Tov√°bbra is a n√©pp√°rtosod√°son dolgozik a Jobbik, k√∂z√©pre nyitna a p√°rt - ahogy azt m√°r a tavalyi orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°s kamp√°ny√°ban is lehetett tapasztalni. Ezt az v√©lem√©nyform√°l√≥k j√≥ r√©sze az√≥ta is rettentŇĎ ideges√≠tŇĎ m√≥don cukis√°gkamp√°nynak nevezi (Hammer Ferenc felvehetn√© a list√°j√°ra ezt a sz√≥t k√∂zvetlen√ľl az emberke ut√°n!), j√≥l megragadva azonban, mit is jelent egyelŇĎre a val√≥s√°gban mindez a v√°ltoz√°s. A Jobbik vezet√©se l√°that√≥lag t√©nyleg azt gondolja, hogy √©lesen elv√°laszthat√≥ egym√°st√≥l forma √©s tartalom, √©s el√©g csak az elŇĎbbin v√°ltoztatni, hogy a radik√°ljobb korl√°tait siker√ľlj√∂n v√©gre √°tl√©pni. Viszont l√°that√≥lag nemcsak a p√°rtvezet√©s, de az azzal valamilyen szinten szimpatiz√°l√≥, j√≥ sz√°nd√©k√ļ emberek is √ļgy l√°tj√°k, hogy csak ilyen szintŇĪ v√°ltoz√°sra van sz√ľks√©g. J√≥l √∂sszefoglalt√°k ezt Balogh G√°bor sorai az Alfah√≠ren:

K√©nyelmes √°ll√°spont, hogy az emberek "megijednek a val√≥s√°gt√≥l", √©s ez√©rt nem √°llnak mell√©nk. Sok esetben persze igaz is. Csakhogy legal√°bb ennyi p√©lda van arra is, hogy nem azt tartj√°k ijesztŇĎnek, amit hallanak, hanem azt, ahogyan hallj√°k. A hangerŇĎt, a milit√°ns st√≠lust, a frusztr√°lt d√ľh√∂t, a kidagadt nyaki ereket. Az igazs√°g higgadtan √©s derŇĪsen elŇĎadva is igazs√°g marad. √Čs √≠gy csak azok sz√°m√°ra lesz k√©nyelmetlen, akiknek val√≥ban s√©rti az √©rdekeit, ha ez az igazs√°g egyszer hatalomra ker√ľl. Ňźk meg csak hadd par√°zzanak, vel√ľk nincs dolgunk.

Nem igaz√°n tudok mindezzel egyet√©rteni. Fenti sorok felt√©telezik, hogy a Jobbik n√©pszerŇĪs√©gn√∂veked√©s√©t egyelŇĎre csak a st√≠lus g√°tolja, a tartalommal pedig nemhogy minden rendben van, de az megegyezik az "igazs√°g"-gal, a "val√≥s√°g"-gal is. Mindez felt√©telezheti tov√°bb√°, hogy Toroczkai L√°szl√≥ √©s Orosz Mih√°ly Zolt√°n megnyilv√°nul√°saival is csak formai gondok vannak, √©s a mondanival√≥ elv√°laszthat√≥ a frusztr√°lt d√ľhtŇĎl √©s a milit√°ns st√≠lust√≥l. Szerintem nem. Ahogy nem igaz√°n lehet szerintem derŇĪs st√≠lusban hal√°lb√ľntet√©st √©s k√©miai kasztr√°l√°st k√∂vetelni, √ļgy az orosz propaganda terjeszt√©se sem √©pp valamif√©le higgadt, m√©rs√©kelt alap√°ll√°sb√≥l t√∂rt√©nik. Persze, val√≥j√°ban el lehet mindent mondani kedvesen, mosolyogva, de egy kiv√©gz√©sbŇĎl √≠gy sem lesz n√©p√ľnnep√©ly - a XXI. sz√°zad Eur√≥p√°j√°ban legal√°bbis (rem√©lhetŇĎleg) bizonyosan.

A Jobbikot az a rem√©nyvesztetts√©g √©s k√©ts√©gbees√©s h√≠vta √©letre, ami a mindennapok kil√°t√°stalans√°g√°nak √©rthetŇĎ k√∂vetkezm√©nye volt. Ami s√ľrgŇĎs √©s radik√°lis v√°laszokat k√≠v√°nt egyesek szerint. A p√°rt pedig azt√°n erre √©p√≠tette alapzat√°t, t√∂bbnyire azt sugallva, hogy a "probl√©m√°k megnevez√©se" m√°r f√©l siker, sŇĎt, t√°n eg√©szen az.

