A tegnapi, Vona G√°bor-√©v√©rt√©kelŇĎt v√©gign√©zve m√°r nagyj√°b√≥l meg√©rlelŇĎdtek bennem azok a gondolatok, amelyeket a fenti, ma felt√∂lt√∂tt filmecske konkr√©t form√°ba √∂nt√∂tt: a minden√°ron m√©rs√©kelt "b√©k√©s" k√©p m√∂g√∂tt √ļgy itt, mint √°ltal√°ban a hangulatban iszonyatos energi√°k fesz√ľlnek a sz√©lsŇĎjobboldalon, val√≥di, szinte vak tettv√°gy viszi ŇĎket az elk√∂vetkezŇĎ nyolcvan napba. Ek√∂zben mind a Fidesz, mind a a baloldal el√©g f√°radtnak, rezign√°ltnak, √∂nism√©tlŇĎnek √©s f√°raszt√≥nak tŇĪnik. Mit √ľzenhet mindez?

Bizakod√°sra persze van okuk: hiszen eg√©sz Eur√≥p√°ban egyre komolyabb m√©rhetŇĎ politikai t√°mogat√°sa van annak a fajta hangnak, amit k√©pviselnek. Finnorsz√°gban √©s Norv√©gi√°ban is olyan p√°rtok t√∂rtek nemr√©gen f√∂l, amilyenn√© a vide√≥ tan√ļs√°ga szerint a Jobbik is v√°lni szeretne, de Franciaorsz√°gban is √ļjra t√©nyezŇĎ egy el√©g hasonl√≥ mozgalom. Hogy ez siker√ľl-e majd a hagyom√°nyos szavaz√≥t√°bor nagyobb m√©rt√©kŇĪ ki√°br√°ndul√°sa, az √°ltaluk vonz√≥nak tal√°lt kem√©nyebb cig√°nyoz√°s n√©lk√ľl, k√∂z√©pt√°von kider√ľl.

Az mindenesetre meglepŇĎ, hogy √©ppen a demokratikus rendszerrel szemben legszkeptikusabb politikai erŇĎ √©rzi legink√°bb mag√°√©nak ezt az idei v√°laszt√°si kamp√°nyt. Mik√∂zben m√°r digit√°lis iratfoly√≥m√©terek g√ļnyol√≥dnak vagy szomorkodnak a Meg√ļjulni Nem K√©pes Baloldalon, vagy a saj√°t j√∂vŇĎk√©pe √°ltal felzab√°lt Fideszen, a Jobbik √ļj besz√©dm√≥dja eddig szinte eltŇĪnt a rezsics√∂kkent√©s √©s orosz nyit√°s √°ltal keltett fekete lyukban.

Pedig érdemes rá odafigyelni.

ElsŇĎ kamp√°nyvide√≥juk a feh√©r asztaln√°l √∂sszegyŇĪlŇĎ csal√°ddal, a szent Priv√°t T√©rben, a k√∂z√∂tt a bizonyos N√©gy Fal k√∂z√∂tt, a kamera √°ltal apr√≥l√©kosan bemutatott csal√°di szent√©llyel, az ablakon √°t a szigor√ļan √ľres K√∂zteret ural√≥ csendŇĎrnek integetŇĎ gyerekekkel, az ism√©t csak szigor√ļan hazai, balatonbogl√°rinak l√°tsz√≥ bort bontogat√≥ Csal√°dap√°val, a r√≥mai pater familias k√©sei √°rnyk√©p√©vel. A k√ľlsŇĎ, nem beavatott szeml√©lŇĎnek ez √∂tvenes √©vekre hajaz√≥ szocre√°l par√≥dia, a jobbikos B-k√∂z√©pnek ijesztŇĎ puhap√∂csŇĪs√©g. A megsz√≥l√≠tott apolitikus bizonytalanoknak azonban a r√∂vid, p√°r perces k√©p nem m√°s, mint sikeres k√≠s√©rlet √°lmaik pontos √°br√°zol√°s√°ra. Amit a tiszta feh√©r szob√°ban l√°tunk teh√°t az nem m√°s, mint

Advertisement

a kispolg√°ri √°lom magyar v√°ltozata.

