Sz√∂gezz√ľk le: PethŇĎn√© Nagy Csilla tizedikes irodalomtank√∂nyv√©nek bor√≠t√≥j√°val nem az az egyetlen probl√©ma, hogy egy rajzolt p√©niszhez hasonl√≥ kulcslyuk van a korhad√≥ f√°nak pontosan a k√∂zep√©n. Ez is ciki, de a bor√≠t√≥ ettŇĎl f√ľggetlen√ľl sem igaz√°n v√°llalhat√≥. √Ėtlettelen, √©rtelmezhetetlen, az eg√©szre meg r√°tesz m√©g egy lap√°ttal a sarokban vigyorg√≥ baseball-sapk√°s h√ľlyegyerek is. Az irodalmat cool dologk√©nt l√°ttatni k√≠v√°n√≥ figura a Nemzeti Tank√∂nyvkiad√≥ saj√°tja lehet, a t√∂bbi √©vfolyam k√∂nyv√©n m√°s-m√°s, egy√©bk√©nt kev√©sb√© √©gŇĎ arcok figyelnek a bal als√≥ sarokban.

PethŇĎn√© Nagy Csilla kor√°bbi, a Korona Kiad√≥n√°l megjelent tizedikes irodalomk√∂nyv√©nek bor√≠t√≥ja √≠gy n√©zett ki. A kilencedikesen kŇĎ helyett M.S. mester munk√°ja, a tizenegyedikesen pedig Rippl-R√≥nai-festm√©ny volt l√°that√≥ (nem pedig villamoss√≠n). Lehet, azok a k√©pek kev√©sb√© szerettek volna trendiek, fiatalosak lenni, m√©gis j√≥val kifejezŇĎbbek, szerethetŇĎbbek voltak a mostaniakn√°l.

Ez persze m√°r egy √ļjabb sorozat - m√©gsem mehett√ľnk el sz√≥ n√©lk√ľl amellett, r√©gen mennyivel szebben, ig√©nyesebben n√©ztek ki a szerzŇĎ k√∂nyvei.

Nyilv√°n senki nem volt olyan ostoba, hogy ne j√∂tt volna r√°: a szerzŇĎ √©s a kiad√≥ nem sz√°nd√©kosan helyezett egy faszt a tank√∂nyv bor√≠t√≥j√°nak k√∂zep√©re. Ahogy azt sem volt neh√©z kital√°lni, hogy b√ļtorhiba, kulcslyuk vagy ak√°rmi m√°s lehet, amit a k√©p √°br√°zol. Ennek ellen√©re a fafel√ľleten l√°that√≥ elem √©pp √ļgy n√©z ki, ahogy tizenhat √©ves gyerekek a p√©niszt rajzolj√°k egym√°s f√ľzet√©be, padj√°ra, tank√∂nyv√©re. Mert ott valami√©rt ez sz√°m√≠t sz√≥rakoztat√≥ tev√©kenys√©gnek - fŇĎleg egy-egy unalmasabb tan√≥ra alatt. √ćgy aki mit sem sejtve odatesz egy ilyen √°br√°t a tank√∂nyv bor√≠t√≥j√°ra, annak nem sok fogalma van a tizen√©vesekrŇĎl - esetleg direkt provok√°lja ŇĎket. Egyik opci√≥ sem fest t√ļl j√≥ k√©pet egy tank√∂nyv szerzŇĎj√©rŇĎl.

Advertisement

Amikor olvastam a dologr√≥l, csal√≥dottan vettem tudom√°sul, hogy PethŇĎn√© Nagy Csilla rendk√≠v√ľl alapos irodalomk√∂nyv√©t √≠gy elcs√ļf√≠tott√°k egyesek. √Ām a szerzŇĎ reakci√≥ja kij√≥zan√≠tott: s√©rtetten k√©rte ki mag√°nak a kritik√°kat, √©s k√∂z√∂lte, hogy "mindenki azt l√°t bele, amit szeretne √©s amire asszoci√°l". Nagyon j√≥, csakhogy tal√°n egy tank√∂nybor√≠t√≥nak nem kellene √ļgy kin√©znie, hogy az l√°sson bele faszt, aki csak szeretne - 16 √©vesek k√∂z√ľl m√°rpedig sajna nagyon sokan szeretn√©nek.

Mindez azonban m√©g semmi: a szerzŇĎ azt is mondta, hogy "a bor√≠t√≥ egy metaforikus koncepci√≥ba illeszkedett: a kilencedikes tank√∂nyv bor√≠t√≥ja kŇĎ, az alapoz√°s, a tizedikes√© a fa, a szerves fejlŇĎd√©s, a tizenegyedikes√©n egy villamoss√≠n fut, teh√°t megjelenik a f√©m, a megszil√°rdul√≥ tud√°s. A tizenkettedikes k√∂nyvnek pedig egy √ľvegfel√ľlelet gondoltunk, amely az √°tl√°that√≥s√°g metafor√°ja". Valamint Facebookon azt is k√∂z√∂lte, hogy "gonosz √©s m√©ltatlan", ami a tank√∂nyv k√∂r√ľl zajlik.