Advertisement

Ek√∂zben a Fidesz sorra felmutatta ugyanazokat a probl√©m√°kat, √©s adott is r√°juk ilyen-olyan v√°laszokat - bizonyosan m√©rs√©keltebbeket, mint amilyeneket a Jobbik adna. A k√∂zbiztons√°g jav√≠t√°s√°n, a devizahiteles-ment√©sen √©s m√©g n√©h√°ny p√©ld√°n t√ļl pedig szinte az √∂sszes esetben azt l√°thattuk, hogy ezek a v√°laszok is radik√°lisan felforgatt√°k az emberek √©let√©t, a legkev√©sb√© sem jav√≠tva a helyzet√ľk√∂n. Ezek ut√°n √°ll elŇĎ az eddig az "√ļgy besz√©lnek, mint a Jobbik, de √ļgy cselekszenek, mint az MSZP" mondatot skand√°l√≥ Jobbik, √©s kezdi el hirdetni, hogy az emberek b√©k√©re v√°gynak?

Val√≥j√°ban a Jobbik nagyon kev√©s mostani gesztusa tan√ļskodik arr√≥l, hogy a p√°rt val√≥ban v√°ltoztatni k√≠v√°nna politik√°j√°n. Akik t√°n elhitt√©k ezt Damm Andrea veszpr√©mi ind√≠t√°sa kapcs√°n, azok a tapolcai jel√∂lt, Rig Lajos bejelent√©se ut√°n bel√°thatt√°k: ez √≠gy nem fog menni. De hogy is menne? Szerezzenek valahonnan mostant√≥l minden v√°laszt√°sra k√ľlsŇĎs√∂ket, akik pedig helyben √©p√≠tik a p√°rtot, azokat pr√≥b√°lj√°k elrejteni?

Advertisement

Nem pr√≥b√°lta elrejteni a mezŇĎt√ļri, kor√°bban cig√°nyoz√≥ K√∂t√©l J√°nost sem a p√°rt, √©s √©rdekes m√≥don csak a megv√°laszt√°sa ut√°n k√∂telezte arra Vona G√°bor, amire. A hajd√ļszoboszl√≥i roma jobbikos kor√°bbi bejegyz√©seinek felemleget√©s√©t viszont m√°r les√∂p√∂rte az asztalr√≥l Vona - nyilv√°n, hiszen nem tudja egyszerre b√ľntetni p√°rtja megannyi tagj√°t. De akkor mi√©rt a k√ľl√∂nbs√©gt√©tel? Mi√©rt kell K√∂t√©lnek megtennie, amit m√°snak m√°r nem? Mennyire ŇĎszinte ez √≠gy?

Jelenleg ugyanis azt l√°thatjuk, hogy a Jobbik mindent egyszerre szeretne. M√©rs√©klŇĎdni √©s megmaradni ugyanannak, K√∂t√©l J√°nost √©s Damm Andre√°t egyszerre sikerre vinni. Megtartani a kuruc.info n√©p√©t, de nyitni k√∂z√©pre, egyszerre v√°lni nemcsak MDF-f√© √©s Sziriz√°v√°, de MI√ČP-p√©, Fidessz√© √©s Jobbikk√° is.

Advertisement

J√≥l l√°tszik ez Vona legut√≥bbi Facebook-bejegyz√©s√©n is, amit annak kapcs√°n √≠rt, hogy a Jobbik XIII. ker√ľleti k√©pviselŇĎje, Benke L√°szl√≥ √ľlve maradt a Schweitzer J√≥zsefre val√≥ megeml√©kez√©sen. A t√©m√°t megint csak a Jobbik gener√°lta, hiszen a p√°rt k√©pviselŇĎje √°ll√≠totta elŇĎ a diskurzust az √∂nkorm√°nyzati √ľl√©sen val√≥ tett√©vel. Vona pedig ugyan√ļgy erre √ľlt fel, egyr√©szt-m√°sr√©szt √©rvel√©ssel kihozva, hogy "szeg√©ny Benke Laci" csak egy t√©ved√©s √°ldozata lett, √©s "ez az esem√©ny is csak arra vil√°g√≠tott r√°, a magyar t√°rsadalom √©s a zsid√≥ k√∂z√∂ss√©g k√∂z√∂tt vannak kibesz√©letlen √©s zsigeri ellen√©rz√©sek."

Mif√©le zsigeri ellen√©rz√©sek? √Čs mi√©rt lenn√©nek a Jobbik h√≠vei egyenlŇĎek a magyar t√°rsadalommal? Hajlok azzal egyet√©rteni, amit Sz√©ky J√°nos is mondott nemr√©g a Mandinernek: hogy csup√°n egy kre√°lt konfliktusr√≥l van sz√≥, amit meglovagolnak azok, akik ki akarj√°k haszn√°lni m√°sok gyenges√©g√©t. Mint Sz√©ky nyilatkozta:

