je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Internetadó az minek van? Ezért. Vagy valami másért

Illustration for article titled Internetadó az minek van? Ezért. Vagy valami másért

Az internet megadóztatásának – főleg ebben a jelenleg ismert formájában – semmi értelme nincsen. 2014-ben pont hogy azt kéne elősegíteni, hogy minden háztartás minél egyszerűbben juthasson internethez – ahogy azt a magyar kormány 2018-re vállalta is. Finnországban például 2010 óta törvény mondja ki, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon jár a szélessávú internet. Megkezdett gigabájtonként 150 forint? Ez még akkor is nevetséges, ha tényleg lesz plafon. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a Fidesz jól szembeköpte 2008-as önmagát, csak a szokásos módon. Nézzük röviden, mi állhat a dolog mögött.

Advertisement

1. A kormány tényleg be akarja vezetni ezt a kontraproduktív adót, és tényleg ilyen formában. A kormánynak pénzre van szüksége, különadót még az internetekre lehet kivetni, kivetik. Ha feltételezzük, hogy a kormány és az NGM emberei tök hülyék és rosszat akarnak az országnak, akkor akár el is hihetjük ezt. Az adó indoklása totális félrebeszélés egyébként, idézem:

azért adóztatják meg az internetet, mert az azon folytatott kommunikáció teret nyert a hagyományos telefonos – ideértve az smst is – kommunikációhoz képest.

Advertisement

2. A kormány tényleg be akarja vezetni ezt a kontraproduktív adót, de nem ilyen formában, most csak puhítja a közönséget. Ez egy szokásos taktika a Fidesz részéről. Most 150 forintról van szó, ami a végén 30 forintra szelídül, ami még így is kétszerese lesz a tervezett adónak.

3. A kormány el szeretné terelni a figyelmet az amerikai kitiltási botrányról. Teljesen érthető, hogy el szeretné terelni, mert nagyon kínos és egyelőre nem tud vele mit kezdeni a kommunikáció. Egyrészt egyértelművé teszi, mennyire tartja komoly partnernek a kormányt az USA, másrészt arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány környékén komoly korrupciós hálózatok vannak. Aztán ha lecseng az ügy, akkor életbe lép a kettes pont.

Advertisement

4. A kormány el szeretné terelni a figyelmet arról, hogy az EU-val és az USA-val szembemenve megépíti a Déli Áramlat magyarországi szakaszát. Ez megint csak olyan kellemetlen intézkedés, amiért nagyon sokat fog kapni külföldről a kormány. Az Orbán-kormány egyre nyíltabban szolgálja Vlagyimir Putyin érdekeit, ebből pedig, ahogy tegnap is megírtuk, baj lehet. Fontos, hogy a korábban éppen általuk Gyurcsánnyal szemben alkalmazott hazaáruló-narratíva ne menjen át a Fideszre most, hogy ők barátkoznak nagyon az oroszokkal.

Bármilyen indok is áll a tervezett adó mögött, az biztos, hogy kontraproduktív és minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. Magyarországon a bulvártévék, a kormánypárt irányában totálisan elfogult közmédia és a konkrétan hazudozó vagy elhallgató jobbos lapok világában az internet a szabad információáramlás utolsó bástyája.

Advertisement

Ha nem vigyázunk a következő az lesz, hogy az illiberális mintaállam, Törökország mintájára nálunk is betiltja a kormányzat a YouTube-ot, mondjuk arra hivatkozva, hogy az emberek már inkább ott néznek videókat, és nem a köztévén. Szóval tessék elmenni tüntetni vasárnap este hatkor a József nádor térre. Mi ott leszünk.

Share This Story

Get our newsletter