Szem√©ly szerint sz√°momra ismerŇĎs ez a k√∂dk√©p. T√°gabb k√∂rnyezetem k√∂sz√∂n benne vissza: az egykorvolt k√°d√°ri √©s tulajdonk√©ppen 45 ut√°ni ipari t√°rsadalom h√©tk√∂znapi hŇĎsei, a nyugati "baby boomer" speci√°lis vasf√ľgg√∂ny m√∂g√∂tti v√°ltozata. Az embert√≠pus Eur√≥pa-szerte ismert, mar√≥ g√ļnnyal elt√ļlzott nyugati v√°ltozata p√©ld√°ul Merz √©s Qualtinger osztr√°k-b√©csi Karl ura, a nagypolg√°ri d√ľh √©s torz√≠t√°s eredm√©nye, helyenk√©nt azonban igen tal√°l√≥. Tulajdonk√©ppen azonban ez nem gener√°ci√≥s k√©rd√©s: van ez a t√°rsadalom k√∂zep√©re-sz√©l√©re nyomott, nagyon n√©pes r√©teg, akiket √°ltal√°ban szok√°s "rendszerv√°lt√°s veszteseinek" nevezni. Ez nem eg√©szen pontos: ŇĎk ink√°bb azok, akiktŇĎl elvettek sok mindent, de nem mindent. Ňźk azok, akik 1988-ban m√°r j√≥r√©szt csal√°di h√°zr√≥l, nyugatn√©met-osztr√°k √©letst√≠lusr√≥l, bŇĎs√©grŇĎl j√≥l√©trŇĎl √°br√°ndoztak: a berlini fal leoml√°sa √©s a megtakar√≠t√°saikra vad√°sz√≥ piramisj√°t√©kos elŇĎad√≥k, a rendelhetŇĎ televideo-filmek n√°luk egys√©ges √©s logikus asszoci√°ci√≥. A kilencvenes √©vektŇĎl m√°ig ugyan helyzet√ľk t√∂bb√©-kev√©sb√© folyamatosan romlott, √∂sszegszerŇĪen mindenk√©ppen. Azonban ŇĎk nem a val√≥di lecs√ļszottak, m√©g nem a tot√°l rem√©nytelens√©gbe s√ľllyedt nyomor sz√©le. Ňźk azok, akiknek valamicske m√©g megmaradt, ugyanakkor terveikrŇĎl √©s az √°lomh√°zr√≥l az√©rt le kellett mondaniuk, maradt mindig minden a r√©giben.

Advertisement

This image was lost some time after publication.

Rezsics√∂kkentŇĎ f√≥rum a Savaria Moziban, Szombathely, 2014. 01.20, fot√≥: VB, nyugat.hu

Advertisement

Nem állhatatos szavazók

sŇĎt, tal√°n egy√°ltal√°n nem is szavaznak. Volt persze, amikor az SZDSZ-nek/MDF-nek √©s volt, amikor a j√≥l√©ti MSZP-nek, esetleg a 98-as Orb√°nnak hittek. A legut√≥bbi idŇĎkig, az orsz√°g hossz√ļ s√ľllyed√©s√©nek kezdet√©ig, egyik vagy m√°sik nagyobb √©rdekcsoportnak mindig siker√ľlt olyat mondania sz√°m√°ra, amiben hinni tudott: a j√≥l√©t megŇĎrz√©se, a felemelkedŇĎ "polg√°ri Magyarorsz√°g, majd a "sz√°znapos program", az "√ļj k√∂z√©poszt√°ly" esetleg - figyelj√ľk, hogyan sziv√°rog a jelszavakba a finom technokr√°cia! - a "szoci√°lis piacgazdas√°g" m√©g 2010-ben.

