Az internet megad√≥ztat√°s√°nak ‚Äď fŇĎleg ebben a jelenleg ismert form√°j√°ban ‚Äď semmi √©rtelme nincsen. 2014-ben pont hogy azt k√©ne elŇĎseg√≠teni, hogy minden h√°ztart√°s min√©l egyszerŇĪbben juthasson internethez ‚Äď ahogy azt a magyar korm√°ny 2018-re v√°llalta is. Finnorsz√°gban p√©ld√°ul 2010 √≥ta t√∂rv√©ny mondja ki, hogy minden √°llampolg√°rnak alanyi jogon j√°r a sz√©less√°v√ļ internet. Megkezdett gigab√°jtonk√©nt 150 forint? Ez m√©g akkor is nevets√©ges, ha t√©nyleg lesz plafon. Arr√≥l pedig ne is besz√©lj√ľnk, hogy a Fidesz j√≥l szembek√∂pte 2008-as √∂nmag√°t, csak a szok√°sos m√≥don. N√©zz√ľk r√∂viden, mi √°llhat a dolog m√∂g√∂tt.

1. A korm√°ny t√©nyleg be akarja vezetni ezt a kontraprodukt√≠v ad√≥t, √©s t√©nyleg ilyen form√°ban. A korm√°nynak p√©nzre van sz√ľks√©ge, k√ľl√∂nad√≥t m√©g az internetekre lehet kivetni, kivetik. Ha felt√©telezz√ľk, hogy a korm√°ny √©s az NGM emberei t√∂k h√ľly√©k √©s rosszat akarnak az orsz√°gnak, akkor ak√°r el is hihetj√ľk ezt. Az ad√≥ indokl√°sa tot√°lis f√©lrebesz√©l√©s egy√©bk√©nt, id√©zem:

az√©rt ad√≥ztatj√°k meg az internetet, mert az azon folytatott kommunik√°ci√≥ teret nyert a hagyom√°nyos telefonos ‚Äď ide√©rtve az smst is ‚Äď kommunik√°ci√≥hoz k√©pest.

2. A korm√°ny t√©nyleg be akarja vezetni ezt a kontraprodukt√≠v ad√≥t, de nem ilyen form√°ban, most csak puh√≠tja a k√∂z√∂ns√©get. Ez egy szok√°sos taktika a Fidesz r√©sz√©rŇĎl. Most 150 forintr√≥l van sz√≥, ami a v√©g√©n 30 forintra szel√≠d√ľl, ami m√©g √≠gy is k√©tszerese lesz a tervezett ad√≥nak.

3. A korm√°ny el szeretn√© terelni a figyelmet az amerikai kitilt√°si botr√°nyr√≥l. Teljesen √©rthetŇĎ, hogy el szeretn√© terelni, mert nagyon k√≠nos √©s egyelŇĎre nem tud vele mit kezdeni a kommunik√°ci√≥. Egyr√©szt egy√©rtelmŇĪv√© teszi, mennyire tartja komoly partnernek a korm√°nyt az USA, m√°sr√©szt arra is felh√≠vja a figyelmet, hogy a korm√°ny k√∂rny√©k√©n komoly korrupci√≥s h√°l√≥zatok vannak. Azt√°n ha lecseng az √ľgy, akkor √©letbe l√©p a kettes pont.

Advertisement

4. A korm√°ny el szeretn√© terelni a figyelmet arr√≥l, hogy az EU-val √©s az USA-val szembemenve meg√©p√≠ti a D√©li √Āramlat magyarorsz√°gi szakasz√°t. Ez megint csak olyan kellemetlen int√©zked√©s, ami√©rt nagyon sokat fog kapni k√ľlf√∂ldrŇĎl a korm√°ny. Az Orb√°n-korm√°ny egyre ny√≠ltabban szolg√°lja Vlagyimir Putyin √©rdekeit, ebbŇĎl pedig, ahogy tegnap is meg√≠rtuk, baj lehet. Fontos, hogy a kor√°bban √©ppen √°ltaluk Gyurcs√°nnyal szemben alkalmazott haza√°rul√≥-narrat√≠va ne menjen √°t a Fideszre most, hogy ŇĎk bar√°tkoznak nagyon az oroszokkal.

Bármilyen indok is áll a tervezett adó mögött, az biztos, hogy kontraproduktív és minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. Magyarországon a bulvártévék, a kormánypárt irányában totálisan elfogult közmédia és a konkrétan hazudozó vagy elhallgató jobbos lapok világában az internet a szabad információáramlás utolsó bástyája.

Advertisement

Ha nem vigy√°zunk a k√∂vetkezŇĎ az lesz, hogy az illiber√°lis minta√°llam, T√∂r√∂korsz√°g mint√°j√°ra n√°lunk is betiltja a korm√°nyzat a YouTube-ot, mondjuk arra hivatkozva, hogy az emberek m√°r ink√°bb ott n√©znek vide√≥kat, √©s nem a k√∂zt√©v√©n. Sz√≥val tess√©k elmenni t√ľntetni vas√°rnap este hatkor a J√≥zsef n√°dor t√©rre. Mi ott lesz√ľnk.