, de ha a helyzet addig nem v√°ltozik, akkor eg√©sz biztosan arra a p√°rtra fogok szavazni, amelyik meg√≠g√©ri, hogy az adventi v√°s√°rnak cs√ļfolt turistacsapd√°kat v√©gre elt√ľnteti a fŇĎv√°ros k√∂ztereirŇĎl.