Advertisement

De a Harmadik K√∂zt√°rsas√°g nem csup√°n gazdas√°gilag hagyta ezeket az embereket a marg√≥ k√∂zel√©ben, √°ltal√°ban t√°rsadalmi k√©rd√©sekben, besz√©dm√≥dj√°ban, oktat√°si- √©s kult√ļrpolitik√°ban is megszŇĪnt az a harmincas √©vektŇĎl 1989-ig tart√≥ titkos √∂sszekacsint√°s az elittel, amihez hozz√°szokott/amibe szocializ√°l√≥dott. A kom√≥don t√°rolt csal√°di f√©nyk√©pek - a d√©dapa katonai portr√©j√°t√≥l a digit√°lisr√≥l fot√≥nyomtatott gyerkŇĎc√∂kig - az ŇĎ "priv√°t m√ļltjuk" volt sok√°ig "A T√∂rt√©net", etik√°juk Az Etika - ebbŇĎl √°llt √∂ssze a fikt√≠v T√∂bbs√©g m√ļltja √©s √©rt√©krendje, az √ļn. K√∂z√≠zl√©s ‚Äď ez volt a k√°d√°ri alku egyik eleme is.

Megvoltak persze a kispolg√°r saj√°t k√ľzdelmei. Saj√°t, meg√©lt t√∂rt√©nelm√ľk, a Don-kanyarral, '56-tal, nagyon sok√°ig nem ker√ľlhetett be a hivatalos t√∂rt√©nelembe √ļgy, mint √≠zl√©s√ľk. Ebben a k√©rd√©sben 1989 bizonyosan fordulatot jelentett. Azonban ennek is megvannak a korl√°tai: mind a mai napig a felmenŇĎk elmes√©lt t√∂rt√©netei sz√°m√≠tanak csak √©rv√©nyesnek. Az elmes√©lt t√∂rt√©net ilyenform√°n kitakarja a m√∂g√∂tte sejlŇĎ lehets√©gesen elmes√©lhetŇĎ t√∂rt√©netek marad√©k√°t, a kellemetlent, a nem t√ļl h√≠zelgŇĎt. Amikor a kilencvenes-k√©tezres √©vek oktat√°sa, kult√ļr√°ja bet√∂rt ebbe a vil√°gba, a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kisebbs√©gek t√∂rt√©net√©vel, a konfliktust√∂rt√©nettel, tulajdonk√©ppen j√≥csk√°n gondatlan is volt: azt sugallta, hogy a kisebbs√©gi tapasztalat √∂nmag√°ban √©rt√©kesebb, de legal√°bbis fontosabb, mint a t√∂bbs√©g√©. Nem csoda h√°t, ha √∂nmag√°ban a magyar sz√°rmaz√°s, a turb√≥-ŇĎst√∂rt√©net, mint √©rt√©k-felfog√°s erre egyfajta v√°laszreakci√≥, az √∂nmag√°t mellŇĎz√∂ttnek √©rzŇĎ ‚Äět√∂bbs√©g" fanatiz√°l√≥d√≥ performansza.

Advertisement

EgyelŇĎre ennek a r√©tegnek a nagyobb r√©sz√©t persze mark√°ban tartja a jelenlegi korm√°ny, mondhatni tr√ľkk√∂k sz√°zaival. A reped√©sek azonban m√°r szabad szemmel is l√°that√≥ak: a K√ļria devizahitel-√ľgyi d√∂nt√©se ut√°n Orb√°n Facebook-fal√°t ellepŇĎ felh√°borod√°s, a vid√©ki k√∂zbiztons√°g jav√≠t√°s√°ra tett k√≠s√©rletek teljes kudarca mind ebbe az ir√°nyba mutathat. Az ut√≥bbi jelens√©g lehet tal√°n a d√∂ntŇĎ: hiszen a kispolg√°ri √∂ntudat egyik legfontosabb eleme √©ppen a mag√°ntulajdon(ka): annak szerz√©se, de legfŇĎk√©ppen v√©delme. Ha a tulajdon √©s az √©let ker√ľl a bŇĪn√∂z√©s felboml√≥ √°llamot k√≠s√©rŇĎ n√∂veked√©se folyt√°n vesz√©lybe, a kispolg√°rt r√©m egyszerŇĪ fanatiz√°lni, √©s innentŇĎl - de csakis innentŇĎl - l√©p √©letbe az egy√©bk√©nt minden t√°rsadalomban √≠gy vagy √ļgy megtal√°lhat√≥ faji elŇĎ√≠t√©letek aktiviz√°l√°sa.