Advertisement

√Čs ez, a felh√°borodott s√©rtetts√©g, a d√ľh√∂s magyar√°zkod√°s az, ami a legink√°bb k√≠noss√° teszi az eg√©szet. Hogy ahelyett, hogy beismern√©, a bor√≠t√≥ felesleges asszoci√°ci√≥kra adott lehetŇĎs√©get, kijelenti: ŇĎk nem vett√©k √©szre a dolgot, √©s mindenki, aki igen, az h√ľlye. Ahelyett, hogy legal√°bb mag√°ban elismern√© a szerzŇĎ, mennyire m√©ltatlan √©s √ľres ez a bor√≠t√≥ az irodalomk√∂nyvh√∂z, az irodalomhoz, m√©g k√∂zli is, hogy egy metaforikus koncepci√≥ r√©szek√©nt van fa √©s villamoss√≠n a c√≠mlapon. √Čs m√©gis mit gondoltak, ki fog r√°j√∂nni a szerzŇĎ t√°j√©koztat√°sa n√©lk√ľl, hogy a fa a szerves fejlŇĎd√©st szimboliz√°lja? √Čs hogy az √ľveg az √°tl√°that√≥s√°got? Mi ez a h√ľlyes√©g? R√°ad√°sul az irodalom tanul√°sa nem is √≠gy megy - kilencediktŇĎl tizenkettedikig idŇĎrendben haladnak, √≠gy att√≥l m√©g, hogy a XX. sz√°zadi mŇĪveket is megismerik a di√°kok, nem lesz √°tl√°that√≥bb a "nagy eg√©sz", mik√©nt az √≥kori irodalom megismer√©se sem az alapok lefektet√©se, hanem a kezdetek megismer√©se.

Val√≥ igaz: senki nem szereti elismerni, hogy hib√°zott. Az azonban enn√©l is kellemetlenebb, amikor az illetŇĎ m√©g nagyban sulykoln√° is emellett, hogy mindenki m√°s h√ľlye, √©s csak ŇĎ a helikopter. Az pedig v√©gtelen√ľl szomor√ļ, amikor a sz√≥ban forg√≥ szem√©ly bar√°tai, tisztelŇĎi ink√°bb letagadj√°k a hib√°t, mintsem hogy el kelljen ismerni a t√©ved√©st. Sajnos k√∂z√©let√ľnk ut√≥bbi miatt is olyan jelenleg, amilyen - mert elvbar√°taink szem√©ben ink√°bb a gerend√°t sem vessz√ľk √©szre, mik√∂zben ellenfeleinkn√©l m√°r a sz√°lk√°n√°l is vis√≠tozunk.

Advertisement

F√©lre√©rt√©s ne ess√©k: t√©nyleg l√©nyegtelen apr√≥s√°gnak tetszhet, van-e p√©niszhez hasonl√≥ mint√°zat a tank√∂nyv√∂n, vagy sem. A szerzŇĎ odarakja, az ezt √©szrevevŇĎk j√≥kat kacagnak rajta - ennyi. Aki meg esetleg addig szerette a szerzŇĎ munk√°it, elgondolkozik rajta, vajon mi√©rt kell √≠gy elcs√ļny√≠tani a tank√∂nyvet. Ami viszont igaz√°n szerencs√©tlenn√© teszi ezt az eg√©szet, az a s√©rtett reag√°l√°s √©s a h√ľlyes√©ghez val√≥ ragaszkod√°s. M√°rpedig √≠gy a szerzŇĎ egy√°ltal√°n ne csod√°lkozzon rajta, hogy but√°cska bor√≠t√≥j√°t √ļjabb √©s √ļjabb m√©mekkel teszik m√©g nevets√©gesebb√©.

Egy√©bk√©nt √©n PethŇĎn√© Nagy Csilla irodalomk√∂nyveibŇĎl tanultam gimnazista koromban, √©s kellŇĎen informat√≠v, nagyon alapos olvasm√°nyoknak tartottam ŇĎket. Azt azonban legt√∂bb tan√°rom mellett √©n is √ļgy gondoltam, hogy gimnazist√°knak a Korona Kiad√≥ tank√∂nyvei t√ļls√°gosan neh√©zkesnek bizonyultak. Ink√°bb egyetemi sz√≠nvonal√ļ munk√°knak sz√°m√≠tottak - ami engem speciel egy√°ltal√°n nem zavart.

Advertisement

A mostani kisszerŇĪ pol√©mia viszont (a szerzŇĎi tisztelŇĎihez hasonl√≥an) ann√°l ink√°bb. Amit szerintem a k√∂nyv √≠r√≥ja √©s a kiad√≥ tudott volna kik√ľsz√∂b√∂lni azzal, ha idej√©ben elh√°r√≠tja a probl√©m√°t. Nem √≠gy t√∂rt√©nt, ez√©rt nem is lehet csod√°lkozni azon, hogy nem a tank√∂nyvekben tal√°lhat√≥ kimer√≠tŇĎ ismeretanyagr√≥l besz√©lnek sokan, hanem a bor√≠t√≥r√≥l. Mik√©nt √©n is √≠gy teszek, mik√∂zben n√©h√°ny napja meg√≠rt, az oktat√°spolitik√°r√≥l sz√≥l√≥ posztomban m√©g a belbecs miatt dics√©rhettem a tank√∂nyveket. K√°r ez√©rt az eg√©sz√©rt.