je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Internetadó az minek van? Ezért. Vagy valami másért

Az internet megadóztatásának – főleg ebben a jelenleg ismert formájában – semmi értelme nincsen. 2014-ben pont hogy azt kéne elősegíteni, hogy minden háztartás minél egyszerűbben juthasson internethez – ahogy azt a magyar kormány 2018-re vállalta is. Finnországban például 2010 óta törvény mondja ki, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon jár a szélessávú internet. Megkezdett gigabájtonként 150 forint? Ez még akkor is nevetséges, ha tényleg lesz plafon. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a Fidesz jól szembeköpte 2008-as önmagát, csak a szokásos módon. Nézzük röviden, mi állhat a dolog mögött.

Advertisement

1. A kormány tényleg be akarja vezetni ezt a kontraproduktív adót, és tényleg ilyen formában. A kormánynak pénzre van szüksége, különadót még az internetekre lehet kivetni, kivetik. Ha feltételezzük, hogy a kormány és az NGM emberei tök hülyék és rosszat akarnak az országnak, akkor akár el is hihetjük ezt. Az adó indoklása totális félrebeszélés egyébként, idézem:

azért adóztatják meg az internetet, mert az azon folytatott kommunikáció teret nyert a hagyományos telefonos – ideértve az smst is – kommunikációhoz képest.

Advertisement

2. A kormány tényleg be akarja vezetni ezt a kontraproduktív adót, de nem ilyen formában, most csak puhítja a közönséget. Ez egy szokásos taktika a Fidesz részéről. Most 150 forintról van szó, ami a végén 30 forintra szelídül, ami még így is kétszerese lesz a tervezett adónak.

3. A kormány el szeretné terelni a figyelmet az amerikai kitiltási botrányról. Teljesen érthető, hogy el szeretné terelni, mert nagyon kínos és egyelőre nem tud vele mit kezdeni a kommunikáció. Egyrészt egyértelművé teszi, mennyire tartja komoly partnernek a kormányt az USA, másrészt arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány környékén komoly korrupciós hálózatok vannak. Aztán ha lecseng az ügy, akkor életbe lép a kettes pont.

Advertisement

4. A kormány el szeretné terelni a figyelmet arról, hogy az EU-val és az USA-val szembemenve megépíti a Déli Áramlat magyarországi szakaszát. Ez megint csak olyan kellemetlen intézkedés, amiért nagyon sokat fog kapni külföldről a kormány. Az Orbán-kormány egyre nyíltabban szolgálja Vlagyimir Putyin érdekeit, ebből pedig, ahogy tegnap is megírtuk, baj lehet. Fontos, hogy a korábban éppen általuk Gyurcsánnyal szemben alkalmazott hazaáruló-narratíva ne menjen át a Fideszre most, hogy ők barátkoznak nagyon az oroszokkal.

Bármilyen indok is áll a tervezett adó mögött, az biztos, hogy kontraproduktív és minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. Magyarországon a bulvártévék, a kormánypárt irányában totálisan elfogult közmédia és a konkrétan hazudozó vagy elhallgató jobbos lapok világában az internet a szabad információáramlás utolsó bástyája.

Advertisement

Ha nem vigyázunk a következő az lesz, hogy az illiberális mintaállam, Törökország mintájára nálunk is betiltja a kormányzat a YouTube-ot, mondjuk arra hivatkozva, hogy az emberek már inkább ott néznek videókat, és nem a köztévén. Szóval tessék elmenni tüntetni vasárnap este hatkor a József nádor térre. Mi ott leszünk.

Share This Story

Get our newsletter