Mindez nem a hirtelen nagyon l√°tv√°nyoss√° v√°l√≥ rasszizmus menteget√©se. Ezek a jelens√©gek nem magyar√°zhat√≥ak azzal, hogy az eur√≥pai kispolg√°rt mindenkor hal√°lra lehet r√©m√≠teni a "szeg√©nyekkel" (magyar kontextusban "a cig√°nyokkal"), de meg√©rt√©s√ľket mindenk√©ppen seg√≠tik. Az eg√©sz nem √ļj jelens√©g, a negat√≠v identit√°sk√©pz√©s (‚Äěez nem vagyok!") mell√© j√≥l lehet adagolni a tapasztalati √ļton szerzett f√©ligazs√°gokat (‚Äěcsak a cig√°nyok lopnak"), ez az √ľzemanyag a motorba. A l√©nyeg a val√≥s l√©tbizonytalans√°g hiszt√©ri√°v√° p√°rol√°sa.

Advertisement

Amit a Jobbik tehát ennek a rétegnek kínál

az a kispolg√°r tizen√∂t perc h√≠rneve. Hiszen nem m√°sok ŇĎk, mint primit√≠v √©s b√©n√°cska piacgazdas√°gunk k√∂z√©poszt√°ly-kezdem√©nye. Ahogyan azt Von√°√©k tal√°n √∂nk√©ntelen√ľl is felismert√©k, ŇĎket k√∂nnyŇĪ meggyŇĎzni. √Āh√≠tott j√∂vŇĎk√©p√ľk, a "megv√°lt√°s" el√©r√©s√©hez felt√©tlen√ľl sz√ľks√©ges "felfordul√°ssal" (Vona t√∂k√©letesen kispolg√°r-kompatibilis sz√≥haszn√°lat√°val ribilli√≥) p√°ros√≠tj√°k sz√°mukra, mik√∂zben nyilv√°n a zavaros viszonyok fenntart√°s√°ban √©rdekeltek. 1789 helyett 1793 nyar√°t √≠g√©ri meg, 1848 m√°rciusa helyett 48 ŇĎsz√©t. A kisembert egy p√°r pillanatra a t√°rsadalmi viszonyok teljes √°trendezŇĎd√©se emeli csak "√ļrr√°", a p√ľnk√∂sdi kir√°lys√°g mindig csak l√°tsz√≥lagos, szerencs√©sebbeknek az ilyenkor szerzett zs√°km√°ny marad csak meg belŇĎle.

Advertisement

Mondhatn√°nk, hogy erre nem neh√©z r√°√≠g√©rni, val√≥j√°ban semmi sem nehezebb enn√©l. √Črtelmes j√∂vŇĎk√©pet k√≠n√°lni szerencs√©tlen vil√°ggazdas√°gi helyzetben √©s mindent el√°raszt√≥ alaposan sz√©tter√ľlŇĎ helyi √©rdekŇĪ korrupci√≥ eset√©n el√©gg√© bonyolult. M√©gis, ha nem akarjuk v√©gign√©zni, ahogy a magyar t√°rsadalom egyre sz√©lesebb r√©tege teszi le a garast a "tizen√∂t perc h√≠rn√©v" mellett, akkor tal√°n ez lenne a feladat.

Egy azonban egészen biztos: ha annál a bizonyos hídnál mondjuk Baja Ferenc várja mosolyogva az egyszeri szavazót, minden még sokkal nehezebbé válik.