Kert√©sz Imre a magyar k√∂zbesz√©dben, k√∂zgondolkod√°sban valami olyan helyet foglal el, amit egy nem magyar embernek v√©lhetŇĎen nagyon neh√©z lenne elmagyar√°zni. A n√©zz√ľk meg h√°ny Nobel-d√≠jast adtunk a vil√°gnak narrat√≠v√°j√°b√≥l (ami bal- √©s jobboldalis√°gt√≥l f√ľggetlen√ľl szerves r√©sze a n√©pl√©leknek) kitasz√≠tott Kert√©szt ugyanis a legt√∂bben sem lenyelni, sem kik√∂pni nem tudj√°k. √ČletmŇĪv√©t Magyarorsz√°gon a Nobel-d√≠jig kevesen ismert√©k, csak √©rtelmis√©gi k√∂r√∂kben volt szok√°s tudni r√≥la (√©s m√©g ezekben a k√∂r√∂kben sem biztos, hogy olvasott szerzŇĎ volt).

A Nobel-d√≠j, ak√°rcsak az √©letmŇĪ, megosztotta a k√∂z√∂ns√©get, azonban k√∂zel sem annyira, mint 200-es Die Weltnek adott interj√ļja, melyben √≠gy fogalmazott: "Ich bin ein Produkt der europ√§ischen Kultur, ein D√©cadent, wenn Sie so wollen, ein Entwurzelter, stempeln Sie mich nicht zum Ungarn". Azaz: "√Čn az eur√≥pai kult√ļra term√©ke vagyok, egy dekadens, ha √ļgy tetszik egy otthon√°b√≥l kiszak√≠tott [gy√∂k√©rtelen], ne b√©lyegezzen engem Magyarorsz√°ghoz". Ezeket a szavakat a magyar k√∂z√∂ns√©g √ļgy √©rtelmezte, hogy Kert√©sz √∂nmag√°t nem vallja magyarnak (ebben k√©ts√©gtelen√ľl szerepet j√°tszott az MTI hib√°s ford√≠t√°sa is, ott ugyanis az id√©zet az al√°bbi form√°ban jelent meg: "Az eur√≥pai kult√ļra term√©ke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gy√∂k√©rtelen. Ne minŇĎs√≠tsen engem magyarnak").

A mostani kit√ľntet√©s k√∂r√ľli vit√°nak (m√°r amennyiben lehet vit√°nak nevezni mindazt, ami t√∂rt√©nik) ez az egyik h√°ttere, a m√°sik pedig az Orb√°n-korm√°ny eddigi politik√°ja, k√ľl√∂n√∂s az eml√©kezetpolitik√°ja. F√∂l√∂sleges lenne hosszabban kifejteni, de az√©rt c√≠mszavakban eml√©kezz√ľnk meg arr√≥l, hogy mire is gondolok: preambulum, idegenrend√©szeti elj√°r√°s, sorsok h√°za, megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪ.

Ez a k√©t t√©ma ami felŇĎl a legt√∂bben √©rtelmezik a kit√ľntet√©st. A FidesztŇĎl jobbra √°ll√≥knak, √©s biztosan sz√°mtalan fideszesnek is, probl√©m√°s Imre Kert√©sz kit√ľntet√©se (Takar√≥ Mih√°ly kit√ľntet√©s√©vel biztos nekik k√≠v√°nt kedvezni a korm√°ny). A baloldal pedig mintha csak lefagyott volna nem tud m√°st ism√©telgetni mint azt, hogy ezzel a korm√°ny instrumentaliz√°lja Kert√©szt √©s arra haszn√°lja, hogy sz√©p√≠tse a Holokauszt eml√©k√©v eddigi sikertelens√©g√©t. Mindek√∂zben Rajcs√°nyi Gell√©rt publicisztik√°ja hasonl√≥ - r√©szben jogos - v√°dakat fogalmaz meg Mikl√≥si G√°bor v√©lem√©nycikk√©vel kapcsolatban. √ögy tŇĪnik, hogy mindegy, hogy kit, de valakit mindenk√©ppen √ľtni kell Kert√©sz kapcs√°n √©s a nagy felh√°borod√°sok k√∂z√∂tt mintha mindenki elfelejtkezne mag√°r√≥l az √≠r√≥r√≥l.

Advertisement

A Sorstalans√°g egyik kulcsmondata √≠gy hangzik: "√Čn is v√©gig√©ltem egy adott sorsot. Nem az √©n sorsom volt, de √©n √©ltem v√©gig." Azok, akik most Kert√©sz kit√ľntet√©s√©n vitatkoznak √©s arr√≥l √©rtekeznek, hogy √°t k√©ne-e vennie, hogy megkaphatja-e egy√°ltal√°n azok √©ppen √ļgy viselkednek, mint azok, akik hal√°lt√°borba k√ľldt√©k. Nem akarj√°k hagyni, hogy Kert√©sz saj√°t sors√°t √©lje v√©gig, hanem ŇĎk akarnak neki sorsot szabni. Nincsenek ill√ļzi√≥im, nem hiszem, hogy a kit√ľntet√©s b√°rmivel is ŇĎszint√©bb gesztus lenne enn√©l, nem hiszem, hogy a korm√°ny val√≥ban most akarn√° a jobboldali k√°nonba beemelni Kert√©szt. Ez azonban nem sz√°m√≠t, mint ahogy az sem, hogy mit √≠rnak a jobb- √©s baloldali √ļjs√°g√≠r√≥k, vagy, hogy hogyan h√°borodik fel a teljes magyar sz√©lsŇĎjobb. Ami sz√°m√≠t, hogy Kert√©sz meg√©rdemli a d√≠jat. Azzal, hogy √°tvette majd ezt a k√∂zt√©v√©nek azzal indokolta, hogy ez "a konszenzus megteremt√©s√©nek a v√°gy√°r√≥l √©s elod√°zhatatlan sz√ľks√©gess√©g√©rŇĎl sz√≥l", azzal nem az Orb√°n-korm√°nyt legitim√°lta, nem saj√°t √©letmŇĪv√©t helyezte z√°r√≥jelbe √©s m√©g csak nem is azt bizony√≠totta, hogy Magyarorsz√°g norm√°lis hely, hanem azt, hogy vannak m√©g olyanok, akikben √©l a v√°gy arra, hogy Magyarorsz√°g egyszer norm√°lis hely lesz.

Advertisement

K√©p forr√°sa: MTI Fot√≥/Kov√°cs Attila. L√°jkolj√°tok az Alternat√≠va Facebook-oldal√°t √©s k√©rdezzetek tŇĎl√ľnk b√°tran az ask.fm-en is!