"Szerintem p√©ld√°ul '89-90-ben az √°llami b√ľrokr√°ci√°val sz√∂vets√©ges gazdas√°gi vezetŇĎk, a titkosszolg√°latok √©s a nacionalista propaganda-szakemberek ‚Äěvash√°romsz√∂ge" tudatosan dobta be a marakod√°s t√°rgy√°ul, taktikai meggondol√°sb√≥l az antiszemitizmus k√©rd√©s√©t. Aljass√°g volt. Emberek f√©lelm√©t, sebzetts√©g√©t nagyon k√∂nnyŇĪ kihaszn√°lni. Hogy ki volt ebben a j√°tszm√°ban tudatos gazember, √©s ki balek, azt ut√≥lag k√∂r√ľlm√©nyes kider√≠teni. De att√≥l kezdve a baloldal √©s a liber√°lisok erre voltak √©rz√©kenyek. Ez term√©szetesen nagyon fontos t√©ma, de h√°t semmilyen demokratikus orsz√°gban nem a legfontosabb. N√°lunk a mai napig m√©gis k√∂zponti t√©ma a politikai besz√©dben."

Advertisement

N√©h√°ny √©ve Zagyva Gy√∂rgy Gyula, aki ugye nem √©pp a Jobbik m√©rs√©klŇĎd√©s√©nek szimb√≥luma, arr√≥l besz√©lt a Mandinernek: nincs semmif√©le "zsid√≥helyzet" Magyarorsz√°gon, √≠gy nincs is olyan probl√©ma, amit kezelni k√©ne. Ehhez k√©pest magyargyŇĪl√∂letrŇĎl √©s zsigeri ellen√©rz√©sekrŇĎl besz√©lni m√°r egy visszal√©p√©s a radikalizmus √ļtvesztŇĎj√©be.

√ćgy ugyan√ļgy nem lehet hirtelen m√©rs√©klŇĎdni, ahogy az oroszok oldal√°r√≥l sem lehet semlegess√©get k√∂vetelni. Nem lehet egyszerre mindennek lenni. Nem lehet form√°t √©s tartalmat √©lesen elv√°lasztani egym√°st√≥l. Az √ļgy csak hamiss√°g lesz, l√°tszat, tr√ľkk√∂z√©s, nem pedig valamif√©le igazs√°g gyŇĎzedelmesked√©se.

Advertisement

Meg lehet ugyanakkor pr√≥b√°lkozni, √°m az sokkal nehezebb √©s f√°rads√°gosabb √ļt lesz, mint amire a Jobbik a jelek szerint r√°l√©pni igyekszik. Ahhoz ink√°bb val√≥ban az kellene, ahogy ez a remek poszt is √≠rja, hogy "ne k√ľl√∂nb√∂zŇĎ injekci√≥s, szatyros f√©ln√≥t√°sokat, √∂njel√∂lt h√≥h√©rokat, verŇĎleg√©nyeket, nemzeti m√°zzal nyakon √∂nt√∂tt giccset, vagy √©pp farsangi boh√≥ck√©nt tombol√≥ √∂nfuttat√≥kat √©ltessen" ez az oldal.

Ha pedig m√°r injekci√≥r√≥l van sz√≥, ide tenn√©k csak √ļgy n√©h√°ny mondatot Baranyi Tibor Imr√©tŇĎl, Vona G√°bor fŇĎtan√°csad√≥j√°t√≥l az Alfah√≠ren megjelent interj√ļj√°b√≥l.

"A feladat jelenleg teh√°t mindenekelŇĎtt ‚Äěszakerdot√°lis", √©s nem politikai: ez nagyon leegyszerŇĪs√≠tve azt jelenti, hogy a t√°rsadalom mentalit√°s√°t a prof√°n √©s gyakorlati materialista ir√°nyul√°sb√≥l vissza kell ford√≠tani a szakr√°lis fel√© val√≥ ir√°nyul√°shoz, ami szellemi, sŇĎt spiritu√°lis feladat. Ehhez a politika ny√ļjthat seg√≠ts√©get s √≠gy t√∂rv√©nyess√© v√°lhat, vagy fittyet h√°ny erre, s akkor √≥hatatlanul m√°s eredetŇĪ szuggeszti√≥kat szolg√°lva, saj√°t mag√°t teszi t√∂rv√©nytelenn√©, az abban r√©szt vevŇĎket pedig konokul elem√©szti. (...) Ha a tan√°csad√°st egy a potencialit√°s, posszibilit√°s, virtualit√°s √©s aktualit√°s intenzit√°s-sorozat ment√©n gondoljuk el, akkor az eset√ľnkben a konkr√©t √©s napi vonatkoz√°sok tekintet√©ben a potencialit√°s √°llapot√°ban van, a nagy perspekt√≠v√°kat √©s √°tfog√≥ nemzetstrat√©giai koncepci√≥kat tekintve tal√°n a posszibillit√°s √©s a virtualit√°s hat√°r√°n. (...) Ez mindenekelŇĎtt br√°hmanai-szakerdot√°lis feladat, kieg√©sz√ľlve bizonyos ksatriya-lovagi vonatkoz√°sokkal, amelyekkel mintegy k√∂rbe veszem saj√°t vil√°gi megnyilv√°nul√°somat."