K√°lm√°n C. Gy√∂rgy mag√°ra vette a Vadai - Kozmosz kettŇĎsrŇĎl √≠rott posztomat, melyben az ŇĎ egyik kor√°bbi √≠r√°s√°t is linkeltem, p√©ld√°zand√≥ az egy√ľttes n√©pszerŇĪs√©g√©t. "Nem csoda teh√°t, hogy a fiatalos(nak l√°tszani akar√≥) forradalm√°rok szeretik a Kozmoszt p√©ldak√©nt eml√≠teni az √ļgynevezett "okos rockzen√©re"" - a Magyar Narancs publicist√°j√°nak viszont ez a sor nem nyerte el tetsz√©s√©t, tal√°n kicsit √ļgy is √©rezhette, az ŇĎ √©letkor√°ra pr√≥b√°lok utalgatni a dologgal. "√Čn rozoga v√©nember vagyok, mit sz√©p√≠ts√ľk, de forradalm√°rnak nem nevezn√©m magam, √©s igaz√°n nem ambicion√°lom, hogy fiatalosnak l√°tsszak. " - √≠rja, mik√∂zben az eml√≠tett kit√©tel m√©g csak nem is az ŇĎ id√©z√©se mellett szerepelt, √©s nem is konkr√©tan ŇĎr√° vonatkozott.

Nos, lehet, hogy K√°lm√°n C. Gy√∂rgy sem fiatalos, sem forradalm√°r nem k√≠v√°n lenni, de ettŇĎl m√©g t√©ny, hogy az egy√ľttes sz√°mainak, sz√∂vegeinek fŇĎbb toposzai a fiataloss√°g, a forradalom √©s a l√°zad√°s. "Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek" - a zenekar ezen sora p√©ld√°ul kimondva-kimondatlanul is mutat egyfajta gener√°ci√≥s szemben√°ll√°st, az ifj√ļs√°g l√°zad√°s√°t az idŇĎsebb koroszt√°lyokkal szemben. De Forradalom c√≠mŇĪ sz√°ma is van egy√©bk√©nt a csapatnak.

Persze, nem musz√°j fiatalnak lennie az embernek ahhoz sem, hogy teli torokb√≥l √ľv√∂ltse mondjuk a "we are the youth gone wild"-ot, de az√©rt ettŇĎl m√©g ugye senki sem fogja a Skid Row sz√°m√°r√≥l azt gondolni, hogy az kicsikhez √©s nagyokhoz egyar√°nt sz√≥lt megjelen√©s√©nek idej√©n. A Kozmosz hallgat√°s√°nak is nyilv√°n megvannak a maga √©letkori saj√°toss√°gai: (politikai-k√∂z√©leti jellegŇĪ) t√©mav√°laszt√°sait illetŇĎen pedig k√∂nnyebben v√°lhat a csapat zen√©je idŇĎsebbek kedvenc√©v√© is, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy am√ļgy m√°s hasonl√≥ mŇĪfaj√ļ muzsik√°kat nem igaz√°n prefer√°l az ember.

Advertisement

Kiv√©telek mindig akadnak, nyilv√°n, de ettŇĎl m√©g nem t√ļl b√∂lcs dolog az √©letkor √©s a zenei √≠zl√©s k√∂zti √∂sszef√ľgg√©st √∂reges gondolkod√°s saj√°tj√°nak tekinteni. (M√©g ha √©n nem is √©letkori saj√°toss√°gokr√≥l √≠rtam kor√°bban, hanem fiataloss√°gr√≥l, fiatalosnak l√°tszani akar√°sr√≥l. Att√≥l m√©g, hogy valaki huszon√©ves, nem biztos hogy fiatalos, de p√©ld√°ul pr√≥b√°lhat ŇĎ is annak l√°tszani, kev√©s sikerrel.) Teszem azt, lehet, hogy a Hammerworld fŇĎszerkesztŇĎje tud mutatni h√°rom olyan hatvan√©ves met√°lost, aki rajong a leg√ļjabb post-black metal cuccok√©rt is, de az√©rt ettŇĎl m√©g az ilyesmit nem tekinthetj√ľk egy gyakori jelens√©gnek. Ennek persze nyilv√°n t√∂bb oka lehet: az ember m√°r m√°s k√∂r√∂kben mozog; m√°r ink√°bb csak ifj√ļkora zen√©it hallgatja; vagy esetleg az √ļjabb produkci√≥kt√≥l is a hagyom√°nyokhoz val√≥ ragaszkod√°st v√°rja.

E tekintetben javaslom K√°lm√°n C. Gy√∂rgynek a Magyar Narancs kor√°bbi √≠r√°sainak olvasgat√°s√°t. Barot√°nyi Zolt√°n p√©ld√°ul kiv√°l√≥ cikket √≠rt a t√©m√°ban, Apa zen√©je c√≠mmel. "Ha a zene ir√°nti erŇĎs koroszt√°lyi √©rdeklŇĎd√©s keletkez√©si k√∂r√ľlm√©nyeit sz√©tsz√°lazzuk, akkor vil√°goss√° v√°lik, hogy ez mindig is kapcsolatokba √°gyaz√≥dik. Tizen√©ves korban ott vannak a haverok, akikkel rendszeresen √∂sszej√°runk, akik elŇĎtt villogni lehet, akiknek a tan√°csait, aj√°nlatait meg lehet hallgatni, s akivel megoszthatjuk saj√°t felfedez√©seinket. (...) Am√≠g alig van idŇĎ √∂sszej√°rni a r√©giekkel, pl√°ne √ļj, szoros t√°rsas√°gi kapcsolatokat, bar√°ts√°gokat kialak√≠tani, addig hi√°nyoznak azok az inputok is, melyek arra √∂szt√∂n√∂zn√©k a zenefogyaszt√≥t, hogy naprak√©sz legyen a kurrens ir√°nyzatokban. Nincsenek a t√°rsas√°gi interakci√≥b√≥l fakad√≥ inspir√°ci√≥k ‚Äď de hi√°nyoznak azok az elv√°r√°sok is, amik egyben szab√°lyozz√°k a zen√©ben val√≥ elm√©ly√ľl√©s m√©rt√©ke √©s az egy√©n szimbolikus poz√≠ci√≥ja k√∂zti kapcsolatot" - olvashatjuk p√©ld√°ul az eml√≠tett √≠r√°sban, amibŇĎl szerintem nem √©pp azt a k√∂vetkeztet√©st kellene levonni, hogy Barot√°nyi is √∂regesen gondolkodik.

Advertisement

A sz√∂sszenetemre val√≥ reag√°l√°st mindenesetre k√∂sz√∂n√∂m, b√°r kicsit furcs√°llom - ahogy azon is meglepŇĎdtem volna, ha Nov√°k ElŇĎd ad ki sajt√≥k√∂zlem√©nyt arr√≥l, hogy sosem j√∂nne velem Majka-koncertre.